Pormestarikausista kaaos, Brexit-kampanja vauhtiin valheella, salasuhde aiheutti kohun... Tällainen on teflonpoliitikko Boris Johnson

rac

Julkaistu:

Britannia saa keskiviikkona uuden pääministerin pian sen jälkeen, kun Alexander Boris de Pfeffel Johnson, 55, on käynyt tapaamassa kuningatarta Buckinghamin palatsissa.
Kiistelty Boris Johnson on Britannian 77. pääministeri ja Theresa Mayn seuraaja. Hän on maansa entinen ulkoministeri, Lontoon entinen pormestari, pitkäaikainen parlamentin konservatiivijäsen, journalisti ja kirjailija.

Johnsonia kuvataan häikäilemättömäksi opportunistiksi, demagogiksi, ylimieliseksi, loputtomaksi pelleilijäksi, ennalta arvaamattomaksi ja epäluotettavaksi valehtelijaksi. Silti enemmistö konservatiivien rivijäsenistä suorastaan rakastaa häntä.

Artikkelin videosta voit katsoa kokoelman Johnsonin hämmentäviä ja koomisia esiintymisiä.

Johnsonin levoton hiuspehko kuvaa hyvin sitä, millainen mies hän on. Hiukset ovat viesti: Johnson ei piittaa siitä, mitä ulkomaailma hänestä ajattelee. Hiukset ovat epäjärjestyksessä ja liehuvat arvaamattomasti, koska hän haluaa niin. Se kertoo paljon hänen persoonallisuudestaan.

Johnson syntyi New Yorkissa kesäkuussa 1964 varakkaaseen brittiläiseen perheeseen. Koulunsa hän kävi muun muassa Brysselissä, Eton Collegessa ja Oxfordin yliopistossa.

Työuransa alussa Johnson oli journalisti: hän aloitti arvostetun The Times -lehden palveluksessa. Hän sai kuitenkin potkut vuonna 1988 jäätyään kiinni jutussa olleen sitaatin väärentämisestä. Ura jatkui muun muassa The Telegraphin Brysselin-kirjeenvaihtajana ja apulaispäätoimittajana. Vuonna 1999 hän nousi The Spectatorin päätoimittajaksi.

Toimittajana ja kirjeenvaihtajana Johnson oli jyrkkä euroskeptikko. Hän kirjoitti Brysselistä niin myrkyllisiä kuvauksia Euroopan unionista, että se vaikutti mielialoihin Britanniassa. Hän mollasi EU:ta aina kun oli tilaisuus. Hänellä on edelleen vaikutusvaltainen ja näkyvä kolumnipaikka Telegraphissa.

EU-kriittiseltä pohjalta Johnsonin oli helppo nousta politiikkaan. Vuonna 2001 hänet valittiin konservatiivien kansanedustajaksi. Parlamentissa hän joutui pian skandaaliin. Hänet erotettiin konservatiivien varjohallituksesta, koska hän jäi kiinni valehtelusta. Yritys kiistää neljä vuotta kestänyt avioliiton ulkopuolinen suhde oli turha, sillä brittilehdet olivat jo paljastaneet todisteet syrjähypystä. Tästä ja muista myrskyistä huolimatta avioliitto Marina Wheelerin kesti vuoteen 2018. Pariskunnalla on neljä lasta.

Lontoon pormestariksi Johnson nousi vuoden 2008 vaaleissa, joissa hän löi vastaehdokkaansa Ken Livingstonen. Kaksi virkakautta metropolin johdossa olivat vauhdikkaita.

– Ensimmäinen vuosi oli aivan kauhea. Meillä oli isoja ongelmia, kertoi Lontoon kaupunginvaltuuston konservatiivijäsen Andrew Boff myöhemmin The Guardianille.

– Se oli täydellinen, täydellinen kaaos – hän suututti kaikki, sanoi toinen entinen konservatiivien sisäpiiriläinen.

Johnsonin vaalilupauksiin kuului rikollisuuden kitkeminen Lontoosta. Sitä varten hän hankki mellakantorjuntaan kolme valtavaa vesitykkiä, jotka maksoivat 100 000 puntaa kappale. Britannian hallitus kuitenkin kielsi niiden käyttämisen liian järeinä joukkojenhallinta-aseina.

Britannian kuuluisan brexit-kansanäänestyksen alla Johnson oli erokampanjan näkyvimpiä hahmoja. Hän oli mukana mainoskampanjassa, joka perustui valheelliseen väitteeseen Britannian joka viikko Brysseliin maksamasta 350 miljoonan punnan (388 milj.euron) summasta. Todellisuudessa summa oli huomattavasti pienempi. Valhe suorastaan huusi iskulauseesta, joka oli teipattu Leave-kampanjabussin kylkeen.

Ulkoministerinä Johnsonin ehkä pahin virhe oli puhe parlamentin kuulemistilaisuudessa vuonna 2017. Tilaisuus koski brittiläis-iranilaisen Nazarin Zaghari-Ratcliffen vangitsemista lomamatkan päätteeksi Iranissa. Zaghari-Ratcliffe oli Thomson Reuters -säätiön työntekijä, joka sai Iranissa viiden vuoden vankeustuomion syytettynä ”kapinahankkeesta”. Johnson kertoi parlamentille, että Zaghari-Ratcliffe olisi ollut Iranissa ”kouluttamassa journalisteja” eikä suinkaan lomalla. Myöhemmin hän myönsi, että väärä todistus oli lipsahdus, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Iranin hallinto tarttui lausuntoon heti, ja Britannian mahdollisuudet saada perheenäiti vapaaksi vankilasta murentuivat.

Viime vuonna Johnson erosi hallituksesta linjaerimielisyyksien vuoksi. Kovan brexitin kannattajana hän ei hyväksynyt Theresa Mayn neuvottelemaa erosopimusta, ja hän kampitti pääministeriään jatkuvasti.

Mitkään skandaalit eivät ole tarttuneet kiisteltyyn mutta täysin teflonpinnoitettuun poliitikkoon. Aivan hiljattain poliisi joutui puuttumaan Johnsonin ja tämän naisystävän äänekkääseen riitaan yksityisasunnossa Lontoossa. Tämä ja monet aiemmat skandaalit olisivat tuhonneet useimman muun poliitikon uran, mutta Johnson vain porskuttaa eteenpäin.