Espanjan hallituspiina jatkuu: Pääministeri jäi vaille luottamusta – ”Parlamentti on jumissa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Espanjan hallituspiina jatkuu: Pääministeri jäi vaille luottamusta – ”Parlamentti on jumissa”

Pääministeri Pedro Sanchezilla on kaksi kuukautta aikaa yrittää muodostaa vähemmistö- tai koalitiohallitus.

Pedro Sanchez.­

25.7.2019 16:53

Espanjassa pääministeri Pedro Sanchez jäi vaille luottamusta ratkaisevassa luottamusäänestyksessä iltapäivällä. Sanchez hävisi edellisen luottamusäänestyksen tiistaina.

Sen jälkeen Sanchezin puolue PSOE ja vasemmistolainen Podemos neuvottelivat koalitiohallituksen muodostamisesta, mutta sopua ei syntynyt.

– Valitettavasti joudun toteamaan, että parlamentti on yhä jumissa, pääministeri Sanchez sanoi tuloksen varmistuttua.

Hallituksen muodostamisesta on väännetty huhtikuun vaaleista lähtien. Sanchezin puolue voitti vaalit, muttei saanut enemmistöä parlamentin alahuoneeseen.

Koska Sanchez ei saa parlamentin enemmistöä tuekseen, maa on taas askeleen lähempänä uusia vaaleja. Hävityn äänestyksen jälkeen Sanchezilla on nyt kaksi kuukautta aikaa yrittää muodostaa vähemmistö- tai koalitiohallitus, ja jos se ei onnistu, uudet vaalit odottaisivat marraskuussa. Kyseessä olisivat jo neljännet vaalit neljän vuoden sisällä.

Hallituksen muodostamisesta on väännetty huhtikuun vaaleista lähtien. Jos Sanchez saa aikaan koalition, hallitus olisi diktaattori Francisco Francon jälkeisen ajan ensimmäinen koalitiohallitus Espanjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?