Päästään kiinni olleet kaksoset erotettiin onnistuneesti Britanniassa

Julkaistu:

Kaksivuotiaiden tyttöjen kerrotaan toipuvan hyvin vaativista leikkauksista.
Britanniassa lääkärit ovat onnistuneet erottamaan päästään kiinni olleet kaksoset, CNN uutisoi. Parivuotiaille Safa ja Marwa Ullahille tehtiin puolen vuoden aikana kolme leikkausta ja kaksoset viettivät leikkaussalissa yhteensä 50 tuntia.

Safa ja Marwa syntyivät 7.1.2017 keisarinleikkauksella Hayatabadin sairaalassa, Pakistanin Peshawarissa. Heidän isänsä oli kuollut pari kuukautta aiemmin ja heidän äitinsä Zainab Bibi oli jäänyt yhteensä yhdeksän lapsen yksinhuoltajaksi, BBC kertoo.
Pakistanissa sotilassairaala tarjoutui erottamaan kaksoset, mutta kirurgit varoittivat, että toinen lapsista todennäköisesti kuolisi. Kun lapset olivat kolmen kuukauden ikäisiä, perhe sai yhteyden Lontoossa toimivan lastensairaalan kirurgiin Owase Jeelaniin, jonka mielestä lapset voidaan erottaa turvallisesti.

Perheellä oli kuitenkin vaikeuksia kerätä rahaa kallista leikkausta varten. Kun he saapuivat Lontooseen lasten olleessa 1,5-vuotiaita, ei rahoitus vieläkään ollut selvillä. Aika alkoi kuitenkin huveta, sillä yleensä kaksosten erottamista yli vuoden ikäisinä pidetään vaarallisempana kuin pienten vauvojen.

Lopulta rikas pakistanilainen liikemies Murtaza Lakhani lupautui maksamaan tyttöjen hoidon.

– Kaksoset ovat Pakistanista ja myös minä olen sieltä alunperin kotoisin, Lakhani kertoi BBC:lle.

– Todellinen syy heidän auttamiseen kuitenkin on, että operaatio voi pelastaa molempien lasten hengen. Minulle se oli helppo päätös, sillä näin rakennetaan tulevaisuutta.

Toisistaan kiinni olevat kaksoset ovat erittäin harvinaisia. Tällaisia tapauksia on arviolta yksi 2,5 miljoonasta synnytyksestä. Suurin osa kaksosista syntyy kehitysmaissa, sillä länsimaissa sikiön kehityspoikkeamat huomataan yleensä ajoissa ja raskaus usein keskeytetään.

Vain viisi prosenttia toisistaan kiinni olevista kaksosista on sellaisia, että lapset ovat päästään kiinni toisiinsa. Noin 40 prosenttia päästään kiinni olevista kaksosista syntyy kuolleina tai he kuolevat synnytyksen aikana.

Safa ja Marwa Ullahin leikkauksessa oli omat vaikeutensa. Yhden leikkauksen aikana veritulppia muodostui Safan kaulaan ja lapsi alkoi siirtää verta Marwalle. Kun Marwan syke romahti, lääkärit päättivät antaa yhden siskosten jakamista suonista hänelle. Siirron seurauksena Safa sai halvauksen.

Nyt, viisi kuukautta viimeisimmän suuren leikkauksen jälkeen, lapset voivat hyvin. He käyvät päivittäin fysioterapiassa ja heidät leikannut Jeelani on toiveikas sen suhteen, että tytöt kävelevät 3-vuotispäiväänsä mennessä.

Lasten äiti on kiitollinen siitä, että kaksosten erottaminen onnistui.

– Olen todella onnellinen. Jumalan armosta voin pidellä toista tunnin ja sitten toista. Jumala on vastannut rukouksiimme, Zainab Bibi iloitsi.

Alla olevalla englanninkielisellä animaatiolla selitetään, miten kaksoset erotettiin.