Mies käveli metsään ilman karttaa tai kompassia ja vietti erakkona 27 vuotta – vuosienkin jälkeen yksi asia erikoisessa tapauksessa ihmetyttää

Julkaistu:

Christopher Knightin elämä erakkona kiehtoo edelleen, kuusi vuotta sen jälkeen, kun mies pidätettiin murtovarkauksien takia ja tuomittiin lopulta vankilaan.
Keväällä 2013 ympäri maailman uutisoitiin North Pondin erakko -nimellä tunnetun murtovarkaan jääneen vihdoin kiinni Mainen osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Vuosien ajan North Pondin ympäristössä sijaitsevista mökeistä oli hävinnyt tavaraa: ruokaa, vaatteita, taskulamppujen paristoja, polttoainetta ruoanlaittoa varten ja kirjoja. Varas oli kuitenkin onnistunut aina poistumaan paikalta jälkiä jättämättä. Erääseen mökkiin asennettu liiketunnistin auttoi saamaan pitkäkyntisen lopulta kiinni.

Nyt murtovarkaan, oikealta nimeltään Christopher Knightin, tarina on jälleen noussut esille BBC:n erakoista kertovassa artikkelissa. Artikkelissa pohditaan, miksi Knight päätti vain 20-vuotiaana marssia metsään ilmoittamatta kenellekään, minne oli menossa. Seuraavan kerran miehestä kuultiin vasta 27 vuotta myöhemmin.


Knight on vältellyt julkisuutta, mutta suostui aikoinaan antamaan toimittaja Michael Finkelille haastattelun. Kaksikko kävi kirjeenvaihtoa ja Finkel tapasi Knightin useita kertoja, kun tämä istui vankilassa suorittamassa tuomiotaan murtovarkauksista. Yhteydenpidon myötä syntyi laaja artikkeli GQ-lehteen ja vuonna 2017 Finkel julkaisi kirjan The Stranger in the Woods.

Knight kertoi Finkelille lopettaneensa 20-vuotiaana työnsä ja ajaneensa ympäri Yhdysvaltoja ennen kuin päätyi Maineen, jossa oli kasvanut. Nuori mies ajoi kotikaupunkinsa läpi, kuin hyvästiksi, ja jatkoi matkaa kohti pohjoista. Kun auton bensa alkoi olla vähissä, Knight pysähtyi, jätti avaimet virtalukkoon ja käveli metsään ilman kompassia tai karttaa, mukanaan vain pieni teltta ja alkeelliset välineet leirin tekemiseksi.

Knight kertoi vältelleensä 27 vuoden aikana kontaktia muihin ihmisiin. Hän ei esimerkiksi tehnyt nuotiota, jotta savu ei herättäisi ihmisten huomiota. Hän vältti myös liikkumasta päiväsaikaan.

Knight kertoi tervehtineensä vaeltajaa 1990-luvulla. 2000-luvun alussa hän tallentui valvontakameraan murtauduttuaan kesämökkiin. Hänen on myös kerrottu tavanneen kaksi kalastajaa vuonna 2013.

– En koskaan tuntenut oloani yksinäiseksi. Romanttisesti sanoen: Olin täydellisen vapaa, mies sanoi GQ:n artikkelissa.


Entä miksi kukaan haluaisi kadota metsään ilman, että kertoisi edes perheelleen aikeistaan?

– Se on mysteeri myös minulle, Knight vastasi.

Myöhemmin Knight kertoi, ettei ollut koskaan onnellinen. Sitten hän pystytti leirin metsään.

– Löysin paikan, jossa olin tyytyväinen.

BBC:lle Finkel kertoi Knightin sanoneen, että muiden ihmisten seura teki hänen olonsa epämukavaksi.

– Olin ajatellut ensin, että ehkä jokin tietty asia oli laukaissut hänen toimintansa. ”Teitkö rikoksen? Olitko häpeissäsi jostain? Oliko joku tietty tapahtuma?” Hän vakuutti, ettei kyse ollut mistään sellaisesta. Hän sanoi, että oli kuin luonnonvoima olisi ajanut hänet olemaan yksin, kaikki hänen kehossaan sanoi, että hänen oli mukavampi olla yksin.


North Pondin alueella moni on ihmetellyt, miten Knight saattoi selvitä Mainen kylmistä talvista. On muun muassa väitetty, että mies olisi viettänyt aikaa kesämökeissä tai, että hänellä olisi ollut apuri. Knight kuitenkin kiisti syytökset. Sekä Finkel että Knightin kanssa tekemisissä olleet viranomaiset ovat kertoneet uskovansa miestä.

Miehen lopulta napannut riistanvartija Terry Hughes kertoi vakuuttuneensa Knightin tarinasta vierailtuaan miehen leirissä. Leiristä löytyi yli kahden vuosikymmenen ajalta roskia ja propaanipulloja.

– Tämä ei ole huijaus, Hughes kertoi Central Mainen mukaan viime vuonna yleisötapahtumassa.


Tuskin koskaan saadaan kuitenkaan täyttä varmuutta siitä, mitä Knight metsässä teki yli neljännesvuosisadan aikana. Vapauduttuaan vankilasta seitsemän kuukauden jälkeen Knight muutti iäkkään äitinsä luo asumaan. Hänen isänsä kuoli vuonna 2001.

Finkel kertoi GQ:n haastattelussa vuonna 2017 arvelevansa, että Knight oli yhä äitinsä luona.

– Toivon, että ihmiset jättävät hänet rauhaan. Uskon, että hän toivoo sitä myös. Hänellä ei ole mitään sanottavaa. Uskon, että yksi kirja hänestä on parempi kuin ei mitään – se lopettaa suuren osan kysymyksistä ja antaa hänen sanoa: ”Tässä on tarinani.”