Kommentti: Von der Leyenin valinta oli historiallinen – EU-komission puheenjohtajalla on kuitenkin heikko mandaatti ja ongelma kotimaassa

Julkaistu:

Ursula von der Leyenin valinta oli historiallinen; vihdoinkin EU-komission lasikatto murtui, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Taitava puhe, täytyy sanoa.

Ursula von der Leyen maalaili laajoja panoraamoja Euroopan tulevaisuudesta ja siteerasi lopuksi ateenalaista historioitsijaa Thukydidestä:

– Onnen salaisuus on vapaus. Ja vapauden salaisuus on rohkeus. Olkaamme yhdessä rohkeita. Olkaamme rohkeita Euroopan unionissa, hän sanoi Euroopan parlamentille tiistaina, ennen ratkaisevaa äänestystä komission puheenjohtajuudesta.

Puhe oli kaunis ja ylevä, ja von der Leyenin esiintyminen saikin kiitosta monelta mepiltä.

Saksaksi, ranskaksi ja englanniksi sujuvasti puhunut kandidaatti nosti esille helppojen ja yleisesti hyväksyttävien teemojen myös vaikeita: ilmastonmuutoksen torjumisen, oikeusvaltioperiaatteen vaalimisen, brexitin ja työttömyysturvan kehittämisen. Kaikista näistä hän kuitenkin puhui pehmeästi, pyrkimättä ärsyttämään, hankkiakseen taakseen mahdollisimman laajan tuen.

Se riitti. Niukasti.

Von der Leyen olisi tarvinnut 374 ääntä 747:stä. Hän sai 383.

Äänimäärä jäi alle selvästi alle psykologisesti tärkeänä pidetyn 400:n. Von der Leyen aloittaa komission puheenjohtajana suhteellisen heikossa asemassa. Väistyvä komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sai viisi vuotta sitten taakseen paljon vahvemman mandaatin, 422 ääntä.

Tulos kertoo puoluekentän hajaannuksesta parlamentissa. Samasta ilmiöstä, joka on jo nähty monissa kansallisissa vaaleissa Euroopassa. Vanhojen valtablokkien asema on murentunut, ja se tekee politiikasta, kompromissien tekemisestä, entistä monimutkaisempaa ja hankalampaa.

Tulos on myös historiallinen. Kaikki komission puheenjohtajat ennen von der Leyenia ovat tähän saakka olleet miehiä.

EU saa nimityspaketin myötä myös toisen vahvan naisen huippuvirkaan: Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi nousee ranskalainen Christine Lagarde.

Vihreille von der Leyenin ilmastolupaukset eivät olleet riittävän konkreettisia. Von der Leyen kertoi aikovansa tehdä Euroopasta maailman ensimmäisen hiilineutraalin maanosan keinoilla, jotka johtavat 55 prosentin päästövähennyksiin vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tavoite voitaisiin saavuttaa muun muassa päästökauppaa laajentamalla ja perustamalla 1 000 miljardin euron investointirahasto ilmastohankkeita varten.

Britannialle hän olisi valmis antamaan lisää jatkoaikaa brexitiä varten – nykyinen deadline on 31. lokakuuta. Se on käytännönläheinen asenne: ei ole hyvä lukita kantaansa tässä loputtomasti venyneessä ja jatkuvasti muotoaan muuttaneessa prosessissa.

Von der Leyen ehti toimia viisi ja puoli vuotta Saksan puolustusministerinä.

Valinta komission puheenjohtajaksi ei pelasta von der Leyenia ongelmilta kotimaassa. Hän joutuu lähitulevaisuudessa vastaamaan liittopäivien tutkimusvaliokunnan kiusallisiin kysymyksiin konsulttisopimuksista, joita hänen epäilleen tehneen puolustusministerinä ilman riittävää kilpailutusta. Kuulemisen ydinkysymys on se, vaikuttivatko von der Leyenin henkilökohtaiset suhdeverkostot sopimattomalla tavalla ministeriön ulkopuolisten konsulttien palkkaamiseen.

Von der Leyen on myöntänyt, että konsulttien pestaamisessa sattui ”erehdyksiä”. Asia on vakava, sillä kyse on miljoonista euroista ja siitä, että konsultit ovat saaneet huomattavaa vaikutusvaltaa ministeriön uudistushankkeisiin.

Kotimainen skandaali ei estänyt von der Leyenin valintaa komission johtoon. Mutta ei se hänen asemaansa myöskään helpota, ennen kuin asia on pois päiväjärjestyksestä.