Ylen toimittaja Sanna Ukkola koki karun herätyksen hotellissa Balilla: ”Tajusin heti, että kyseessä on maanjäristys”

Julkaistu:

Indonesia
Balia huojutti varhain aamulla maanjäristys, joka vaurioitti alueen rakennuksia.
Yleisradion toimittaja Sanna Ukkola kertoo olleensa maanjäristysten keskellä Balin saarella Indonesiassa.

Ukkola heräsi maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa voimakkaaseen järistykseen Balin Canggussa.

– Aamulla kahdeksan aikaan (paikallista aikaa) olin jo vähän hereillä, mutta heräsin kunnolla siihen, kun hotelli ja sänky alkoivat täristä. Tajusin heti, että kyseessä on maanjäristys, Ukkola sanoo IS:lle.

Hän myös kirjoitti asiasta Twitteriin, jossa hän kertoi kokeneensa maanjäristyksen ensimmäistä kertaa.Alla olevalla videolla australialainen matkailija ja paikallinen huoltotyöntekijä kertovat kokemuksistaan Balin maanjäristyksen jälkeen.

Muun muassa Mirror-lehti kertoo, että Balia huojutti varhain aamulla voimakas maanjäristys. Aluksi eurooppalainen seismologinen laitos EMSC raportoi järistyksen olleen voimakkuudeltaan 6,2, mutta myöhemmin se korjasi arvion 5,7:een.

EMSC kertoo, että järistyksen episentrumi oli noin 102 kilometriä lounaaseen Balin saaren pääkaupungista Denpasarista.


Järistyksiä on ollut Indonesiassa viime päivinä useampia. Sunnuntaina Länsi-Indonesiaan iski voimakas maanjäristys, joka Ukkolalla muistui heti mieleen.

Lue lisää: Yli 7 magnitudin maanjäristys iski Indonesiaan

– Tiesin, että nyt saattaa olla jälkijäristyksiä ja muuta. Olin etukäteen miettinyt, mitä tekisin, jos maanjäristys iskisi. Olin jostain lukenut, että pitäisi mennä jonkun vahvan rakenteen alle, joten ensimmäinen intuitioni oli mennä sängyn alle.

– Se oli kuitenkin muurattu kiinni, Ukkola kertoo hieman huvittuneena.

Ukkola arvelee, että maanjäristys kesti korkeintaan minuutin.Järistyksen jälkeen hän oli kävellyt hotellin käytävälle, jonne muutkin hotellivieraat kokoontuivat. Osa hotellivieraista oli syöksynyt järistyksen alkaessa ovenkarmien alle arvellessaan oviaukon olevan vahva rakenne.

Ukkolan hotelli sijaitsee lähellä merta, ja aikoinaan tsunamialueelta Thaimaasta raportoinut toimittaja kertookin seuraavan ajatuksen olleen se, mahtaako järistystä seurata tsunami. Alueelle ei ole kuitenkaan annettu tsunamivaroitusta.


Aamiaisella Ukkola tapasi muita suomalaisia ja turisteja. Hän kertoo, että hotelleista oli evakuoitu ihmisiä maanjäristysten alkaessa.

– Suomalaisiakin oli evakuoitu hotelleistaan, mutta meidän hotellissa ei sellaista tehty.

Mirrorin mukaan ihmiset olivat juosseet kauhuissaan taloista ja hotelleista ulos maanjäristyksen alkaessa.

Ukkola kertoo paikallistenkin sanoneen, että järistys oli voimakas. Osa turisteista oli säikähtänyt tärinää toden teolla.

– Juttelin aamulla erään pariskunnan kanssa. Nainen oli melko järkyttynyt ja kertoi pelkäävänsä tulevia järistyksiä. Hän oli aiemmin ollut todella pahassa maanjäristyksessä, jossa ihmisiä oli kuollut.


Nainen oli selostanut kauhuissaan siitä, että he ovat nyt ”ring of firen” eli Tyynenmeren tulirenkaan keskellä. Tyynenmeren tulirengas on Tyynellämerellä sijaitseva alue, jossa tapahtuu 90 prosenttia maailman maanjäristyksistä.

Ukkola toivoo, että aamun järistys oli pelkkä jälkijäristys, eikä lisää olisi enää tulossa.

– Mutta ei tässä auta olla paniikissa, kun on lomalla.

– Aion kyllä pysyä täällä alueella. Olen menossa joogaamaan ja meditoimaan. Toivotaan, että tämä jää nyt tähän.

Ukkola on tullut tunnetuksi muassa Sannikka & Ukkola -ohjelman juontajana, A-studion juontajana sekä nyt jo päättyneen Pressiklubin juontajana.