Yhdysvaltain liittovaltio palauttaa kuoleman­tuomion: Nämä hirveät teot poikivat viidelle rikolliselle teloitukset

Julkaistu:

Yhdysvallat
Tähän mennessä 29 osavaltiossa on ollut käytössä kuolemanrangaistus.
Yhdysvallat aikoo palauttaa kuolemanrangaistuksen liittovaltion tasolla 16 vuoden tauon jälkeen, kertovat useat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet.

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr kertoi torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että kongressi ja presidentti hyväksyivät kuolemantuomion palauttamisen käyttöön ja tuomio on jo aikataulutettu viidelle murhista tuomitulle liittovaltion vangille.

Barr perusteli päätöstä sillä, että oikeusministeriö on velkaa rikosten uhreille ja näiden perheille sen, että lain sallima rangaistus toteutetaan.

Kuolemantuomiot tullaan toteuttamaan tappavalla ruiskeella kuten 14 osavaltiossa on jo käytäntönä. Kaikkiaan 29 Yhdysvaltain osavaltiossa on käytössä kuolemanrangaistus.

Myös Yhdysvaltain asevoimilla on oikeus tuomita ihmisiä kuolemaan.

AFP:n mukaan päätös liittyy presidentti Donald Trumpin tavoitteeseen koventaa väkivaltarikosten tuomioita.

Vuoden 1976 jälkeen Yhdysvalloissa on tuomittu kuolemaan noin 1 500 ihmistä.

Vuonna 2018 oikeus määräsi historiallisen vähän kuolemanrangaistuksia. Teloitusten kannatus on laskenut viime vuosina ja viimeisimmissä kyselyissä selvisi, että 56 prosenttia amerikkalaisista kannattaa kuolemantuomiota. Vielä 1990-luvun puolivälissä peräti 80 prosenttia amerikkalaisia kannatti kuolemantuomiota.

CNN listasi viisi rikollista, jotka ovat tuoreen teloituslistan kärjessä. Kaikki teloitukset on määrätty tämän vuoden loppuun ja ensi vuoden alkuun.

1. Daniel Lewis Lee

Valkoisten ylivaltaa kannattavan ryhmän jäsen Lee murhasi kolmihenkisen perheen, mukaan lukien 8-vuotiaan tytön.

Hänet todettiin toukokuussa 1999 Arkansasin osavaltiossa syylliseksi kolmeen murhaan ja hän sai kuolemantuomion.

2. Lezmond Mitchell

Hänet todettiin syylliseksi toukokuussa 2003 Yhdysvaltojen Arizonan oikeudessa.

Mitchell murhasi 63-vuotiaan naisen. Verityön jälkeen hän pakotti uhrin 9-vuotiaan lapsenlapsen istumaan noin 50 kilometrin mittaisen ajomatkan ruumiin vieressä. Sitten mies aiheutti tytölle kuolettavat vammat viiltämällä.

3. Welsey Ira Purkey

Vuoden 2003 marraskuussa Yhdysvaltain Missourin oikeus tuomitsi Purkeyn 16-vuotiaan tytön väkivaltaisesta raiskauksesta ja tappamisesta. Purkey paloitteli ja poltti ruumiin. Hänet tuomittiin myös 80-vuotiaan naisen tappamisesta vasaralla.

4. Alfred Bourgeois

Borgeois kidutti ja raiskasi 2-vuotiasta tytärtään, minkä jälkeen mies pahoinpiteli hänet kuoliaaksi. Hänet todettiin syylliseksi myös moniin muihin rikoksiin, kuten murhaan Teksasissa maaliskuussa 2004.

5.Dustin Lee Honken

Huumelaboratoriota Arizonassa pyörittänyt Honken ampui yhteensä viisi ihmistä. Heistä kaksi oli miehiä, joiden oli määrä todistaa häntä vastaan oikeudessa. Lisäksi hän murhasi äidin ja tämän 10-vuotiaat ja 6-vuotiaat tyttäret. Hänet todettiin syylliseksi murhiin vuonna 2004 Iowassa.