Suomalaiset avaruuden ammattilaiset kertovat, mitä Apollo 11 -lennosta jäi käteen – katso ISTV:n Kuu-studio

Kuu-studio pohtii Apollo 11 -lennon historiaan jättämiä jälkiä ja selvittää, millaiset olosuhteet Kuussa vallitsevat.


20.7.2019 8:00

ISTV:n Kuu-studiossa historiallinen matka käydään läpi useasta eri näkökulmasta. Keskustelemassa on kolme avaruuden ammattilaista.

Pääset katsomaan ISTV:n Kuu-studion yllä olevasta videosta. Videolla esitellään myös Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan alkuperäistä videomateriaalia 1960-luvulta.

Vastausta haetaan muun muassa seuraaviin kysymyksiin.

Millainen merkitys Apollo 11 -lennolla oli ihmiskunnalle, tieteelle ja avaruustekniikan kehittymiselle? Kuinka suuri tekninen saavutus se oikeastaan oli? Millaiset ovat Kuun olosuhteet? Mikä voisi olla avaruusmatkailun seuraava suuri saavutus?

Apollo 11 -avaruusaluksen kuumoduuli Eagle laskeutui Kuun pinnalle tasan 50 vuotta sitten, 20. heinäkuuta 1969. Neil Armstrongista tuli ensimmäinen vieraalla taivaankappaleella kävellyt ihminen Suomen aikaa aamuyöllä, 21. heinäkuuta 1969.

ISTV:n Kuu-studiossa kolme avaruudesta uran tehnyttä asiantuntijaa kertoo muistoistaan, ajatuksistaan ja tiedoistaan Apollo 11 -lentoon liittyen.

Kosmologian emeritusprofessori Kari Enqvist oli Kuu-lennon aikaan teini-iässä. Hän seurasi Apollo 11 -aluksen matkaa ja muistaa edelleen, miten Kuu-lento osoittautui paitsi Yhdysvaltojen niin myös aidosti koko ihmiskunnan saavutukseksi.

Enqvist alleviivaa, että 1960-luvun lopussa vallitsi optimistinen ilmapiiri, kylmästä sodasta ja konflikteista huolimatta. Mahdollisuuksia tuntui olevan enemmän kuin uhkia.

– Sillä (Kuu-lennolla) oli monenlaisia vaikutuksia. Ensinnäkin olivat poliittiset vaikutukset. Se osoitti amerikkalaisen järjestelmän toimivuuden. Yhdysvallat löi Neuvostoliiton tässä kilpailussa. Kyllä se jollakin tavoin alleviivasi myös ihmisen mahdollisuuksia ja herätti suurta toivoa. Ja uskon, että se lisäsi yleisesti kiinnostusta tähtitieteeseen ja sen kaltaisiin asioihin.

Kosmologian emeritusprofessori Kari Enqvistin mukaan 1960-luvulla maailmassa oli nykyistä vahvempi usko tulevaisuuteen.

Enqvist arvioi, että 1960-luvun lopussa ihmiset uskoivat loppujen lopuksi varsin valoisaan tulevaisuuteen.

– Nykyään ollaan hirvittävän kyynisiä. Kyllä siinä oli Kennedyllä aito tunne. Hän oli tietysti idealisti, joka ajoi amerikkalaisten asiaa.

– Tämä voi kuulostaa nykyään uskomattomalta, mutta 50 vuotta sitten oli myös idealisteja, Enqvist kuittaa.

Avaruustekniikan ja kaukokartoituksen apulaisprofessori Jaan Praks Aalto-yliopistosta pitää Apollo 11 -lentoa käsittämättömänä teknisenä saavutuksena. Hän tosin muistuttaa, että miehitetyn Kuu-lennon haasteet ovat edelleen samat kuin 1960-luvun lopulla. Ratkaisukeinoja on sen sijaan enemmän.

– Tämä oli valtava tekninen harppaus. Väitän, että se oli jopa huipentuma. Jos ajatellaan, millaista teknologiaa oli käytössä 50 vuotta ennen saavutusta, niin ymmärtää sen vauhdin, tekniikan kehittymisen tahdin ja projektien määrän. Tämä saavutus kruunaa sen kaiken, Praks toteaa.

Avaruustekniikan apulaisprofessori Jaan Praks pitää Apollo 11 -lennon valmistelunopeutta uskomattomana.

Praksin mukaan amerikkalaisten ratkaisu oli teknisesti katsottuna järjestelmällinen. Apollo 11 -avaruusalus ei pitänyt sisällään juuri mitään ylimääräistä.

Apollo-ohjelma ei johtanut Kuu-lentojen arkipäiväistymiseen, mutta se vei tiedettä eteenpäin.

Planetologi Jarmo Korteniemi Arctic Planetary Science Institutesta kertoo, että Kuu on tutkijoille eräänlainen avain Maan tulevaisuuden ja mahdollisten uhkien ymmärtämiseen. Siksi Kuun tutkiminen on tärkeää.

– Kuu on siinä mielessä jännittävä kappale, että se on tuossa vieressä. Se on myös avain siihen, mitä tiedämme sisemmästä aurinkokunnasta. Meiltä on hävinnyt esimerkiksi paljon törmäyskraattereita ja Maan historiaa, koska Maa toimii sillä tavalla kuin se toimii. Kuussa tämä tieto on tallentunut. Siellä on nähtävillä erittäin vanhoja piirteitä.

– Kuun merkittävimmät piirteet ovat törmäyskraattereita. Me näemme Kuusta, miten törmääjien määrät ja koot ovat muuttuneet aikojen saatossa. Näin näemme myös Maapallon tulevaisuutta.

Planetologi Jarmo Korteniemi kertoo, että Kuun tunteminen auttaa ymmärtämään Maan menneisyyttä ja tulevaisuutta.

Kuusta tiedettiin Korteniemen mukaan vuonna 1969 vielä varsin vähän.

– Käytännössä Kuusta ei nykytiedon valossa tiedetty juuri mitään. Kuun kehittymistä, muodostumista tai materiaaleja ei tunnettu.

Tietoa oli juuri sen verran, että pinta tiedettiin laskeutumiselle sopivaksi ja lento mahdolliseksi.

– Kun Apollo 11 oli laskeutumassa oli saatu selville, että Kuun pinnalle voi laskeutua turvallisesti. Silloin oli jo lähetetty robottilaskeutujia, jotka olivat testanneet ja todenneet että Kuun pinta on pölyn peitossa.

Tieto siitä, että Kuu-pölyyn uppoaa vain muutamia senttejä oli äärimmäisen tärkeä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?