Hirmuhelteet kärventävät Eurooppaa, junia määrätty kulkemaan hitaammin – ”Tilanne tällä hetkellä on hyvin hankala”

Eläintarhan leijonille syötetään sorbettia Ranskassa, junia määrätty kulkemaan hitaammin Britanniassa.

24.7.2019 15:46

Lämpöennätysten odotetaan rikkoutuvan tänään eri puolilla Eurooppaa helleputken jatkuessa. Uusia huippulukemia odotellaan muun muassa Belgiassa, Luxemburgissa, Saksassa sekä Hollannissa.

Hollannissa helle on saanut useat maanviljelijät jättämään lehmänsä ulos yöksi vilvoittelemaan. Lisäksi jotkin päiväkodit ovat sulkeneet oviaan helteestä lapsille aiheutuvan riskin takia.

Meteorologit uskovat, että uusi lämpöennätys on mahdollinen myös Britanniassa, jossa raideliikenteestä vastaava Network Rail on määrännyt junat kulkemaan hitaammin helteen vuoksi.

– Äärimmäinen kuumuus voi saada virtajohdot notkolleen, jolloin pikajunat voivat vaurioittaa niitä. Hidastamme liikennettä pitääksemme matkustajat turvassa, yhtiö tiedotti Twitterissä.

Ennätyksiä rikottiin tiistaina jo useissa Ranskan kaupungeissa. Esimerkiksi Bordeaux'ssa mittari kipusi 41,2 asteeseen. Aiempi lämpöennätys, 40,7 astetta, syntyi elokuussa 2003.

Veden käyttöä rajoitettu

Ranskan ilmatieteen laitoksen mukaan sääolosuhteet ovat tällä hetkellä erityisen haastavia vanhuksille ja muuten heikkokuntoisille. Ongelmia aiheuttaa myös kuivuus, ja viranomaiset ovatkin rajoittaneet veden käyttöä monilla alueilla.

– Tilanne tällä hetkellä on hyvin hankala, mutta hallussa. Meidän on silti oltava valppaana, Emmanuel Wargon ympäristöministeriöstä kommentoi.

Hän vetosi ihmisiin, että nämä suorittaisivat kansalaisvelvollisuutensa vettä säästämällä.

Ihmisten lisäksi helteet ovat koetelleet myös eläimiä. Monissa eläintarhoissa asukkien ruoat on tarjottu jäisinä eläinten viilentämiseksi. Esimerkiksi Länsi-Ranskassa sijaitsevan Fitilieun villieläinpuiston leijonat saivat nautittavakseen kanasorbettia.

Helleputket nostaneet huolta ilmaston lämpenemisestä

Toinen helleputki vajaan kuukauden sisään on nostanut Euroopassa huolta siitä, että maapallo on lämpenemässä vaarallista tahtia.

Sveitsiläisen tutkimuslaitoksen mukaan ilman ilmastonmuutosta jopa viikkoja kestävät lämpöaallot ympäri pohjoista Eurooppaa olisivat tilastollinen mahdottomuus.

Ranskan parlamentissa vierailulla käynyt ilmastoaktivisti Greta Thunberg varoitti poliitikkoja, että seuraukset ovat vakavia, mikäli toiminta jatkuu entiseen malliin vuoteen 2030 asti,

– Olemme todennäköisesti siinä asemassa, että ohitamme monta keikahduspistettä, emmekä enää pysty estämään peruuttamatonta romahdusta, Thunberg sanoi vierailullaan tiistaina.

Monet konservatiiviset oikeistopoliitikot ovat arvostelleet Thunbergin kutsumista Ranskan parlamenttiin. He kieltäytyivät saapumasta kuuntelemaan Thunbergia ja arvostelivat tätä ”shortsiprofeetaksi” sekä ”ekologian Justin Bieberiksi”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?