Yli 7 magnitudin maanjäristys iski Indonesiaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Indonesia
Maa järisi sunnuntaina voimakkaasti Länsi-Indonesiassa.
Sunnuntaina tapahtuneen järistyksen kerrotaan olleen voimakkuudeltaan 7.3.

Uutistoimisto Reutersin mukaan maa järähteli voimakkaasti kello puoli seitsemältä illalla Indonesian Pohjois-Molukeilla. Maanjäristyksen episentrumin on todettu sijainneen noin 170 kilometriä Ternaten kaupungista eteläkaakkoon.

Alueelle ei ole annettu tsunamivaroitusta.

Puolisen tuntia ensimmäisen järistyksen jälkeen alueelle iski 5,8 magnitudin jälkijäristys.

Toistaiseksi alueelta ei ole raportoitu kuolonuhreista tai aineellisista vahingoista. Järistyksen kerrotaan kuitenkin aiheuttaneen ihmisten joukossa huomattavaa paniikkia. Meren läheisyydessä asuvat ihmiset pakenivat alavilta alueilta ylemmäs merenpinnan tasolta.


STT:n mukaan kyseessä oli jo toinen huomattavan voimakas maanjäristys sunnuntaina. Aiemmin päivällä maa järisi voimakkuudella 6,6 Australian luoteisrannikolla. Australian viranomaisten mukaan järistys ei aiheuttanut merkittäviä vahinkoja tai loukkaantumisia.

Voimakkuudeltaan yli 6:een yltäneitä maanjäristyksiä on ollut viime päivinä myös Japanissa lähellä Okinawaa sekä Kaliforniassa Ridgecrestin alueella, johon iski jo toinen voimakas maanjäristys reilun viikon sisään.

Maanjäristysten voimakkuutta mitataan asteikolla, jossa esimerkiksi magnitudin 6 maanjäristys aiheuttaa kymmenen kertaa suuremman maansiirtymän kuin magnitudin 5 ja vapauttaa 32 kertaa enemmän energiaa.