Uumajan turmakoneen valmistaja pyysi tarkastuttamaan siipien osia jo viime vuonna - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uumajan turmakoneen valmistaja pyysi tarkastuttamaan siipien osia jo viime vuonna

Julkaistu: 16.7.2019 9:11

Käyttäjiä pyydettiin tarkastamaan osia muun muassa syöpymisen varalta.

Uumajan turmakoneen valmistaja Mahindra Aerospace ilmoitti viime vuonna, että joitakin osia GippsAero GA8 Airvan -tyyppisistä koneista tulisi vaihtaa, uutisoi Ruotsin yleisradio SVT. Yhtiö pyysi toukokuussa koneen käyttäjiä tarkastamaan osia, jotka liittyvät siipien kiinnitykseen. Huolena oli metallin väsyminen.

SVT:n mukaan ei ole selvää, oliko viikonlopun turmakoneelle tehty valmistajan suosittamat toimenpiteet, ja oliko kone mallia, jolle osien vaihtoa suositeltiin.

Mahindra Aerospace ohjeisti joidenkin konetyypin mallien käyttäjiä tarkastamaan, löytyykö osista esimerkiksi syöpymistä, naarmuja, halkeamia tai lommoja. SVT kertoo yhtiön pyytäneen vaihtamaan osat, mikäli niistä löytyi mainittuja vikoja. Lisäksi yhtiö ohjeisti käyttäjiä tekemään tarkastuksia useampaan kertaan riippuen siitä, kuinka usein koneella lennetään.

SVT:n mukaan liikenteen luvista ja valvonnasta vastaava Kuljetushallitus kertoi maanantaina, että turmakone oli tarkastettu hiljattain.

Siipi hajosi ilmassa

Laskuvarjohyppääjien pienkoneen maahansyöksyssä lähellä Ruotsin Uumajaa kuoli sunnuntaina yhdeksän ihmistä. Kaikki koneessa olleet saivat surmansa maahansyöksyssä, joka tapahtui lennon nousuvaiheessa.

Osa turmakoneen siivestä irtosi jo ilmassa, kertoi Statens haverikommission eli Ruotsin onnettomuustutkintakeskus Dagens Nyheterille maanantaina.

– Se pitää paikkansa. Yksi siipi on hajonnut jo ilmassa, ja se ei löytynyt onnettomuuspaikalta, vaan toisesta paikasta, kertoi osastopäällikkö Peter Swaffer lehdelle.

Swafferin lausunto vastaa paremmin silminnäkijäkuvauksia, joista joidenkin mukaan koneen pudotessa vain toinen sen siivistä oli kiinni koneessa. Aiemmin onnettomuustutkintakeskus oli kertonut, ettei siipi ollut irronnut vielä ilmassa.

Onnettomuustutkintakeskuksen edustaja Hans Ytterberg vahvisti lehden tietoja tiedotustilaisuudessa myöhemmin maanantaina. Hänen mukaansa turmasta löytyneiden videoiden ja onnettomuuspaikalta löytyneiden osien perusteella voidaan sanoa, että turmakoneesta on irronnut osia jo ilmassa.

Tuoreimmat osastosta