Vladimir Putinin kuuluisan kurkilennon ohjaaja kuoli lentoturmassa

Julkaistu:

Venäjä
Helikopteriturmassa Moskovan lähellä kuolleet kaksi lentäjää olivat molemmat presidentti Vladimir Putinin lento-opettajia.
Kaksi venäläistä kokenutta lentoharrastajaa on saanut surmansa Robinsonin R22-helikopterin turmassa Moskovan lähellä. Kyseessä on kevyt yksimoottorinen helikopteri, jota valmistaa yhdysvaltalainen Robinson Helicopter Company.

Venäjän median mukaan molemmat turmassa surmansa saaneet miehet olivat keskeisessä roolissa, kun presidentti Vladimir Putin opetteli lentämään moottoroidulla riippuliitimellä syksyllä 2012.

Putinin riippuliitoharrastus liittyi hänen kuuluisaan tempaukseensa, jossa hän yritti opettaa uhanalaisia lumikurkia lentämään pohjoisesta etelään talvehtimista varten.Putinin kerrotaan harjoitelleen ennen kurkilentoaan peräti puolentoista vuoden ajan riippuliitämistä. Hänen opettajinaan olivat vuoroin Igor Nikitin, 66, ja Oleg Tshernigin, 58, jotka saivat nyt surmansa sunnuntaina Barskojen kylän lähellä sattuneessa helikopteriturmassa.

Putinin varsinaisella kurkilennolla moottoroidun riippuliitimen ohjaajana toimi Nikitin. Hänet tunnettiin kokeneena ultrakevyiden lentokoneiden harrastajana ja lentäjänä.

Nikitin kertoi kurkilennon jälkeen venäläisviestimille, kuinka hänelle soitettiin yllättäen ja pyydettiin opettamaan riippuliitämistä ”keskikokoiselle ja voimakasrakenteiselle miehelle”. Hänen mukaansa hänelle ei vielä siinä vaiheessa kerrottu, kuka hänen tuleva oppilaansa olisi.

– Jos ollaan rehellisiä, niin hämmästyin suuresti nähdessäni Putinin. En osannut odottaa mitään sellaista, Komsomolskaja Pravda siteerasi Nikitiniä.

Nikitin ja Tshernigin olivat nousseet maanantaina ilmaan Shevlinon lähellä sijaitsevalta pienlentokentältä ja heidän oli tarkoitus palata samalle kentälle lennon jälkeen. Nikitin oli helikopterin ohjaimissa, kun se putosi maahan ja hajosi osiin.

Komsomolskaja Pravdan mukaan Putin sai heti tiedon onnettomuudesta ja hän on esittänyt surunvalittelut molempien lentäjien läheisille.

Turman syytä tutkitaan yhä. Epäilyjen mukaan lentäjät yrittivät laskeutua helikopterilla, kun se putosi hallitsemattomasti maahan.

Putinin kurkilento kulki nimellä ”Toivon lento”. Ideana oli, että lumikurjet oppisivat seuraamaan moottoroitua riippuliidintä, jonka avulla ne voitaisiin saada lentämään talveksi Siperian kylmästä etelään.

Lue lisää: Putinin kurkien muuttomatkalle kävi köpelösti

Putin sai tempauksellaan itselleen paljon julkisuutta, mutta kurkien kannalta koe ei lopulta onnistunut hyvin. Kurjet jouduttiin siirtämään talvehtimisalueelleen Uzbekistaniin lentokoneella, sillä vain yksi niistä seurasi harmaakurkia niiden muuttomatkalle.

Myöhemmin Venäjän mediassa epäiltiin, että Putinin vanha urheiluvamma olisi pahentunut kurkilennolla. Putin kuvattiin esimerkiksi marraskuussa 2012 selvästi tuskaisen näköisenä ja ontuvana, ja tuolloin hän joutui myös perumaan joitakin tapaamisia.