YK:lta huolestuttavia tutkimustuloksia – yli kahdella miljardilla ihmisellä ei ole mahdollisuutta syödä terveellisesti

Julkaistu:

YK:n raportista selviää, että maailmassa on tällä hetkellä enemmän yli- kuin aliravittuja.
Yhdistyneiden kansakuntien (YK) tuoreesta raportista ilmenee, että jopa kahdella miljardilla ihmisellä ei ole mahdollisuutta syödä terveellisesti.

YK:n mukaan jopa kahdeksalla prosentilla Pohjois-Amerikan tai Euroopan kansalaisista ja yli neljänneksellä maailman väestöstä on vaikeuksia hankkia riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa.

Kärsijöitä ovat ennen kaikkea ne, jotka joutuvat tinkimään joko syömänsä ruoan laadusta tai määrästä sen takia, ettei heillä ole rahaa tai muita resursseja ravitsevan ruoan hankkimiseen.

Tämä johtaa väestön lihomiseen, mutta voi myös vaikuttaa kielteisesti lasten henkiseen ja fyysiseen kehitykseen.

YK kehottaakin hallituksia kiinnittämään tulevaisuudessa enemmän huomiota elintarvikkeiden saatavuutta koskeviin näkökohtiin sen sijaan, että ne keskittyisivät ruokatuotannon kasvattamiseen.

– Hallitukset ovat keskittyneet tuotantopuoleen. Ne uskovat, että jos ruokaa on saatavilla, ihmiset syövät sitä, ja tämä on osittain totta, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n pääjohtaja Jose Graziano da Silva.

Vuonna 2016 maailmassa oli 822 miljoonaa ylipainoista ihmisiä, kun taas aliravittuja oli 796,5 miljoonaa.

Aliravittuja on etenkin Afrikassa, Lähi-idässä, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla – alueilla, joilla on käynnissä konflikteja ja ilmastonmuutoksen aiheuttamia luonnonkatastrofeja.

– Ennustimme suurta nälänhätää Aasiaan. Nyt ennustamme suurta kriisiä lihavuuden takia, ja tämän kriisin ratkaiseminen vie enemmän aikaa ja se on monimutkaisempi kuin nälänhädän ratkaiseminen, pääjohtaja toteaa.