Irak kertoo lähettäneensä suomalaisia Isis-lapsia pois maasta

Julkaistu: , Päivitetty:

Irakin ulkoministeriö kertoo lähettäneensä 473 Isis-perheen lasta maasta.
Irakin ulkoministeriö kertoo lähettäneensä maasta yhteensä 473 Isis-perheen lasta. Lasten joukossa on myös suomalaisia.

Venäjälle lapsia on lähetetty 33. Tiedotteen mukaan lähetettyjä lapsia on myös muun muassa Saksasta, Ranskasta, Ukrainasta ja Turkista.

Tiedotteesta ei käy ilmi, mitä suomalaislapsille on tapahtunut, paljonko heitä on tai minne ja milloin heidät on lähetetty. Ministeriö kertoo, että neuvotteluja on käyty diplomaattisia teitä.

Ministeriö kertoo käyneensä kahdenkeskisiä keskusteluja maiden kanssa ja pyytää, että maat vastaanottaisivat Isis-lapset ja yhtä lailla rangaistuksensa suorittaneet alaikäiset.

Asiasta kertoi ensiksi Helsingin Sanomat, jonka tietojen mukaan lähetetyt lapset eivät ole Syyriassa sijaitsevalta al-Holin pakolaisleiriltä.

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, ettei Irakin ulkoministeriö ole ollut asian tiimoilta heihin yhteydessä.

Suomen viranomaiset ovat tunnistaneet yli 80 Syyrian ja Irakin konfliktialueelle matkustanutta suomalaista. Suojelupoliisin ylitarkastaja Martin Westerlund kommentoi STT:lle maaliskuun lopulla, että alueella on useita henkilöitä, jotka haluavat palata Suomeen.

– Puhutaan muutamista kymmenistä henkilöistä, jotka ovat edelleen alueella. Konfliktialueella on parhaillaan ”useita” Suomeen palaamishalukkaita henkilöitä. Sen lisäksi on varmasti vielä suurempi joukko, jotka haluavat poistua konfliktialueelta syystä tai toisesta, Westerlund sanoi.

Naisten ja lasten kohtalo on noussut tärkeäksi poliittiseksi kysymykseksi, johon uudelta hallitukselta on kaivattu selkeää linjaa. Ainakin Ruotsi ja Saksa ovat tiettävästi aiemmin ottaneet Isis-lapsia vastaan. Britannia on ilmoittanut, että se aikoo evätä Isisin jäseniltä kansalaisuuden.

– Lähtökohta on se, että jokainen henkilö joudutaan arvioimaan sekä ihmisoikeussopimusten ja kansainvälisten sopimusten sekä turvallisuuden näkökulmasta erikseen, pääministeri Antti Rinne kommentoi asiaa aiemmin eduskunnan kyselytunnilla.
Sisäministeri Maria Ohisalo totesi kesäkuussa Isis-palautuksista, että ”näillä ihmisillä on oikeus palata Suomeen”.

– Kyse ei ole mustavalkoisesta kysymyksestä. Siihen liittyy ihmisoikeus- ja turvallisuuskysymyksiä sekä perustuslain noudattaminen. Kaikki tämä pitää huomioida, Ohisalo on todennut.

Lue lisää: Sisäministeri Ohisalo Isis-palautuksista: ”Näillä ihmisillä on oikeus palata Suomeen”

Asiantuntijat ovat ottaneet kantaa asiaan laajalti.

– Alaikäisten tapauksessa on tarpeen muistuttaa, että heihin lukeutuu toisistaan eroavia tapauksia vastasyntyneistä taistelukokemuksen karaisemiin teineihin. Heidän olosuhteensa/kokemuksensa eroavat merkittävästi toisistaan. Tämän tulisi myös heijastua kotiuttamisratkaisuissa, terrorismintutkija Juha Saarinen kirjoittaa.
Kansainvälinen Punainen risti pyysi länsimaita ottamaan naiset ja lapset takaisin ”apokalyptisiltä” leireiltä.

– Ikään kuin lapset voisivat olla muuta kuin vain uhreja, järjestön Lähi-idän operaatioiden johtaja Fabrizio Carboni vetosi.
Uutisotsikoihin on noussut tilanne Syyrian al-Holin pakolaisleirillä, jossa on Ylen tietojen mukaan 11 suomalaista naista ja ainakin 33 lasta. Yksi heistä on Sanna, joka kertoi CNN:n videolla haluavansa takaisin Suomeen.
Juttua täydennetty kello 12.42.