Kriitikon parjaamalle Helene Schjerfbeckin näyttelylle satelee huippuarvioita Lontoossa: ”Löydät mitä ihanimmin iskevän yllätyksen”

Julkaistu:

Britannia
Helene Schjerfbeckin uusi näyttely lumoaa The Timesin, Evening Standardin ja TimeOutin kriitikot. ”Pakko liittyä faniklubiin.”
Miksi emme ole kuulleet Helene Schjerfbeckistä? Näin alkaa suomalaistaiteilijan näyttelyä hehkuttava arvio The Timesissa.

Rachel Campbell-Johnston kuvaa Schjerfbeckiä Suomen Munchiksi ja antaa näyttelylle neljä tähteä viidestä. Hän kirjoittaa Suomessa kuuluisasta taiteilijasta, jolla on kotiseudullaan Tammisaaressa nimeään kantava katu, kahvila ja leivonnainenkin.


Lukija vastaa kommenteissa kriitikon esittämään kysymykseen innokkaasti: ”jos hän olisi britti, olisimme todellakin kuulleet hänestä!”

The Timesin päätaidekriitikko on haltioissaan.

– Tämä on hänen teostensa ensimmäinen oma näyttely tässä maassa. Käytä tilaisuus hyväksesi; löydät mitä ihanimmin iskevän yllätyksen.

Schjerfbeckin Britannian-näyttely aukeaa Lontoon kuninkaallisessa taideakatemiassa lauantaina. Se keskittyy taiteilijan matkoihin Euroopassa 1800-luvun lopussa, muun muassa Pohjois-Ranskan Pont-Aveniin, Italian Fiesoleen sekä Britannian St Ivesiin ja näyttää, miten pensselinvedot vaihtuvat ranskalaistyyppisestä naturalismista voimakkaampaan modernismiin taiteilijan pitkän uran aikana.


Erityisen viehättynyt Campbell-Johnston on taiteilijan omakuviin, joita näyttelyssä on noin kaksikymmentä. Ensimmäisessä Schjerfbeck on 22 ja viimeisessä 83. Kriitikko kuvaa ihastuneena, miten suuret silmät ja voimakas katse pysyy teosten keskiössä, kun vuoden mittaan kasvot niiden ympärillä muuttuvat.

Murska-arvio Guardianissa

Kriitikko Jonathan Jones tylytti Guardianissa näyttelyä kylmäksi suihkuksi kakkosluokan taidetta.

– On masentavaa ja turhaa raahata nämä teokset taidehistorian varastosta, jonne ne kuuluvat.
Hänen mielestään teosten raahaaminen Britanniaan oli turhaa, eikä näyttelyyn kannata mennä kuin hellepäivinä viileyttä etsimään. Tähtiä hän antoi näyttelylle kaksi.

Suomen Lontoon instituutin Jaakko Nousiainen pitää murska-arvioita äksyn Jonesin omana päähänpistona.

– Kuuleman mukaan hän ei pidä mistään, mitä Royal Academy esittää. Jos hän on arvostelemassa, ei ole mairittelevia arvioita ollut aiemminkaan.


Myös Ateneumin entinen intendentti, taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse piti arvioita eriskummallisena.

– Minun mielestäni tämä vaikuttaa siltä, että tässä on nyt pakko olla jotain muuta taustalla – kateutta, nokittelua tai jotain sellaista.

Faniklubi odottaa Lontoossa

Neljän tähden arvioita näyttely on saanut useammankin. Suurilevikkeinen ilmaisjakelulehti Evening Standard antoi näyttelylle neljä tähteä, ja toimittaja Melanie McDonagh kehui Schjerfbeckiä taivaisiin. Suomalaistaiteilijoista ei hänen mukaansa tunneta juuri muita kuin Muumilaakson Tove Jansson, mutta asian on nyt aika päivittyä.

– 110 vuoden tauon jälkeen, tervetuloa Lontooseen, Helene Schjerfbeck, arvio päättyy.


TimeOut antaa näyttelylle neljä tähteä ja toteaa, että katsojan on pakko liittyä Schjerfbeck-faniklubiin.

Sama näyttely nähdään Helsingissä Ateneumissa talvella nimellä Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt