Suomalaisten pääsy Venäjälle helpottumassa – pian netistä saa ilmaisen viisumin

Suomen kansalaiset pääsevät jo nyt Kaliningradin alueelle netistä anottavalla ilmaisella e-viisumilla. Lokakuun alusta sähköinen viisumi tulee koskemaan myös Viipuria ja Pietaria, vuodesta 2021 alkaen koko Venäjää.

Suomalaiset pääsevät jo nyt elektronisella viisumilla Kaliningradin alueelle. Baltijsk (kuvassa) on Kaliningradin alueella sijaitseva Venäjän Itämeren laivaston tukikohtakaupunki, jossa ulkomaalaiset voivat vierailla vapaasti varsinaisen kaupungin alueella.

19.7.2019 17:30

Suomalaisten turistien pääsy Venäjälle helpottuu ratkaisevasti, kun Venäjä ottaa käyttöön koko maan laajuisen sähköisen viisumin.

Tällä hetkellä niin kutsuttu e-viisumi on koekäytössä jo Venäjän Kaukoidässä ja Kaliningradin alueella, mutta lokakuusta alkaen sen voimassaoloa aiotaan laajentaa myös Pietariin ja Leningradin alueelle.

Tavoitteena on, että tammikuusta 2021 alkaen sähköinen viisumi olisi käytössä jo koko Venäjän alueella.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi torstaina Pietarin virkaa tekevän kuvernöörin Aleksandr Beglovin, jonka kerrotaan ehdottaneen sähköisen viisumin nopeutettua käyttöönottoa Pietarissa.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Beglov oli pyytänyt Putinilta, että Pietari voisi ottaa sähköisen viisumin käyttöön jo tämän vuoden lokakuun 1. päivästä alkaen.

Putinin kerrotaan kannattaneen ideaa, mutta Pietarin lisäksi hän halusi laajentaa sähköisen viisumin voimassaoloa samassa yhteydessä myös Leningradin alueelle. Perjantaina vahvistui, että Putin oli allekirjoittanut asiaa koskevan ukaasin jo torstaina.

Pietari ja Leningradin alue ottavat uuden sähköisen viisumin käyttöön jo lokakuun alusta tänä vuonna. Kaikkineen Venäjä pyrkii siirtymään sähköiseen viisumiin tammikuusta 2021 alkaen.

Leningradin alue kattaa laajan alueen Pietarin ympäristössä alkaen aina Suomen rajalta Viipuriin ja Karjalan kannakselle. Idässä Leningradin alue ulottuu Syvärille ja Ääniselle ja lännessä Viron rajalle Ivangorodiin.

– Leningradin alueella käy paljon päiväturisteja Suomesta ja Baltian maista. Helpotettu viisumimenettely mahdollistaa heidän määränsä moninkertaistamisen, Leningradin alueen kuvernööri Aleksandr Drozdenko sanoi Tassin mukaan.

– Yksinkertaistettu viisumimenettely avaa suuria mahdollisuuksia alueen talouden kehittämiselle, Drozdenko jatkoi.

Leningradin alueeseen kuuluu monia suomalaisille kiinnostavia kohteita.

E-viisumia voi anoa internetissä ilman välikäsiä, kuten käyntiä matkatoimistossa tai Venäjän konsulaatissa.

Sähköinen viisumi luvataan käsitellä neljän kalenteripäivän sisällä anomuksen jättämisestä, eli järjestelmä toimii myös viikonloppuisin ja pyhäpäivinä. Myönnetty viisumi on voimassa 30 päivää ja se oikeuttaa voimassaolon aikana yhteen, maksimissaan 8 päivää kestävään vierailuun maassa.

E-viisumi on ilmainen, joten ainoat kulut hakijalle tulevat matkavakuutuksesta ja mahdollisesta passikuvasta. Passikuvankin voi ottaa itse vaikka puhelimella, kunhan se täyttää järjestelmän vaatimukset laadultaan.

Sähköisellä viisumilla voi tehdä turistimatkan lisäksi myös liikematkan tai osallistua tapahtumiin urheilijana, taiteilijana tai tieteen edustajana.

Vanhojen piirustusten perusteella uudelleen rakennettu Espilä-ravintola on nykyisin monien suomalaisten käyntikohteena Viipurissa.

Tällä hetkellä suomalaisturistit voivat anoa sähköistä viisumia jo Kaliningradin alueelle, jossa e-viisumi tuli koekäyttöön heinäkuun alussa.

