Euroopan vaarallisin mies, populisti, sankari. Italian sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvinia on kutsuttu monella nimellä.
Ristiriitaisia tunteita nostattava poliitikko osallistuu torstaina Helsingissä pidettävään epäviralliseen ministerikokoukseen, jossa on paikalla useita EU-maiden sisäministereitä. Matteon virallisella Twitter-tilillä julkaistiin eilen kuvia Finlandia-talolta ja ministereiden illalliselta.
Ministerit keskustelevat muun muassa muuttoliikkeestä ja EU:n sisäisestä turvallisuudesta. Jäsenmaat ovat jakautuneita sen suhteen, kuinka suhtautua Eurooppaan kohdistuvaan muuttoliikkeeseen ja turvapaikanhakijoihin
Salvini on pyrkinyt kokoamaan oikeistopopulistijohtajien yhteistä rintamaa.
Esimerkiksi toukokuussa ennen Euroopan parlamenttivaaleja Milanossa kampanjoi Salvinin Legan lisäksi Marine Le Penin johtama Ranskan Kansallinen liittouma, Vaihtoehto Saksalle (AfD), Itävallan vapauspuolue ja perussuomalaiset. Liittouma sai kesäkuussa nimen Identiteetti ja demokratia.
Matteo Salvini muiden populistijohtajien kanssa Milanossa toukokuussa.
Milanossa syntynyt Salvini aloitti uransa politiikan parissa liittymällä separatistiseen Pohjoisen liitto -puolueeseen (Lega Nord) vuonna 1990 ja kolme vuotta myöhemmin hänet valittiin Milanon kaupunginvaltuustoon. Salvini oli puolueen aktiivi, josta tuli puolueen ääni 1990-luvun lopussa, kun hän juonsi ohjelmaa Radio Padania -kanavalla. Tuolloin vihollisena oli Italia, josta Pohjois-Italiassa sijaitsevan vauraamman Padaniaksi kutsutun alueen haluttiin irtautuvan.
Salvinin näkemykset eteläisestä Italiasta varjostivat jopa hänen häitään Fabrizia Ieluzzin kanssa vuonna 2003. Ieluzzin suku on lähtöisin Etelä-Italiasta.
– Kun olimme menossa leikkaamaan kakkua, hän otti paitansa pois päältä ja laittoi tilalle vihreän, joka oli puolueen väri, paidan ja kaikki hänen ystävänsä lauloivat (etelän vastaisia) puoluelauluja. Kaikki sukulaiseni salin toisella puolella alkoivat buuaamaan. Sellaiset olivat hääni, Ieluzzi on kertonut BBC:lle.
Pariskunta erosi vuonna 2010.
Vihreä on Legan väri. Kuva kampanjatilaisuudesta viime toukokuulta.
Vuonna 2013 Salvini nousi puolueen johtoon, kun edellinen johtaja oli joutunut eroamaan rahoitusskandaalin takia. Pohjoisen liiton kannatus oli tuolloin vain noin 4 prosentin luokkaa.
Nyt Salvini johtaa pelkästään Legaksi kutsuttua puoluetta, joka nousi Euroopan parlamenttivaaleissa Italian suosituimmaksi puolueeksi 34 prosentin äänisaaliilla. Pohjoisen pudottua nimestä, puolue on brändäytynyt nationalistiseksi puolueeksi, jonka vihollisia ovat maahanmuuton ja tiiviin Euroopan unionin kannattajat.
Legan johtajana ja sisäministerinä Salvini kuuluu Euroopan vaikutusvaltaisimpiin oikeistolaisjohtajiin. Häntä on myös kuvailtu Italian hallituksen tärkeimmäksi jäseneksi, minkä Salvini tosin on kiistänyt.
– Yliarvioit minua. Ei pitäisi liioitella, ministeri kommentoi Spiegelin toimittajalle vuosi sitten.
Salvinia on arvosteltu rasistisiksi tulkituista lausunnoista, Italian edesmenneen diktaattorin Benito Mussolinin siteeraamisesta ja muukalaisvihan sekä rasismin lietsomisesta.
Maalaus Salvinista ottamassa selfietä Benito Mussolinin kanssa. Kuva otettu toukokuussa 2019 Roomassa. Tekstissä lukee: ”Selfien diktatuuri.”
