Pietarilainen aktivistinainen löytyi surmattuna pusikosta – isketty kahdeksan kertaa puukolla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pietarilainen aktivistinainen löytyi surmattuna pusikosta – isketty kahdeksan kertaa puukolla

Ystävien mukaan Jelena Grigorjevaa oli uhkailtu, mutta vielä ei ole tietoa, liittyykö surma hänen kansalaisaktivismiinsa.

22.7.2019 23:44

Seksuaalivähemmistöjen puolustajana tunnettu pietarilainen aktivisti Jelena Grigorjeva on löytynyt kuolleena asuntonsa läheltä pensaikosta Pietarissa.

Uutissivusto Fontankan mukaan Grigorjevan ystävät ovat tunnistaneet hänen ruumiinsa. Surma oli tapahtunut kuluneena viikonloppuna, mutta ruumis löytyi vasta noin 12–16 tuntia tapahtuneen jälkeen.

Grigorjevan ruumiista on löytynyt kahdeksan puukoniskua ja jälkien perusteella häntä oli myös kuristettu.

Grigorjevan tuttava, ihmisoikeustaistelija Diner Idrisov kertoi surman tuottamasta järkytyksestä Facebookissa.

– Viime aikoina hän joutui väkivallan kohteeksi ja hänet uhattiin tappaa useita kertoja. Lena ja hänen asianajajansa kääntyivät viranomaisten puoleen, mutta poliisin taholta ei tullut näkyvää reaktiota. Kaikki oli vain tyyliin: ”Jos alkavat tappaa, niin soittakaa sitten”. Hän ei ehtinyt soittaa, Idrisov kirjoitti.

Idrisovin mukaan Grigorjeva oli vastikään pyytänyt heidän yhteistä ystäväänsä, että tämä huolehtisi hänen kissastaan, jos hänet surmattaisiin. Ystävä oli luvannut näin tehdä ja suunnitelmissa oli ollut myös vara-avaimen teettäminen hänelle.

Fontankan mukaan yksi teoria on, että surma olisi tapahtunut arkisessa kanssakäymisessä. Grigorjeva oli kertoman mukaan nähty hieman ennen oletettua kuolinhetkeä viiden muun henkilön seurassa ja seurue oli istunut puistonpenkillä alkoholijuomia nauttien. Ruumiin löytöpaikan läheltä oli löytynyt myös pullo.

Toinen teoria puolestaan on, että Grigorjevan surma liittyisi hänen lgbt-aktivismiinsa eli seksuaalivähemmistöjen puolustamiseen. Ystävien mukaan Grigorjevan nimi oli vastikään löytynyt listalta, jolla niin sanotut homojen metsästäjät listasivat mahdollisia kohteitaan.

Fontankan mukaan poliisilla ei ole tapauksen johdosta vielä epäiltyä, vaikka aluksi kerrottiin, että poliisikoira oli johdattanut tutkijat 40-vuotiaan Bashkiriassa syntyneen miehen jäljille.

Grigorjeva puolusti erityisesti homojen ja lesbojen oikeuksia, mutta hän otti osaa myös useisiin muihin protesteihin. Viime aikoina hän osoitti mieltään esimerkiksi isänsä surmasta syytettyjen Hatshaturjanin siskosten puolesta.

Grigorjeva oli puolustanut myös Krimin tataareja ja kodittomia eläimiä katuprotesteissa. Grigorjevasta on olemassa myös valokuvia tilanteista, joissa hän joutui poliisin kovien otteiden kohteeksi aktivisminsa vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?