Suomalainen Marko makasi Kreikassa ranta­tuolissa kun koko tontti alkoi täristä – ”Kuin maa olisi revennyt jalkojen alla”

rac

Julkaistu:

Kreikka
5,1 magnitudin maanjäristys vavisutti Ateenaa perjantaina.
Kreikassa lomaa viettävä helsinkiläinen Marko Hirvonen ,43, todisti perjantaina 5,1 magnitudin maanjäristyksen rantatuolissaan yhdeksän kilometrin päässä Ateenasta sijaitsevassa Glyfadan kaupungissa.

Hän vietti aurinkoista päivää perheineen Ateenan lähellä sijaitsevalla uimarannalla, kun yhtäkkiä Hirvosen sanojen mukaan koko tontti alkoi täristä ja hänestä tuntui kuin maa olisi revennyt jalkojen alla. Tärinää kesti 10–15 sekunnin ajan.

Hän kuvailee, että kyseessä ei ollut mikään pieni tärinä, vaan todella voimakas.

– Rantatuolissa tuntui kuin kaksi isoa miestä ravistaisi sitä, hän kuvailee.

Yllä valvontakameran tallentamaa kuvaa maanjäristyksestä Ateenassa.

Hirvonen on aiemminkin kokenut maanjäristyksen Thaimaan Bangkokissa, jossa hän kertoo järistyksen olleen pientä maan tärinää jalkojen alla.

Aikaisempaan kokemukseen verrattuna Ateenan tärinä ei tuntunut ollenkaan pieneltä.

– Se oli sellainen hallitsematon tärinä, joka lähtee maasta.

Kello kahdelta paikallista aikaa sattunut maanjäristys ei tiedettävästi aiheuttanut vakavia tuhoja tai henkilövahinkoja alustavien tietojen mukaan.

Myös Hirvonen kertoo, että järistys ei kaatanut rannalla olevia aurinkovarjoja ja aurinkotuoleja tai aiheuttanut muita vahinkoja.


Järistys kuitenkin katkaisi puhelin- ja mobiiliverkkoja kaupungissa. Myös Hirvonen huomasi, että puhelinverkot eivät toimineet iltapäivällä.

Hän kertoo, että maanjäristyksen jälkeen ihmiset pakkasivat nopeasti tavaransa ja lähtivät rannalta.

– Ranta tyhjeni aika äkkiä, hän kertoo.

Hän kuvailee, että ennen maanjäristystä rannalla oli tuhansia ihmisiä. Maanjäristyksen jälkeen suurin osa rantatuoleista oli tyhjillään.

Maanjäristys säikäytti perheen ja aiheutti ihmetystä, myös Thaimaan vuoden 2004 tsunami juolahti mieleen.

– En ollut ajatellut, että täällä päin voisi olla maanjäristys, hän sanoo.

Lomaa viettävä perhe päätti kuitenkin jäädä rannalle.

Hän kertoo, että uimavalvojat tarkkailevat tilannetta rannalta käsin ja katselevat merelle päin. Hän näki myös yhden armeijan helikopterin lentämässä rannan yllä.

Ketään ei ole kuitenkaan kehotettu poistumaan.


Hirvonen kertoo, että maanjäristys tapahtui noin 20 kilometrin päässä heidän perheensä olinpaikasta. Viranomaisten mukaan järistyksen keskus sijaitsi 23 kilometriä Ateenasta luoteeseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt