Rokkitähti nousee Ukrainan parlamenttiin – konsertoinut Helsingissäkin 2014 ja 2016

Julkaistu:

Ukrainalaisen Okean Elzy -yhtyeen johtohahmo Svjatoslav Vakartshuk on tuttu laulaja ja lauluntekijä myös monelle suomalaiselle.
Kävitkö syyskuussa 2014 tai lokakuussa 2016 kuuntelemassa ukrainalaista Okean Elzy -bändiä Helsingin Circus-klubilla?

Jos kävit, pääsit näkemään livenä laulaja-lauluntekijä Sviatoslav Vakartshukin, jonka uunituore Holos (Ääni) -puolue on noussut Ukrainan parlamenttivaalien yhdeksi ilmiöksi ja on pääsemässä parlamenttiin vajaalla 6 prosentin äänisaaliilla.

Vakartshuk on 44-vuotias muusikko, joka perusti Okean Elzy -yhtyeensä opiskeluvuosinaan 1994. Bändi on kotimaassaan huippusuosittu, mutta yhtye tunnetaan myös laajemmin Euroopassa.

Monille ukrainalaisille Vakartshuk on yhtä kuin heidän kotimaansa omatunto ja sielu, jonka rooli isänmaallisena kansalaisaktivistina on vain korostunut Maidanin vallankumouksen ja Venäjän Krim-aggression jälkeen.

Vakartshuk oli aktiivinen myös Ukrainan aiemmassa kansannousussa eli niin sanotussa Oranssissa vallankumouksessa vuonna 2004.

Vuonna 2007 hänet valittiin jo kerran Ukrainan parlamenttiin, mutta tuolloin hän turhautui politiikkaan ja jätti paikkansa vain vajaan vuoden kuluttua. Nyt hän on luvannut pysyä tehtävässään.Pari kuukautta sitten Vakartshuk teki uuden päätöksen palata politiikkaan ja perusti Holos-puolueensa.

Tiistaiaamun ääntenlaskutietojen mukaan puolue näyttää saavan parlamenttivaaleissa 5,87 prosenttia äänistä. Ääntenlasku on kuitenkin vielä kesken, joten puolueen tarkka ääni- ja paikkamäärä ei ole tiedossa.

Vakartshuk kelpuutti uuteen puolueeseensa lähinnä eri alojen nuoria asiantuntijoita, joista monet ovat käyneet koulunsa lännessä. Puolueen ehdokkaiden keski-ikä on 36 vuotta. Sen sijaan nykyisiä ja entisiä kansanedustajia puolueeseen ei haluttu, jotta heidän mukanaan puolueeseen eivät siirtyisi Ukrainan politiikan vanhat ongelmat kuten korruptio.

– Ihmiset äänestivät muutosten puolesta ja me olemme iloisia saadessamme olla osa tätä muutosta. Olemme valmiit ottamaan vastuun, Vakartshuk kertoi kannattajilleen sunnuntai-iltana, kun ensimmäiset ovensuukyselyiden tulokset tulivat.

Vakartshuk haluaisi Ukrainan liittyvän jonain päivänä Euroopan unioniin ja Natoon. Radio Free Europelle hän kertoi, että ei yritäkään miellyttää kaikkia vaan puhuu aina samaa Eurooppa-myönteistä viestiään kuulijoista riippumatta.

– Kun olen käynyt Donbassissa (Itä-Ukrainassa) olen sanonut samat asiat kuin Lvivissä (Länsi-Ukrainassa). Eli että Ukrainan täytyy mennä Eurooppaan ja meidän täytyy liittyä Natoon, RFE/RL siteerasi Vakartshukia.

– Sanon samat asiat, mutta joskus kirjaimellisesti eri kielellä, Vakartshuk viittasi Ukrainan eri osien kielellisiin eroavaisuuksiin. Hän itse puhuu sujuvasti sekä ukrainaa että venäjää ja myös englantia ja puolaa.

Ukrainan parlamenttivaaleissa äänestystä ei järjestetty lainkaan Venäjän valtaamalla Krimillä eikä osassa Itä-Ukrainaa, jossa Venäjän provosoima ja ylläpitämä sota jatkuu yhä.


Vakartshuk rakensi vaalikampanjansa pitkälti samalla esiintymiskaavalla kuin Ukrainan nykyinen presidentti, entinen tv-koomikko Volodymyr Zelenskyi. Kumpikin jätti poliittiset puheet korostetun vähälle, sillä he saattoivat luottaa omaan vankkaan kansansuosioonsa ja karismaansa esiintyjinä.

Vakartshuk tekikin vaalikiertueensa järjestämällä ilmaisen konserttikiertueen ja esittelemällä siinä sivussa puolueensa ohjelmaa. Aiemmin keväällä Zelenskyi teki saman tempun järjestämällä vaalikiertueensa koomikkokiertueen muodossa.

Ennakkotietojen mukaan Zelenskyin Kansan palvelija -puolue on voittamassa Ukrainan parlamenttivaalit yli 43 prosentin äänisaaliillaan. Vaalikampanjan aikana Zelenskyi näytti jo vihreää valoa mahdolliselle yhteistyölle Vakartshukin Ääni-puolueen kanssa.

Vakartshukin isä on Ukrainan entinen opetusministeri ja molemmat hänen vanhempansa ovat taustaltaan fyysikkoja.

Vanhempien esimerkkiä seuraten myös Vakartshuk itse on valmistunut fysiikan tohtoriksi Lvivin yliopistosta, vaikka suuri yleisö tuntee hänet ennen kaikkea karismaattisena laulajana.

Vuonna 2015 Vakartshuk täydensi opintojaan Yhdysvalloissa Yalen yliopistossa ja vuonna 2018 Stanfordin yliopistossa keskittyen lähinnä poliittisiin ja yhteiskunnallisiin aineisiin.

Vakartshuk kertoi maanantaina ukrainalaisille tiedotusvälineille, että hän aikoo jatkaa muusikon uraansa tulevan kansanedustajatyönsä ohella.

– Laki ei kiellä minua tekemästä musiikkia, eikä Jumala salli minun hylätä sitä, Vakartshuk julisti.

Vakartshuk juhli kannattajiensa kanssa vaalituloksia Kiovan Stereoplaca -konserttihallissa shampanjan, viiniin ja gourmet-ruuan kerran DJ:den hoitaessa taustamusiikin. Hän kiersi rennosti yleisön joukossa tervehtien jokaista hymyllä ja halauksilla, joten tapahtuma muistutti pikemminkin hipster-työpaikan bileitä.

– Käytännössä nämä ovat Ukrainan politiikan uuden kasvot. Vaikka vielä paljon vanhan tyylin politikointia onkin edessä, muistutti Kyiv Post.