Sinaloan kartelli on yhä Meksikon vaikutusvaltaisin – toimintaa johtaa julkisuutta kaihtava huumeparoni ”El Mayo” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sinaloan kartelli on yhä Meksikon vaikutusvaltaisin – toimintaa johtaa julkisuutta kaihtava huumeparoni ”El Mayo”

Ismael ”El Mayo” Zambadan uskotaan olevan Sinaloan kartellin nykyinen johtaja. Kuvan kyltti toivottaa vierailijat tervetulleiksi El Alamon kylään, jossa hän syntyi.

Julkaistu: 20.7.2019 8:15

Sinaloan kartellin johtajaksi uskotun El Mayon epäillään oleskelevan Meksikossa.

Yhdysvalloissa tuomioistuin määräsi Sinaloan kartellia pyörittäneelle Joaquin ”El Chapo” Guzmanille keskiviikkona elinkautisen vankeusrangaistuksen ja 30 vuoden vankeusrangaistuksen muun muassa salaliitosta huumeiden valmistamiseksi ja levittämiseksi, huumekaupasta saatujen voittojen rahanpesusta ja toiminnan jatkamisesta rikollisessa yrityksessä.

Guzman on ollut sivussa kartellitoiminnasta jo kolme vuotta. Mies pidätettiin tammikuussa 2016 toisen vankilapakonsa päätteeksi ja tammikuussa 2017 hänet luovutettiin Yhdysvaltoihin.

Vaikka Guzman istuu loppuelämänsä vankilassa Yhdysvalloissa, ei laiton huumekauppa osoita merkkejä hiipumisesta, Financial Times uutisoi helmikuussa. Yhdysvaltain huumepoliisi DEA arvioi, että meksikolaisen heroiinin tuotanto kasvoi 37 prosentilla 111 tonniin vuonna 2017. Kokaiinin tuotanto Kolumbiassa nousi myös ennätyskorkealle vuonna 2017.

El Chapo pidätettiin vuonna 2016. Kuvassa El Chapo on luovutettu Yhdysvaltoihin.

Sinaloan kartelli on edelleen Meksikon kartelleista vaikutusvaltaisin, vaikka se on joutunutkin taistelemaan reviiristään esimerkiksi Jaliscossa perustetun New Generation -kartellin kanssa.

Sinaloan kartellilla on maailmanlaajuinen verkosto, joka mahdollistaa kolumbialaisen kokaiinin kuljetuksen Kameruniin ja meksikolaisen metamfetamiinin Malesiaan. Kartelli hallitsee useita satamia ja on lahjonut poliiseja ja virkamiehiä sekä palkannut palkkatappajia varmistaakseen toimintansa jatkumisen.

Kartelli on myös jatkanut toimintaansa Yhdysvalloissa, jossa se tekee yhä enemmän voittoa synteettisellä fentanyylillä. DEA:n kaikilla 23 osastolla oli helmikuussa käynnissä vähintään yksi tutkinta, jolla oli yhteys Sinaloan kartelliin, DEA:n agentti Will Glaspy kertoi PBS:lle viime helmikuussa. Sinaloan kartellia johtaa nykyisin yhdessä El Chapon poikien kanssa huumeparoni Ismael ”El Mayo” Zambada García.

– El Mayoa pidetään edelleen pääpelurina, Glaspy kertoi.

Poliisin julkaisema vanha kuva Ismael ”El Mayo” Zambadasta.

DEA:n etsintäkuulutuksen mukaan Zambada on syntynyt vuonna 1948 ja hänen sanotaan olevan mahdollisesti ”aseistautunut ja vaarallinen”.

Sinaloan El Alamossa syntynyt Zambada työskenteli ennen kartelliuraa maanviljelijänä. Rikollisuransa alussa hänen kerrotaan työskennelleen palkkamurhaajana, Huffington Post kertoi vuonna 2016. Ennen Sinaloan kartellia hän hoiti Guadalajaran kartellista muodostunutta Tijuanan kartellia.

Vuonna 1991 Zambada päätti loikata yhdessä Juarezin kartellia johtaneen Amado Carrillo Fuentesin kanssa Guzmanin leiriin, The New York Times on kertonut.

