Israel alkoi purkaa palestiinalaisten asuntoja, asukkaat raahattiin kodeistaan – EU: Tuhotoimet lopetettava

rac

Julkaistu:

Israel
Israelin mukaan rakennukset ovat laittomia, rakennettu liian lähelle raja-aitaa ja uhka turvallisuudelle.
Israelilaisjoukot purkivat useita asuntoja raja-aidan kupeessa. Euroopan unioni patistaa Israelia lopettamaan palestiinalaisten kotien tuhoamisen. Israelin joukot purkivat maanantaina useita palestiinalaiskoteja Jerusalemin eteläpuolella.

– Tällaisen (purku)politiikan jatkuminen horjuttaa kahden valtion ratkaisun toteuttamiskelpoisuutta ja kestävän rauhan mahdollisuuksia, unionin ulkopolitiikkaosaston edustaja sanoi.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan Sur Baherin alueella oli ennen aamunkoittoa sadoittain poliisin ja armeijan henkilöstöä. Talojen asukkaat ja aktivistit raahattiin kodeista, joista moni oli vielä rakennusvaiheessa. Sur Baher sijaitsee miehitetyn Länsirannan ja Jerusalemin rajan kupeessa.

– Haluan kuolla tänne, erään miehen oli kuultu huutaneen, kun häntä revittiin ulos kodistaan.

Israel vetoaa turvallisuuteen

Israelin mukaan rakennukset ovat laittomia, rakennettu liian lähelle raja-aitaa ja uhka turvallisuudelle.

Palestiinalaisten mielestä Israelin hallinto käyttää turvallisuutta tekosyynä ja yrittää pakottaa palestiinalaiset pois siirtokuntien laajenemisen tieltä. Palestiinalaisten mukaan rakennukset sijaitsevat alueella, joka on sopimusten mukaan palestiinalaishallinnon käskyvallan alaisena.

Palestiinalaishallinnon mukaan purkutoimet rikkovat kaikkia sen ja Israelin välillä tehtyjä sopimuksia.

– Nyt on käynnissä suurin ja kaikkein vaarallisin sotatoimien ulkopuolinen purkuoperaatio, palestiinalaishallinnon ministeri Walid Asaf kertoi alueella kuvatussa videossa.

Israelin turvallisuusministeri Gilad Erdan syytti palestiinalaisia valheista. Erdan kertoi, että purkutoimet ovat saaneet pitkällisen käsittelyn jälkeen maan korkeimman oikeuden hyväksynnän.

Palestiinalaisten on erittäin vaikea saada rakennuslupia Israelin viranomaisilta Länsirannalle. Miehitetty Länsiranta jaettiin 1990-luvun Oslon sopimuksessa kolmeen väliaikaiseen hallintoalueeseen, joista osa jäi Israelin armeijan alaiseksi. Osittain siitä syystä Israel voi hallinnoida palestiinalaisalueiden rakennuslupia.