Venäjän ex-ulkoministeri Karjalan myyntiaikeista: ”Harmaan hevosen höpinöitä”

Julkaistu:

Venäläinen RBK-lehti tavoitti kolme presidentti Boris Jeltsinin taannoisen hallinnon tuntijaa, jotka kaikki kiistivät väitetyt pohdinnat aikeista myydä luovutettu Karjala Suomelle 1990-luvun alussa.
Karjalan myyntiväitteiden tuoreet kiistäjät ovat venäläiset talouslehden mukaan Venäjän ex-ulkoministeri Andrei Kozyrev, Boris Jeltsinin ex-avustaja ja ex-varapääministeri Gennadi Burbulis sekä Venäjän ulkosuhteiden taustoja hyvin tunteva tutkija Andrei Kortunov.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin, että Jeltsinin hallinto olisi harkinnut vakavissaan sisäisissä keskusteluissaan Karjalan myymistä kertomatta siitä kuitenkaan virallisesti Suomelle. HS:n artikkelin tietolähteenä oli Venäjän varaulkoministerinä vuosina 1990-91 toiminut Andrei Fjodorov.

– Se on harmaan hevosen höpinöitä, Yhdysvalloissa nykyisin asuva Kozyrev sanoi RBK:lle käyttäen venäläistä vertausta, jolle ei ole sanatarkkaa suomalaista käännöstä.

Suomessa vastaava ilmaus voisi olla esimerkiksi ”se on hevosmiesten tietotoimistolta” tai ”sille nauraa hevosetkin”. Ilmauksella tarkoitetaan eri yhteyksissä, että väite on täysin naurettava, mahdoton tai valheellinen.

Lue lisää: HS: Venäjä pohti tosissaan Karjalan myymistä vuonna 1991 – suomalaisille ei kerrottu

RBK oli haastatellut myös Jeltsinin läheisiin avustajiin kuulunutta Gennadi Burbulista, joka toimi sittemmin myös varapääministerinä.

Burbuliksen mukaan Karjalan mahdollista myyntiä ei koskaan nostettu esille Venäjän hallinnossa.

– Sellainen ei olisi voinut olla koskaan mahdollista, Burbulis oli lausunut tuoreena kommenttinaan.


Burbulis on myös jo aiemmin kiistänyt väitteet Karjalan myynnin harkinnasta vuonna 2007, kun aihe nousi tuolloin julkiseen keskusteluun Kainuun Sanomien julkaiseman jutun myötä. Tuolloinkin esillä oli väite, että Venäjä olisi ollut 1990-luvun alun rahapulassaan valmis mahdollisesti myymään Suomelle Petsamon ja luovutetun Karjalan.

Väitteiden mukaan Burbulis olisi puhunut asiasta jopa Suomen johdon kanssa. Juuri Burbulis allekirjoitti vuonna 1992 Venäjän edustajana Suomen ja Venäjän uuden perussopimuksen.

– Tämä alkaa jo ärsyttää. Koskaan sellaista kysymyksenasettelua – mukamas joidenkin maamme osien luovuttamista Suomelle – ei ole ollut. Kun kävin Suomessa 1992, silloin keskusteltiin uusista yhteistyömuodoista Venäjän ja Suomen kanssa ja presidentti Jeltsinin toimeksiannosta allekirjoitin kahdenvälisen sopimuksen maidemme suhteista, Burbulis sanoi jo vuonna 2007 Newsru.com-sivston mukaan.

RBK oli tavoittanut Helsingin Sanomien tuoreen artikkelin kommentointia varten myös diplomaattikoulutuksen saaneen politiikantutkijan Andrei Kortunovin, joka johtaa nykyisin Venäjän kansainvälisten suhteiden neuvostoa. Kyseessä on presidentti Dmitri Medvedevin aikana perustettu elin, johon kuuluu muun muassa tutkijoita korkea-arvoisia Venäjän ulkoministeriön entisiä virkamiehiä.

– Tästa teemasta on saatettu käydä keskusteluja ulkoministeriössä, mutta vain epävirallisella asteella. Todellisuudessa mistään myynnistä ei ole tietenkään ollut puhetta. Ja virallisesti tätä kysymystä ei ole koskaan otettu esille, Kortunov sanoi.


Kortunovin mukaan Boris Jeltsin otti todistettavasti kerran Japanin pääministerin kanssa käymissään epävirallisissa keskusteluissa esille mahdollisen Kuriilien saarten myynnin Japanille.

– Se tapahtui todella ja siitä on dokumenttien tasolla vahvistus. Mutta sen jälkeen Venäjä yritti kaikin tavoin sanoutua siitä irti, Kortunov huomautti.

Lue lisää: Venäjä pohti Karjalan myymistä Suomelle 1990-luvun alussa? Sen aikaiset ministerit IS:lle: Mitään keskusteluja ei käyty

Neuvostoliiton hajoamisen aikoihin ministereinä toimineet Paavo Väyrynen, Pertti Salolainen ja Ilkka Kanerva kiistivät IS:lle jo aiemmin, että Suomessa olisi käyty hallitustasolla keskusteluja Venäjän mahdollisesta Karjalan myyntiaikeesta.