Välimerellä 51 vuotta sitten kadonnut sukellusvene Minerve löytyi – 52 ihmisen kuolemaan johtaneen turman syy yhä mysteeri

rac

Julkaistu:

Ranska
Sukellusvene Minerve löytyi 2 370 metrin syvyydestä
51 vuotta kadoksissa ollut ranskalainen sukellusvene on viimein löytynyt, Ranskan puolustusministeri Florence Parly ilmoitti maanantaina. Dieselillä ja sähköllä kulkenut Minerve katosi Ranskan eteläisen rannikon edustalla tammikuussa 1968. Aluksella oli tuolloin 52 henkilöä.

– Olemme juuri löytäneet Minerven. Operaatio oli menestyksekäs, helpotus ja osoitus teknisestä kyvykkyydestä, Parly sanoi Reutersin mukaan.

– Haluaisin uhrata ajatuksen niille perheille, jotka ovat odottaneet niin pitkään tätä hetkeä.


Minerve katosi kesken harjoituksen huonossa säässä 17.1.1968 kello 7.55. Alus oli ollut palaamassa takaisin tukikohtaansa Touloniin.


Asiantuntijat ovat spekuloineet, että sukellusveneturman saattoi aiheuttaa ongelma Minerven peräsimen kanssa, mahdollinen törmäys toisen aluksen kanssa, ohjuksen tai torpedon räjähdys tai vika happijärjestelmässä. Katoamisen syytä ei ole kuitenkaan julkisuudessa vahvistettu, AFP kertoo.


Sukellusvenettä oli yritetty etsiä jo pian sen jälkeen, kun siihen oli menetetty yhteys. Yritykset eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.

Viime vuonna päätettiin, että Minerven etsinnät käynnistettäisiin uudestaan. Päätöksen taustalla oli tuoreet pyynnöt sukellusveneen miehistön omaisilta.


AFP:n lähteen mukaan Minerven löysi lopulta yksityisen amerikkalaisen yrityksen Ocean Infinityn käyttämä alus Seabed Constructor noin 2 370 metrin syvyydestä.

Alus on varusteltu huipputeknologialla ja siihen kuuluu esimerkiksi vedessä liikkuvia sukellusrobotteja, joissa on tehokkaat kamerat. Alus oli saapunut etsintäpaikalle viime tiistaina.

– En löydä sanoja kuvaamaan tunteitani, kuvaili erään sukellusveneen miehistöön kuuluneen miehen vaimo Therese Scheirmann-Descamps.

– Se on äärimmäisen rauhoittavaa, lapsilleni myös. Se on yllätys, suuri ilo.


Minerven kapteenin poika Herve Fauve oli vuosia pyytänyt etsintöjen jatkamista. Hän kuvaili sukellusveneen löytämistä ”helpotukseksi.”

– Nämä 52 merimiestä oli tietyllä tapaa hylätty.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt