FBI teki karmean löydön ratsiassa Arizonassa: Ruumiinosia tynnyreissä, naisen pää neulottuna miehen torsoon ”kuin Frankenstein”

Julkaistu:

Ruumiidenluovutuksiin erikoistunutta firmaa tutkineet poliisit kohtasivat järkyttäviä näkyjä Arizonassa.
Arizonassa Yhdysvalloissa kymmenet omaiset ovat nostaneet kanteen ruumiinluovutusfirmaa vastaan luultuaan ruumiiden päätyvät tieteellisiin tarkoituksiin. Sen sijaan firma oli myynyt ruumiinosia välittäjille. Tapaus paljastui jo 2014 FBI:n tutkiessa laitonta ihmisruumiiden kauppaa.

Viime viikolla julki tullut kannekirjelmä paljastaa, miten karmeita näkymiä FBI:n agentit kohtasivat tutkiessaan Phoenixissa toimineen Biological Resource Centerin tiloja.

Erikoisagentti Mark Cwynar kuvaili nähneensä kasoittain ruumiinosia pinottuina toistensa päälle ilman merkintöjä siitä, kenelle ne kuuluivat.


Cwynar kertoi löytäneensä ”kylmäkaapin täynnä miesten sukupuolielimiä”, sekä ”tynnyrillisen irtopäitä, käsiä ja jalkoja”.

Agentit myös löysivät ”kookkaan miehen vartalon, johon oli neulottu kiinni pienikokoisemman naisen pää ja ruumis oli nostettu riippumaan seinälle ’kuin Frankenstein”, kertoo New York Post.

Biological Resource Centerin toiminta perustui siihen, että se nouti ilmaiseksi ruumiit ne luovuttaneilta omaisilta tieteellisiä tutkimuksia varten. Käyttämättömät ruumiinosat luvattiin tuhkata ja palauttaa omaisille.

Tutkimusten sijaan keskus myi ruumiinosia. Se oli laatinut myös hinnastoja, joiden mukaan esimerkiksi ruumis ilman päätä tai hartioita maksaisi 2 900 dollaria ja selkäranka 950 dollaria.

Arizonan osavaltiossa ei ole aiemmin säädelty ruumiinosien kaupallista tarkoitusta. Osavaltiossa toimii ainakin neljä ruumiidenluovutusyhtiötä sekä ruumiiden syväjäädytykseen erikoistunut firma, kertoo Arizona Republic.


Lehden mukaan osa omaisista oli luullut, että ruumis ”luovutetaan” ilmaiseksi tieteellistä tutkimusta varten. Lisäksi useat luulivat luovuttavansa omaisensa elimiä, käsittäen väärin elin- ja ruumiinluovutusten merkityksen.

Biological Resource Centerin omistaja, peruskoulupohjalta toimintaa kirjoista ja netistä löytämiensä tietojen mukaan pyörittänyt Stephen Gore tuomittiin 2015. Hän sai yksi plus neljä vuotta ehdonalaista vankeutta ja määrättiin maksamaan 121 000 dollaria korvauksia. Tuomio tuli laittomasta liiketoiminnasta Goren myytyä ruumiiden osia ilman luovuttajien lupaa.

Nyt omaiset ovat nostaneet Gorea vastaan siviilikanteen, jonka käsittely oikeudessa alkaa lokakuussa. Gorea ei ole vielä tavoitettu vastaamaan kanteeseen.

Biological Resource Centerin tapauksen jälkeen Arizonassa säädettiin 2017 laki, joka edellyttää ruumiinluovutusfirmojen perustamiselle lupaa. Laki ei ole vielä voimassa.