JoAnn, 28, seurasi ainoana naisena komentokeskuksessa, kun Apollo 11 lähti kohti Kuuta – pomo joutui pyytämään lupaa saadakseen hänet huoneeseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

JoAnn, 28, seurasi ainoana naisena komentokeskuksessa, kun Apollo 11 lähti kohti Kuuta – pomo joutui pyytämään lupaa saadakseen hänet huoneeseen

Pitkän uran Nasalla tehnyt insinööri JoAnn Morgan mursi useita lasikattoja.

17.7.2019 21:41

Tiistaina tuli kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun Apollo 11 -avaruusalus lähti Kuuta. Historiallisesta hetkestä on useita kuvia, joista yksi tunnetuimmista lienee kuva komentokeskuksesta, jossa seurattiin jännittyneinä avaruusaluksen laukaisua.

Kuvassa on pääosin kauluspaitoihin pukeutuneita miehiä, mutta tarkkaan katsomalla voi nähdä kuvan keskellä lyhythiuksisen naisen: 28-vuotiaan insinöörin ja instrumentoinnin valvojan JoAnn Morganin.

JoAnn Morgan kuuntelevat Yhdysvaltain silloisen varapresidentin Spiro Agnewn onnitteluja onnistuneesta laukaisusta, kun Apollo 11 -avaruusalus oli aloittanut matkansa kohti Kuuta.

Joulukuussa 1940 syntynyt Morgan oli rakastanut matematiikkaa ja tiedettä pienestä pitäen.

– Hän oli erittäin, erittäin fiksu, Morganin pikkusisko Jean Helms kuvaili CNN:lle.

– Hänellä oli kaikkea: kauneutta ja älykkyyttä.

JoAnn Morgan ja muut insinöörit komentokeskuksessa seuraavat Apollo 11 -avaruusaluksen testiä.

17-vuotiaana Morgan kesäksi harjoittelijaksi Yhdysvaltain armeijan yksikköön, jonka tarkoituksena oli kehittää Yhdysvaltojen ensimmäinen suuri ballistinen ohjus. Yksikön kehittelemää ohjusta päädyttiin käyttämään kantorakettina, kun Yhdysvallat lähetti ensimmäisen satelliittinsa avaruuteen.

– Luojan kiitos mainoksessa luki ”opiskelijat” eikä ”pojat,” sillä muuten en olisi hakenut paikkaa, Morgan muisteli Nasalle.

Morgan aloitti työt heti valmistumisensa jälkeen, ja jo ensimmäisellä viikolla hän sai olla mukana testilaukaisussa. Opiskellessaan yliopistossa matematiikkaa, hän työskenteli kesäisin Cape Canaveralissa ilmavoimien tukikohdassa. Vuonna 1960 Morganin yksikkö siirtyi Yhdysvaltain avaruushallinnon alaisuuteen.

Morganin lahjakkuus ei jäänyt huomaamatta. Hänen mentorinaan toimi Apollo-avaruusaluksen kantoraketin Saturn V:n isä Wernher von Braun. Morganin esimies Kurt Debus puolestaan huomasi, että naisella oli kokemusta teknisten paperien kirjoittamisesta, datajärjestelmien parissa työskentelemisestä ja tietokoneen komponenttien rakentamisesta. Debus järjesti Morganille väylän, jonka myötä hänet pystyttiin palkkaamaan insinööriksi Nasalle.

– Se oli tarkoitettu varmistamaan, että voisin olla mukana laukaisutoiminnassa.

– Minulla on raketin polttoainetta veressäni, Morgan vitsaili Nasalle.

Morgan työskenteli Mercury-, Gemini- ja Apollo-ohjelmien parissa. Työskentely miesvaltaisella alalla ei kuitenkaan aina ollut helppoa. Morgan sai vastenmielisiä puheluita eikä kaikissa rakennuksissa ollut naisille vessoja, jolloin vartija piti huolen siitä, että Morgan sai olla vessassa rauhassa.

– Kun työskentelin Blockhouse 34 -rakennuksessa, testin valvoja tuli luokseni ja löi minua selkään. Hän sanoi: ”Meillä ei sallita täällä naisia.” Ajattelin, että voi ei. Soitin johtajalle ja hän soitti puheluita, Morgan muisteli CNN:lle.

– Samana päivänä Apollo-ohjelman iso pamppu Kennedyn avaruuskeskuksessa tuli luokseni ja sanoi ”JoAnn, olet tervetullut työskentelemään täällä. Älä välitä siitä, mitä kukaan sanoo”.

1960-luvulla JoAnn Morgan oli usein ainoa nainen huoneessa. Kuvassa juhlitaan Apollo 11 -aluksen onnistunutta laukaisua.

Lähellä oli myös, ettei vanhemmaksi insinööriksi edennyt Morgan olisi päässyt seuraamaan Apollo 11 -avaruusaluksen laukaisua komentokeskuksesta. Morganin esimiehen Kurt Debusin oli pyydettävä lupaa ylimmältä taholta, jotta nainen pääsisi huoneeseen.

Vaikka Morgan on mukana historiallisessa valokuvassa, toivoo hän, ettei vastaavanlaista enää saisi otettua komentokeskuksesta.

– Katson kuvaa komentokeskuksesta, jossa olen ainoa nainen. Ja toivon, että kaikissa kuvissa, jotka näyttävät ihmisiä työskentelemässä Kuuhun ja Marsiin tähtäävien ohjelmien parissa komentokeskuksissa tai tehtävänohjauskeskuksissa, olisi aina useita naisia. Toivon, että sellaisia kuvia, jollaisissa minä olen ollut, ei enää ole olemassa.

Morgan jäi eläkkeelle palkittuna Nasan insinöörinä vuonna 2003. Urallaan hän rikkoi lasikattoja toisensa jälkeen ja inspiroi naisia luomaan uraa miesvaltaisella alalla.

Ikonisen kuvan komentokeskusta johtaa nykyisin Nasan ensimmäinen naislaukaisujohtaja Charlie Blackwell-Thompson, joka myös työskentelee Artemis-ohjelman parissa. Kyseisen ohjelman tarkoituksena on lähettää ensimmäinen naisastronautti Kuuhun, The Times kertoo.

Charlie Blackwell-Thompson toimii nykyisin laukaisujohtajana. Kuvassa näkyy myös ikoninen kuva komentokeskuksesta, kun Apollo 11 lähti matkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?