Kommentti: Boris Johnsonin valinta on riski Britannialle – seuraavasta halloweenista voi tulla todella pelottava - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Boris Johnsonin valinta on riski Britannialle – seuraavasta halloweenista voi tulla todella pelottava

Seuraavan pääministerin edessä on valtava urakka, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.

Tämä mies marssii keskiviikkona Buckinghamin palatsiin tapaamaan kuningatar Elisabetia. Sen jälkeen Boris Johnsonista tulee pääministeri.­

23.7.2019 15:06

Boris Johnson nousi konservatiivipuolueen johtajaksi ylivoimaisin numeroin: 66 prosenttia jäsenistön äänistä antaa hänelle selkeän mandaatin nousta maan seuraavaksi pääministeriksi.

Kiitospuhe tiistaina oli tuttua Johnsonia: vauhdikas, vitsikäs, poleeminen ja innostunut. Hän energisoi puoluettaan kolmeen tehtävään: viemään läpi brexitin, yhdistämään kansakunnan ja lyömään työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin.

Ei mikään helppo rasti. Johnsonin edessä olevaa sataa päivää uutena pääministerinä on kuvattu haasteellisimmiksi sitten Winston Churchillin päivien. Se on tietysti aika rankkaa liioittelua – ei tässä mitään toista maailmansotaa käydä.

Yhdistynyt kuningaskunta on kuitenkin kärsinyt jo yli kolme vuotta kesäkuun 2016 brexit-kansanäänestyksen seurauksista. Pääministeriksi kansanäänestyksen jälkeen noussut Theresa May ei onnistunut viemään läpi kansan niukan enemmistön päätöstä erota Euroopan unionista. Parlamentti tyrmäsi kerta kerran jälkeen Mayn hallituksen EU:n kanssa neuvotteleman erosopimuksen. Tie nousi pystyyn.

Nyt on Johnsonin vuoro. Hän on luvannut, että brexit toteutuu 31. lokakuuta. Sopimuksen kera tai ilman.

Seuraavasta halloweenista voi siis tulla briteille todella pelottava. Niin sanottu no deal -brexit olisi kaikkien laskelmien mukaan katastrofi saarivaltakunnan kansantaloudelle. Sillä olisi laajoja vaikutuksia myös koko Eurooppaan, mukaan lukien Suomeen. Britannia on tärkeä kauppakumppani. Emme me halua tähän kauppavaihtoon esteitä.

Boris Johnsonille mieluisin vaihtoehto olisi avata neuvottelut erosopimuksesta uudelleen EU:n kanssa ja hankkia Britannialle parempi diili kuin mihin May pystyi. EU ei kuitenkaan ole siihen valmis. Edessä on, ainakin toistaiseksi, sama umpikuja kuin Maylla.

Johnsonin asemaa vaikeuttaa se, ettei hän ole kansan valinta. Konservatiivipuolueen 92 153 jäsentä äänesti hänen puolestaan, pienen pieni osan Britannian kansasta. Puolueen kaikkiaan noin 160 000 äänioikeutettua jäsentä ovat ovat keski-ikäistä, miesvoittoista ja varakasta väkeä. He uskovat Britannian mahdollisuuksiin pärjätä tässä maailmassa yksin, paremmin kuin osana EU:ta. Iltapäiväteetä hörppiessään he ylistävät nyt Johnsonia. Mutta mitä tekee työtön Birminghamista? Hän saa pian lisää seuraa etuusluukulle, jos no deal -brexit iskee niin kovaa Britannian yrityksiin kuin on ennustettu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?