YK: Yli 400 000 paennut kodeistaan Luoteis-Syyriassa kolmessa kuukaudessa

Julkaistu:

Syyria
Pommitusten kohteina on ollut kouluja, sairaaloita ja muita siviilikohteita.
Syyrian luoteisosissa yli 400 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan kolmen viime kuukauden aikana, ilmoittaa YK.

Yhä useampi seudun asukas on joutunut pakenemaan, kun Syyrian hallitus on kiihdyttänyt pommituksiaan kapinallisten hallussa olevilla alueilla.

Kotinsa jättäneiden suuresta määrästä ilmoitti YK:n hätäaputoimiston Ochan edustaja David Swanson. Hän kommentoi Luoteis-Syyrian tilannetta Libanonin Beirutissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Idlibin maakunta on kärsinyt hallinnon ja sen liittolaisen Venäjän pommituksista huhtikuun lopun jälkeen. Alueen kiihtyneissä väkivaltaisuuksissa on kuollut 740 ihmistä konfliktia seuraavan Syrian Observatory for Human Rights -tarkkailujärjestön mukaan.

YK:n ihmisoikeuskomissaari jyrähti

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet on tuominnut ”kansainvälisen piittaamattomuuden”.

Pommitusten kohteiksi on valikoitunut kouluja, sairaaloita, kauppapaikkoja ja leipomoita. Bacheletin mukaan tämä ei ole sattumaa.

– Nämä ovat siviilikohteita, ja vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä, että niihin olisi osuttu vahingossa. Varsinkin kun huomioidaan, kuinka kaavamaisia hyökkäykset ovat olleet, Bachelet sanoi lausunnossaan.

Iskut siviilejä kohtaan ovat Bacheletin mukaan sotarikoksia. Hän vaatii vastuussa olevia oikeuden eteen.

Maailmanpankin mukaan yli 400 000 ihmistä on kuollut Syyrian konfliktissa vuoden 2011 jälkeen. YK:n järjestöjen mukaan 5 miljoonaa pakolaista on lähtenyt ulkomaille, ja 6 miljoonaa syyrialaista hakee turvaa maan sisällä.