”Pieni askel ihmiselle, suuri harppaus ihmiskunnalle” – kerro meille, mitä sinä olisit sanonut Neil Armstrongin tilanteessa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Pieni askel ihmiselle, suuri harppaus ihmiskunnalle” – kerro meille, mitä sinä olisit sanonut Neil Armstrongin tilanteessa

Julkaistu: 20.7.2019 5:05

Mitä sinä olisit lausunut, jos olisit ollut ensimmäinen ihminen Kuussa? Kerro meille, teemme jutun parhaista letkautuksista.

”Pieni askel ihmiselle, suuri harppaus ihmiskunnalle”, totesi Apollo 11 -lennon komentaja Neil Armstrong astuessaan kuumoduulista Kuun kamaralle 50 vuotta sitten. Arviolta jopa 650 miljoonaa ihmistä kuuli astronautin sanat ja lause jäi elämään.

”That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind”, lausahdus kuuluu Armstrongin äidinkielellä.

  • Yllä olevalta videolta voit katsoa, miten Armstrong astuu Kuun kamaralle, ja kuunnella Armstrongin kuuluisat sanat.

A-artikkeli esitetään suluissa siitä syystä, että sitä ei kuulunut Maahan välittyneeltä ääninauhalta. Ilman sitä lause muuttaa merkitystään: sanat man ja mankind tarkoittavat molemmat ihmiskuntaa. Armstrong kuitenkin vannoi haastattelussa sanoneensa lauseen artikkelin kanssa – kansa ei vain kuullut sitä.

Ääninauhaa tutkineet tieteilijät ovat käyneet kiivasta väittelyä siitä, onko kadonnut artikkeli kuultavissa vai ei. Niin tai näin, lausahdus jäi elämään ja kääntyi äkisti sadoille eri kielille. Armstrong on kertonut haastatteluissa alkaneensa miettiä sanojaan onnistuneen laskeutumisen jälkeen.

– Meillä oli paljon tekemistä, joten en keskittynyt siihen liikaa, mutta asia pyöri ajatuksissani taka-alalla aina aika ajoin. Se oli aika yksinkertainen lausahdus, joka kertoo jonkin päältä astumisesta. Se ei ollut mitään kovin monimutkaista. Se oli mitä se oli, vaatimaton mies totesi haastattelussa The New York Timesin mukaan.

Mitä sinä olisit sanonut samassa tilanteessa? Kerro kommenteissa!

Tuoreimmat osastosta