Liittyvätkö Venäjän härnäys­lennot USA:n ilma­voimien komentajan vierailuun? Amerikkalainen Defense News: ”Venäjä lähetti viestin”

Julkaistu:

Venäläiset propagandasivut väittävät Yhdysvaltain ilmavoimien komentajan David L. Goldfeinin olleen jopa mukana Hornetien suorittamalla tunnistuslennolla maanantaina. Ilmavoimat IS:lle: Goldfein ei ollut operatiivisella lennolla.
Venäläiset lentokoneet ovat aiheuttaneet alkuviikosta Suomen ilmavoimille ylimääräistä työsarkaa, kun Hornetit ovat käyneet pidemmän hiljaisen jakson jälkeen kahteen eri otteeseen tunnistamassa venäläiskoneita Suomen ilmatilan tuntumassa.

Maanantaina ilmavoimat tiedotti, että Hornetit olivat käyneet tunnistamassa venäläiskoneet, mutta alueloukkausta ei tuolloin tapahtunut.

Keskiviikkona sen sijaan tapahtui myös epäilty ilmatilaloukkaus. Puolustusministeriön erityisasiantuntija Kristian Vakkuri kertoi, että venäläiskoneen epäillään käyneen noin kilometrin syvyydessä Suomen ilmatilassa Porvoon edustalla.
Ilmavoimien ja puolustusministeriön tiedotus venäläiskoneiden tuoreesta aktiivisuudesta on ollut varsin niukkaa, mutta yhdysvaltalainen puolustusalan sivusto Defense News ja useat venäläiset propagandasivustot ovat tehneet tapahtumista omia johtopäätöksiään.

Sekä amerikkalaissivusto että venäläiset propagandasivustot ovat antaneet ymmärtää varsin suorin sanoin, että Yhdysvaltain ilmavoimien komentajan, kenraali David L. Goldfeinin Suomen-vierailulla olisi jotain tekemistä ainakin Itämeren maanantaisten lentotapahtumien kanssa.

Goldfein vieraili Suomessa 14.–15. heinäkuuta eli sunnuntaista maanantaihin. Hän tutustui ilmavoimien komentajan, kenraalimajuri Pasi Jokisen seurassa ilmavoimien esikuntaan, ilmasotakouluun ja Karjalan lennostoon.

Goldfein osallistui maanantaina aamupäivällä myös Hornetin harjoituslennolle Kuopion Rissalasta. Lennon jälkeen ilmavoimat julkaisi omalla Twitter-tilillään kuvia Goldfeinista ja Jokisesta poseeraamassa Hornet-hävittäjän edustalla.Goldfeinin Suomen-vierailua oli seurannut Defense News -lehden ilmailutoimittaja Valerie Insinna. Hänen kirjoittamansa artikkeli Goldfeinista ja tämän Hornet-lennosta ilmestyi heti tuoreeltaan maanantaina.

Insinnan tulkinnan mukaan venäläiskoneiden maanantainen lento Suomen ilmatilan tuntumaan olisikin ollut ”Venäjän lähettämä viesti” Goldfeinin vierailun aikana.

Jutussaan Insinna kuvailee, kuinka Goldfeinin ensimmäinen Suomen-matka korostaa Yhdysvaltain ja Suomen puolustusvoimien syventyvää yhteistyötä. Yhdeksi vierailun keskustelunaiheeksi artikkeli mainitsee Venäjän lisääntyneen sotilaallisen aktiivisuuden Itämeren alueella.

Insinnan mukaan Goldfein oli mukana Kuopiosta lähteneellä harjoituslennolla, jossa kaksi suomalaista hävittäjää kohtasi kuvitteelliset neljä vihollisen hävittäjää yrittäen estää näitä pommittamasta avainkohdetta.

– Samaan aikaan Venäjä lähetti oman viestinsä lähettämällä raskaan pommittajan, hävittäjän ja valvontakoneen kansainväliseen ilmatilaan Suomen lähistölle, Insinna kirjoittaa liittäen mukaan myös Ilmavoimien twiitin tunnistustapahtumasta.

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät kävivät maanantaina aamupäivällä tunnistamassa venäläiset Tu-160-pommikoneen, A-50-tiedustelukoneen ja Su-35-hävittäjän Suomenlahdella. Alueloukkausta ei tapahtunut, mutta Hornetit lähtivät tunnistuslennolleen niin nopeasti, että äänivallin rikkomisesta johtunut pamaus herätti laajaa huomiota eteläisessä Suomessa.Virallinen Venäjä ei ole Goldfeinin vierailua kommentoinut, mutta Kremlin-mielisten propagandasivujen artikkeleista voi päätellä ainakin sen, että hänen Suomen-vierailunsa on pantu merkille myös itärajan takana.

Venäläissivustoilla on kaiken lisäksi kehitetty johtopäätös, jonka mukaan Goldfein olisi ollut peräti henkilökohtaisesti mukana Suomen ilmavoimien maanantaisella venäläiskoneiden tunnistuslennolla.

– Säpinää Natossa: Yhdysvaltain ja Suomen ilmavoimien kenraalit lensivät kohtaamaan TU-160:n, otsikoi esimerkiksi Eurasia Daily -uutistoimisto ja kuvitti juttunsa Goldfeinin ja Jokisen Hornet-kuvalla.

– Vilskettä Natossa: F-18 kyydissään Yhdysvaltain ja Suomen kenraalit lensivät kohtaamaan SU-35:n, ”Supertutkan” ja TU-160-pommikoneen, otsikoi puolestaan Rusvesna-sivusto ja esitti niin ikään lukijoilleen todisteeksi Goldfeinin ja Jokisen Hornet-poseerauskuvan.

Defense Newsin artikkelista käy ilmi, että ilmavoimat oli jo maanantaina tehnyt amerikkalaissivustolle selväksi, että Goldfein ei osallistunut päivystävien Hornetien mukana kiireelliselle tunnistustehtävälle.

IS tarkensi asiaa ilmavoimien esikunnasta keskiviikkona ja vastaus oli selkeä: kummankaan maan ilmavoimien komentaja ei ollut maanantaina mukana operatiivisella Hornet-lennolla venäläiskoneiden tunnistamiseen liittyen.

Goldfeinin Suomessa tekemän harjoituslennon ja venäläiskoneiden aiheuttaman tunnistuslennon keskinäiseen ajoittumiseen maanantaille ilmavoimien tiedotus ei ottanut kantaa.

Goldfein oli lähettänyt maanantaina kello 07.15 Suomesta ensimmäisen twiitin, jossa hän kertoi odottavansa hienoa päivää puolustusvoimien parissa. Klo 11.38 hän oli puolestaan lähettänyt ensimmäisen twiitin Hornet-lennostaan, ja mukana oli myös lyhyt video varsin verkkaisen näköisistä hävittäjän lähtövalmisteluista.Kello 11.42 Goldfein oli twiitannut lisää:

– Arvostukseni suomalaisten kumppaneidemme vahvuuksia ja kykyjä kohtaan kasvoi, ja olen varma, että voimme voittaa missä tahansa uhkaympäristössä. Kiitos erinomaisesta lennosta, Jokinen Pasi!Ilmavoimat tiedotti maanantaisesta operatiivisesta lennostaan puolestaan ensi kerran twiitillä, joka oli lähetetty kello 11.42.

– Ilmavoimat toteutti maanantaina 15. heinäkuuta operatiivista lentotoimintaa Suomenlahden ja pohjoisen Itämeren alueelle. Lentotoiminnassa käytettiin myös yliääninopeuksia, minkä seurauksena Etelä-Suomen alueella on kuulunut yliäänipamauksia.