Salvini on myös saanut pyyhkeitä kärkkäistä ja ajoittain riitaa kylvävistä tempauksistaan. Esimerkiksi viime joulukuussa ministeri julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvallisen listan vihollisistaan, joihin lukeutui häntä kritisoineita poliitikkoja, kirjoittajia ja näyttelijöitä, The Times uutisoi tuolloin.
Viime viikolla Salvini joutui kohun keskelle, kun hänen Buzzfeed julkaisi ministerin avustajan neuvotelut venäläisen öljyrahan kierrättämiseksi vaalirahaksi Legaksi. Italiassa puolueet eivät saa ottaa rahoitusta ulkomailta. Varmuutta ei ole siitä, saiko Lega koskaan noin 60 miljoonan euron summaa. Italian syyttäjäviranomaiset ovat kuulustelleet avustajaa sotkuun liittyen.
Tyrmistystä on myös herättänyt se, että Salvini on käytännössä kieltänyt Välimerellä siirtolaisia pelastavia avustuslaivoja tulemasta Italian satamiin. Mikäli laiva tulee ilman lupaa Italian aluevesillä, on rangaistuksena jopa 50 000 euron sakko sekä mahdollisesti aluksen takavarikointi. Salvini on kuitenkin seissyt päätöksensä takana.
– Hyvä Saksan hallitus, en aio avata satamia uudelleen. Jos mitään, niin aiomme panna (siirtolaiset) autoon ja viemme heidät Saksan suurlähetystöön, Salvini vastasi Facebook-videossa Saksan sisäministeri Horst Seehoferille, joka oli pyytänyt tätä harkitsemaan päätöstä satamien sulkemisesta uudelleen.
Poliitikon jo lapsena tunteneet kertovat, ettei Salvini tuolloinkaan pelännyt suututtaa ihmisiä.
– Salvini oli yhtä ylimielinen 14-vuotiaana kuin hän on tänään, Salvinia opettanut Nino Governale kertoi The Guardianille toukokuussa.
– En sanoisi, että hän oli kiltti... mutta hän oli älykäs oppilas ja hän oli myös erittäin kiinnostunut muovaamaan tunteja hänen omilla teorioillaan, Salvinin toinen opettaja Mariella Messa Parravicini muisteli.
Italian sisäministeri Matteo Salvini ja pääministeri Giuseppe Conte.
Salvinilla on kuitenkin vankka kannatus Italiassa. Salvini osaa myös mukautua ja muuttaa suunnitelmaa. Kun hän huomasi, että ihmiset olivat enemmän huolissaan globalisaatiosta, siirtolaisuudesta ja työttömyydestä kuin Padanian itsenäistymisestä, hän muutti puolueensa tavoitteeksi ”Italia ensin,” tarkoittaen tällä kertaa koko Italiaa.
Myös Salvinin ”tavallisen miehen” imago vetoaa moneen. Verrattuna Pohjoisen liiton edelliseen johtajaan Umberto Bossiin, joka saattoi uhkailla mielenosoittajia kampanjatilaisuuksissa ja lateli julkisesti loukkauksia, Salvini on onnistunut näyttäytymään helposti lähestyttävämpänä ja pehmeämpänä, The Guardian kertoo.
Salvinin tiedetään luovuttavan verta ja hän usein viittaa ”mammaan” ja ”papaan,” hyvyyteen ja anteliaisuuteen.
– Hän on todella helposti lähestyttävä ja hän tykkää olla ihmisten kanssa, suostuu ottamaan niin monta kuvaa ihmisten kanssa kuin he vain haluavat. Ei siksi, että hänen on pakko vaan, koska hän pitää siitä. Poliittisten kykyjen lisäksi hänellä on oikeita ihmistaitoja. Matteo välittää tunteen toivosta, Legan kansanedustaja ja kulttuuriministeri Lucia Borgonzoni kuvaili.
Matteo Salvini poseeraa opiskelijan selfiessä.
Vaikka Salvini Facebookissa maalaa 3,7 miljoonalle seuraajalleen synkkiä kuvia siirtolaisuudesta, islamin uskosta ja Euroopan unionista, osaa hän antaa kannattajilleen myös toivoa – mikäli hänen kannatuksensa jatkuu.
Lähinnä maahanmuuttoasioihin keskittyvää Salvinia on usein kutsuttu ”yhden tempun ihmeeksi”. Toistaiseksi hänen nousukiidolleen ei kuitenkaan näy loppua.