Tarkkuushypyn moninkertainen suomenmestari Uumajan turmakoneesta: Ei tuttu näky täkäläisillä kentillä

Julkaistu:

Turma on seitsemänneksi pahin lento-onnettomuus Ruotsin historiassa.
Laskuvarjohyppääjien pienkoneen maahansyöksyssä lähellä Ruotsin Uumajaa kuoli sunnuntaina yhdeksän ihmistä. Kaikki koneessa olleet saivat surmansa maahansyöksyssä, joka tapahtui lennon nousuvaiheessa. Kuolonuhrien kansallisuuksia ei ollut vielä sunnuntaina alkuillasta kerrottu.

Aftonbladetin saaman videofilmin perusteella kone syöksyi suoraan alas nokka edellä.


TT:n mukaan turma on Ruotsissa tapahtuneista lento-onnettomuuksista seitsemänneksi pahin. Siviili-ilmailussa tapahtuneista onnettomuuksista se on viidenneksi pahin.

Ruotsin laskuvarjohyppääjien liiton puheenjohtaja Per-Olov Humla sanoi, että kyseessä oli vakavin onnettomuus, mitä Ruotsin laskuvarjohyppytoiminnassa on koskaan tapahtunut. Humla oli itse matkalla onnettomuuspaikalle avustamaan onnettomuuden tutkinnassa.

Suomen laskuvarjohyppääjille tuntematon konetyyppi

Kone oli tyypiltään GippsAero GA8 Airvan, kertoi Ruotsin ilmaliikennettä hallinnoiva Swedavia. Sen omisti paikallinen laskuvarjohyppääjien seura.

Tarkkuushypyn moninkertainen suomenmestari Timo Toivonen kertoi, ettei Uumajan konetyyppi ole tuttu näky täkäläisillä lentokentillä.

– Kuulen ensimmäistä kertaa lentolaitteesta. Ei ole tullut maailmankaan kentillä vastaan, Toivonen sanoi 40 vuoden hyppykokemuksella.

Koneen valmistanut australialainen Gipps Aero on vuonna 2009 siirtynyt intialaisen Mahindra Groupin omistukseen. Kaikkiaan mallia on valmistettu noin 240 kappaletta.

Lentokoneen valmistajan mukaan konetyyppi soveltuu laskuvarjohyppyjen lisäksi matkustaja- ja rahtikoneeksi esimerkiksi humanitäärisiin toimiin.

Maiden harrastajat tekevät yhteistyötä

Laskuvarjoliitto järjesti SM-kilpailut viikonloppuna Immolassa. STT tavoitti Toivosen tuoreeltaan kisojen jälkeen, jotka hän myös voitti.

Toivonen sanoo yhteistyön Ruotsin laskuvarjohyppääjien kanssa olevan tiivistä. Hän kertoo, että myös viikonloppuisissa SM-kilpailuissa oli yksi ruotsalainen osallistuja avoimessa sarjassa.

Toivosen mukaan suomalaiset harrastajat käyvät Ruotsissa hyppäämässä pääasiassa Gryttjomissa, joka sijaitsee Uppsalan lähellä.

Hyppääjä kuuli tapaturmasta sosiaalisesta mediasta.

– Harrastajien tapana on ilmoittaa onnettomuuden jälkeen, että he ovat itse turvassa, Toivonen kertoi STT:lle.