Venäläinen ”tuomiopäivän kone” kiertänyt Suomenlahden yllä ympyrää tuntien ajan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläinen ”tuomiopäivän kone” kiertänyt Suomenlahden yllä ympyrää tuntien ajan

Konetyyppiä kutsutaan tuomiopäivän koneeksi, koska se voi toimia presidentin ja ydinasejoukkojen välisenä linkkinä.

Kone pyörii Venäjän ilmatilassa vain muutaman kymmenen kilometrin ympyrää.­

27.7.2019 15:10

Venäläinen lentokone on kiertänyt ympyrää Suomenlahden yllä Pietarin edustalla. Sotilasasiantuntija Arto Pulkki kertoi Ilta-Sanomille viime vuonna, että kyseinen kone Tupolev Tu-214SR on toinen Venäjän presidentinhallinnon komento- ja linkkikoneista.

Flightradarin tietojen mukaan kone on lähtenyt Moskovasta yhdeksän aikaan aamulla ja siitä lähtien lentänyt ympyrää Suomenlahden yllä Venäjän alueella kahdeksan ja puolen kilometrin korkeudessa. Täydellisen pyöreitä kierroksia on kertynyt epäilemättä jo satoja usean tunnin kuluessa. Ympyrä on säteeltään vain joitakin kymmeniä kilometrejä.

Tunnuksella RA-64528 lentävä Tupolevin kone on Flightradarin tietojen mukaan viimeksi lentänyt tiistaina, jolloin kone lensi Moskovasta Simferopoliin Krimille ja takaisin. Kone on rakennettu Tupolev 214 -matkustajakoneen rungon päälle.

Tupolev 214 -matkustajakone, jonka rungon päälle presidentinhallinnon kone on rakennettu. Kone vetää noin 200 turistiluokan matkustajaa.­

– Yksi keskeisistä tehtävistä on se, että se toimii Venäjän korkeimman valtionhallinnon linkkinä ja on käytössä silloin, kun he ovat liikenteessä. Se tarjoaa tarvittaessa yhteyksiä Venäjän presidentin ja pääministerin lentokoneiden sekä satelliitti- ja maa-asemien välille, Pulkki kertoi.

– Koneiden tehtävä on varmistaa, että valtionhallinnolla on yhteydet kaikkiin järjestelmiin. Se tarkoittaa sitä, että niillä on yhteydet sodanaikaiseen komentojärjestelmään. Viime kädessä niillä on yhteys myös viestijärjestelmään, joilla käynnistetään ydinaseisku.

Yhdysvalloilla on vastaavia tuomiopäivän koneiksi kutsuttuja koneita neljä ja Venäjällä kaksi. Hätätapauksessa erikoiskonetta voidaan käyttää myös liikkuvana komentopaikkana. Jos jostain syystä presidentin koneelle sattuisi jotakin, presidentti tai pääministeri voidaan nostaa ilmaan komentokoneella.

Venäläiskone on usein nähty lentämässä täydellistä ympyrää Venäjän eri alueiden sekä Mustanmeren yllä. Samantyyppinen kone kiersi Laatokan yllä ympyrää viime viikolla samaan aikaan, kun Vladimir Putin vieraili järvellä sijaitsevalla Valamon luostarisaarella.

Kremlin virallisten sivujen mukaan Putin tapasi eilen kulttuuriministeri Vladimir Medinskin Moskovassa.

Viime vuonna Ilta-Sanomat uutisoi koneesta, kun se pyöri Laatokalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?