Kuvat kuningatar Elisabetista 13 eri pääministerin kanssa: Margaret Thatcher niiasi syvään, Boris Johnson painoi päänsä

Kuvat kuningatar Elisabetista 13 eri pääministerin kanssa: Margaret Thatcher niiasi syvään, Boris Johnson painoi päänsä

Julkaistu:

britannia
Kuningatar Elisabet II on tehnyt töitä jo neljäntoista eri pääministerin kanssa valtakautenaan.
Britannian tuore pääministeri Boris Johnson tapasi keskiviikkoiltana Suomen aikaa kuningatar Elisabet II:n Buckinghamin palatsissa.

Kuningatar on se henkilö, joka nimittää Ison-Britannian hallituksen pääministerin virallisesti tehtäväänsä.

Kuningatar Elisabet II on maailman pisimpään vallassa ollut elossa oleva monarkki. Boris Johnson onkin saarivaltion peräti neljästoista pääministeri, jonka kanssa 93-vuotias kuningatar Elisabet tekee töitä.

Kuningattaren ja pääministerin välinen yhteistyö on Britannian historiassa tiivistä. Kuningatar tapaa pääministerin joka viikko ja keskustelee tämän kanssa päivän poliittisista asioista.

Pääministeri on myös se henkilö, joka kuulee ensimmäisenä kuningattaren henkilökohtaiselta sihteeriltä tämän kuolemasta. Henkilökohtainen sihteeri Christopher Geidt soittaa pääministerille erikoissuojatulta linjalta, ja lausuu puhelimeen ennalta sovitun koodin mukaisesti: ”London Bridge on romahtanut”.

Kuningatar Elisabet astui valtaan helmikuussa 1952 isänsä Yrjö VI:n kuoleman jälkeen. Tuolloin pääministerinä oli uransa aikana sekä konservatiiveja että liberaaleja edustanut Winston Churchill.

Churchilliä on usein pidetty kuningattaren suosikkipääministerinä, ja heidän uskottiin olleen erittäin läheisiä.

Tätä tukee muun muassa se, miten kuningatar käyttäytyi entisen pääministerin hautajaisissa vuonna 1965. Yleensä kuningatar saapuu hautajaisiin viimeisenä ja lähtee ensimmäisenä. Churchillin hautajaisissa Elisabet saapui paikalle jo ennen arkun kantamista sisään, ja viipyi kirkossa pidempään kuin Churchillin omat perheenjäsenet.


Churchillin jälkeen pääministerinä toimi lyhyen aikaa konservatiivipoliitikko Anthony Eden, joka astui sivuun työstään Suezin kriisin jälkeen.

Sen jälkeen pääministeriksi astui konservatiivipuolueen edustaja Harold MacMillan, jonka kuningatar valitsi itse Edenin seuraajaksi kysyttyään ensin Churchillin neuvoa valintaan.


Sen jälkeen pääministereinä toimivat Alec Douglas-Home (1963–1964), Harold Wilson (1964–1970), Sir Edward Heath (1970–1974), uudestaan Harold Wilson (1974–1976) ja James Callaghan (1976–1979).


Callaghanin jälkeen valtaan astui Britannian viime vuosisadan kenties tunnetuin poliitikko, maan ensimmäinen naispääministeri ja konservatiivipuolueen puheenjohtaja Margaret Thatcher. Thatcher toimi virassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1979 vuoteen 1990 asti.

Thatcher ja kuningatar ovat Britannian historian kaksi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisinta naista, mutta vuosien varrella on esitetty paljon väitteitä siitä, että heidän keskinäiset välinsä eivät olleet aivan mutkattomat.

Esimerkiksi Independent-lehti kirjoitti Thatcherin kuoleman jälkeen vuonna 2013, että kuningattaren ja Thatcherin temperamentit olivat aivan erilaiset. Siinä missä kuningatar edustaa perinteistä brittiläistä ”kuivaa sukkeluutta”, Thatcher saattoi päättäväisesti ”puhua ja puhua” samasta asiasta pitkiä aikoja. Joidenkin ministerikollegojen mielestä Thatcherilta puuttui huumorintaju.


Thatcherin jälkeen pääministeriksi valittiin John Major (1990–1997). Hänen jälkeensä virkaan astui työväenpuolueen edustaja Tony Blair (1997–2007), joka onnistui hätkähdyttämään kuningatarta lipsahduksillaan. Hän muun muassa möläytti julkisesti, mitä oli puhunut kuningattaren kanssa viikoittaisessa audienssissa, vaikka tapaamisen on tarkoitus olla täydellisen yksityinen tilaisuus.

Kuningatar ei ole koskaan valinnut julkisesti poliittista kantaansa, vaikkakin hänellä on varsin laajat valtaoikeudet maassa. Hänellä on muun muassa oikeus valita pääministeri ja muutkin ministerit, hajottaa parlamentti ja julistaa sota.


Blairin jälkeen pääministereinä toimivat Gordon Brown (2007–2010), David Cameron (2010–2016) ja viimeisimpänä Theresa May (2016–2019). Kuningatar valitsi tuolloin suurimman puolueen eli konservatiivipuolueen johtajan Cameronin itse tehtäväänsä.

Boris Johnsonin astuminen pääministerin tehtäviin on herättänyt jo nyt paljon spekulaatioita. Nähtäväksi jää, millaiseksi kuningattaren ja kohutun brexit-ministerin välit muodostuvat. Johnson painotti keskiviikkona virkaanastujaispuheessaan, että aikoo runnoa EU-eron läpi lokakuussa ”ilman jossitteluja”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt