Tuhkarokkorokotteesta pakollinen Saksassa

Julkaistu:

Saksan hallitus on hyväksynyt lakiehdotuksen tuhkarokkorokotteen pakollisuudesta.
Saksan hallitus on hyväksynyt lakiesityksen, jonka mukaan lapset on rokotettava tuhkarokkoa vastaan, muuten lapset eivät pääse päiväkotiin tai kouluun.

Laki koskee päiväkodissa ja koulussa olevia lapsia sekä työntekijöitä päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja vastaanottokeskuksissa. Mediatietojen mukaan heille tiedossa on jopa 2 500 euron sakko, mikäli he eivät suojaudu taudilta rokotteella.

– Haluamme suojella niin monta lasta kuin mahdollista tuhkarokkotartunnalta, sanoi terveysministeri Jens Spahn sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Parlamentin alahuone eli liittopäivät äänestää vielä laista, mutta sen uskotaan menevän läpi. Lain on määrä astua voimaan maaliskuussa 2020.

Saksalaislehti Wazin haastatteleman asiantuntijan mukaan tuhkarokko vaatii 95 prosentin laumasuojan, mutta Saksassa vain 93 prosenttia lapsista on tällä hetkellä rokotettuja. Rokotevastaisuus on ollut pitkään kasvussa länsimaissa.

Viime vuonna todettiin maailmanlaajuisesti noin 350 000 tuhkarokkotartuntaa. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2017.

Saksassa todettiin viime vuonna 543 tuhkarokkotapausta. Tänä vuonna tapauksia on ollut jo 400. Sairaus on vaivannut länsimaita paljon viime vuonna. Keväällä New Yorkissa julistettiin epidemian vuoksi hätätila ja Brooklyniin sakon uhalla rokotepakko.

Suomessa raportoitiin viime vuonna 16 tapausta. Suomalaisia on rokotettua tautia vastaan vuodesta 1975.

Lue lisää: Tutkimus: Rokotekielteisyys leviää kehittyneissä maissa – ”Kehitysmaissa ihmiset näkevät, mitä tapahtuu, jos rokotuksia ei ole”