Fontanka-uutissivuston mukaan sähköisen viisumin pohjana on järjestelmä, jota Venäjä testasi laajasti jo jalkapallon MM-kisojen yhteydessä. Monet suomalaisetkin jalkapallofanit matkustivat tuolloin Venäjälle niin sanotun Fan-ID:n avulla, jolloin erillistä viisumia ei enää tarvinnut hakea.

Kaliningradin sähköisen viisumin anomuslomake löytyy englanninkielisenä Venäjän ulkoministeriön sivuilta. Pääset viisuminhakulomakkeeseen tästä linkistä.

Venäjän ulkoministeriön sivuilla on englanniksi selkeät täyttöohjeet Kaliningradin e-viisumin hakemista varten.

IS testasi sähköisen viisumilomakkeen täyttämistä koehakemuksella lähettämättä anomusta kuitenkaan eteenpäin.

Lomakkeessa kysytään tarkkaan henkilötiedot ja pyydetään myös Kaliningradissa käytettävän hotellin nimi, osoite ja puhelinnumero. Todistusta hotellivarauksesta ei kuitenkaan vaadita eikä myöskään mitään erillistä kutsua tai puoltoa vaadita.

Vaikeimmaksi tehtäväksi osoittautui sähköisen valokuvan lataaminen, sillä järjestelmä ei kelpuuttanut useita eri tarjottuja kuvavaihtoehtoja muun muassa pään asennon tai kuvan ”sameuden” vuoksi. Lopulta löytyi kuitenkin kuva, jonka järjestelmä hyväksyi. Sivuston täyttäminen sujui kaikkineen helpposti ja nopeasti.

Venäjän viisumisääntöjen mukaan ulkomaalaisella on oltava koko matkan ajan voimassa oleva matkavakuutus sairaustapausten varalta. Kaliningradin e-viisumin anomislomakkeessa vakuutustietoja ei kuitenkaan kysytty ainakaan siinä vaiheessa, kun lomakkeen olisi voinut jättää sisään.

Matkaa varten passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta anomuksen jättämisestä. Kun sähköinen viisumi on hyväksytty, järjestelmä lähettää vahvistuksen, jonka voi tulostaa tai ladata puhelimelle. Mikäli viisumia ei jostain syystä myönnetä, siitäkin tulee ilmoitus.

Kaliningradiin pääsee kätevästi esimerkiksi Liettuan kautta Vilnasta junalla. Kuvassa näkyy kaliningradilaista peltomaisemaa junan ravintolavaunun ikkunasta.

Suomesta Kaliningradiin on helppo mennä maateitse Baltian maiden kautta omalla autolla. Yksi vaihtoehto on lentää esimerkiksi Vilnaan tai Riikaan, joista kulkee säännöllisiä bussireittejä Kaliningradiin. Vilnasta pääsee Kaliningradiin myös junalla.

Puolan suunnasta Kaliningrad on helposti saavutettavissa maitse Gdanskista, jonne Helsingistä on suoria lentoja. Suoraa lentoa Kaliningradiin ei ole Helsingistä.

Sähköisen viisumin saa tällä hetkellä täysin ilmaiseksi, mutta tulevaisuudessa Venäjän ulkoministeriö saattaa ottaa käyttöön ”symbolisen” viisumimaksun.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Venäjän ulkoministeriö on törmännyt Kaukoidässä siihen, että ihmiset syöttävät järjestelmään paljon valeanomuksia esimerkiksi julkkisten ja poliitikkojen kuvilla, mikä työllistää virkailijoita turhaan. Yhdeksi ratkaisuksi turhien anomusten poistamiseen on sen vuoksi mietitty pientä viisumimaksua, mutta asiasta ei ole tehty vielä päätöstä.

E-viisumi on ollut Venäjän Kaukoidässä koekäytössä jo liki parin vuoden ajan 18 maan kansalaisille, kuten kiinalaisille ja japanilaisille, mutta ei suomalaisille.

Kaliningradin e-viisumeja myönnetään yhteensä 53 maan kansalaisille, kuten kaikille Euroopan unionin maille Britanniaa lukuun ottamatta. Pietarin ja Leningradin alueen sähköisen viisumin kelpoisuusmaita ei ole vielä määritelty, mutta Putinin ukaasin mukaan se tehdään ennen lokakuun alkua 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?