Vuoteen 1992 mennessä kolmikosta oli muodostunut Sinaloan kartellin ydin. Carrillo Fuentes kuoli vuonna 1997 yllättäen leikkauspöydälle, kun hän oli monen muun huumepomon tavoin halunnut turvautua plastiikkakirurgiaan. Vaikka Carrillo Fuentesin kuoleman jälkeen kartellin johdossa tapahtui muutoksia, Zambada pysyi Guzmanin rinnalla.

Kyltti toivottaa vierailijat tervetulleiksi kylään, jossa Ismael Zambada syntyi.

Zambadaa on kuvailtu järkeväksi neuvottelijaksi, joka on pyrkinyt välttelemään verenvuodatusta ja pitämään matalaa profiilia.

Vuonna 2010 Zambada poikkeuksellisesti rikkoi hiljaisuuden antamalla haastattelun, jossa kertoi pelkäävänsä, että hänet pidätetään. Zambada kertoi olleensa lähellä kiinnijäämistä ainakin neljä kertaa.

– Pakenin kukkuloille, Zambada sanoi Proceson julkaisemassa haastattelussa.

– Tunnen kasvuston, purot, kivet, kaiken. Ainoa tapa, millä he voivat saada minut kiinni on, että minusta tulee hidas ja huolimaton kuten El Chaposta.

Zambada paljasti myös surevansa sitä, että hänen vanhin poikansa, jota kutsui hellittelynimellä mijo, oli saatu kiinni. Vicente Zambada Niebla pidätettiin Meksikossa maaliskuussa 2009 ja luovutettiin helmikuussa 2010 Yhdysvaltoihin.

Vicente Zambada Niebla kuvattuna Mexico Cityssä 2009.

Nuorempaa Zambadaa kuultiin todistajana El Chapon oikeudenkäynnissä, kertoi oikeussalissa avoimesti isänsä ja tämän kumppanin rikollisista toimista. myös kertoi, että hänen isänsä lahjusbudjetti oli usein jopa miljoona dollaria kuukaudessa.

– Isäni on Sinaloan kartellin johtaja, nuorempi Zambada vahvisti.

Vicente Zambada tuomittiin toukokuussa 15 vuodeksi vankeuteen huumerikoksista. Koska hänet oli pidätetty vuonna 2009, saattaa mies vapautua jo viiden vuoden kuluttua, Rolling Stone kertoo.

Zambadan esikoispojan lisäksi myös hänen nuorempi poikansa ja veljensä päätyivät Yhdysvaltoihin viranomaisten haltuun. Sinaloan kartellille työskennellyt veli Jesus Zambada Garcia todisti oikeudessa Guzmania vastaan.

Guzmanin kiinnijääminen herätti spekulaatiot siitä, että hänen kumppaninsa El Mayo olisi lopulta pettänyt hänet.

El Chapo jäi kiinni, kun poliisi teki ratsian huumeparonin turvataloon.

The Guardianin mukaan kartellipomot olisivat etääntyneet toisistaan, kun Guzman oli alkanut koulia seuraajakseen Zambadan kilpailijaa López Nuñezia. Myös se, että Guzmanista tuli eräänlainen sankarihahmo, kun Zambada pysyi varjoissa, on voinut vaikuttaa kaksikon välien huonontumiseen.

Vanity Fairin mukaan julkisuudessa paistatelleesta ja ahneeksi käyneestä Guzmanista oli tullut taakka vanhenevalle Zambadalle, joka haaveili jo eläkkeelle jäämisestä. Vankilasta paennutta Guzmania jahdanneet poliisit tekivät ratsioita kartellin tiloihin ja pidättivät kartellin työntekijöitä. Lehden mukaan Zambada antoi lopulta luvan ottaa Guzman kiinni.

Väitteille ei saatu vahvistusta Guzmanin oikeudenkäynnissä.

Guzmanin puolustus yritti väittää, että Zambada olisi lavastanut El Chapon Sinaloan kartellin johtajaksi, vaikka todellisuudessa kartellia pyöritti Zambada itse. Oikeudenkäynnissä kuitenkin nähtiin ja kuultiinraskauttavat todisteet Guzmania vastaan.

Zambadaa ei ole koskaan saatu kiinni. Hänen uskotaan olevan tällä hetkellä Meksikossa, todennäköisesti Sinaloan vuoristoseudulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?