Kekkostakin hoitanut suomalainen emeritusprofessori arvioi – tässä on todennäköisin syy Merkelin vapinalle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kekkostakin hoitanut suomalainen emeritusprofessori arvioi – tässä on todennäköisin syy Merkelin vapinalle

Julkaistu: 14.7.2019 10:41

Emeritusprofessori Jukka Ylikoski arvioi, etteivät Merkelin vapinakohtaukset häiritse hänen tehtäviensä hoitoa.

Emeritusprofessori ja korvalääkäri Jukka Ylikoski kertoo, ettei hänen mielestään vapinakohtauksista kärsinyttä Saksan liittokansleri Angela Merkeliä tule verrata muistisairaana viimeiset vuotensa hallinneeseen Urho Kekkoseen.

Lue lisää: Angela Merkelin outo tärinäkohtaus toistui tapaamisessa Antti Rinteen kanssa

Yllä olevalla videolla näkyy, kuinka silmiinpistävästi Merkel tärisee seisoessaan Antti Rinteen vierellä.

Ylikoski, 78, on tutkinut Kekkosta korva-asioissa 70-luvun loppupuolella HYKSin apulaisylilääkärinä toimiessaan.

– Komennettiin ulko-oven ulkopuolelle odottamaan Kekkosta, joka tuli kuulotutkimuksiin. Enempää en voi sanoa, se on potilastietoa.

– Hänellä oli luultavasti tällainen hälykuulo. Sitä kutsutaan nimellä cocktail party deafness [cocktail-tilaisuuskuurous].

Se oli 70-luvun loppupuolta, ja Kekkonen oli yli 75-vuotias, mutta Ylikosken arvion mukaan hänellä ei vielä ollut terveysongelmia eikä merkkejä muistiongelmista.

Presidentti Urho Kekkonen kuvattuna Kultarannassa heinäkuussa 1975.

Presidentti Urho Kekkonen kuvattuna Kultarannassa heinäkuussa 1975.

Kekkonen oli viimeiset presidenttivuotensa sairas, mutta julkisuudessa asiasta vaiettiin täysin. Nyt maailman vaikutusvaltaisemmaksi naiseksi useasti nimetyn Merkelin, 64, terveydentila huolestuttaa maailmalla.

– Kauhuskenaario on, että Merkelillä voisi olla dementiaa tai vastaavaa, mutta ei tämä missään tapauksessa sellaiseen viittaa, Ylikoski toteaa.

Lue myös: Lääkäri kertoo: Viisi mahdollista syytä, miksi Merkel tärisee

Saksan liittokansleri sai kesäkuussa kaksi vapinakohtausta ja vapisi uudemman kerran keskiviikkona Antti Rinteen vieressä kansallislauluja kuunneltaessa. Torstaina hän kuunteli hymnit Tanskan pääministerin rinnalla etikettiä rikkoen tukevasti tuolilta.

Ylikosken mukaan Merkelin vapinakohtauksissa ei ole kyse mistään vakavasta. Saksan mediassa vapina yhdistetään usein Parkinsonin tautiin ja brittimediassa on esitetty sydämen toiminnanvajausta.

– Ei tällä ole mitään tekemistä Parkisonin kanssa. Siinä on ihan toisenlaiset oireet.

Merkel vakuuttanut voivansa hyvin ja kertonut ”työstävänsä” asiaa.

– Tämä prosessi ei ilmeisestikään ole vielä päätöksessä, mutta kehitystä on havaittavissa ja minun täytyy elää tämän kanssa nyt jonkin aikaa. Mutta voin erittäin hyvin ja teidän ei tarvitse olla huolissaan minusta, Merkel kommentoi.

Torstaina Merkel kuunteli kansallishymnit Tanskan pääministerin Mette Fredriksenin rinnalla tuolilta.

Torstaina Merkel kuunteli kansallishymnit Tanskan pääministerin Mette Fredriksenin rinnalla tuolilta.

Merkelin vapinakohtaukset johtuvat Ylikosken arvion mukaan autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston sympaattisen osan yliaktiviteetista, jota parasympaattinen hermosto ei onnistu jarruttamaan.

– Siinä on pieni stressitila, vaikka hän on kokenut. On hymnejä, on yleisöä, on tv:tä ja muuta. Pieni stressi synnyttää sympaattisen autonomisen hermoston aktivoitumisen. Se aktivoituu sen verran paljon, että jarruttava eli parasympaattinen systeemi ei pysty sitä ylimääräistä oiretta vähentämään.

Parasympaattista hermostoa mitataan hermoston tasapainosta kertovalla HRV-sykevariaatiolla. HRV:n määrä ja tehokkuus vähenevät iän myötä. Angela Merkel täyttää ensi viikolla 65 vuotta.

Lue myös: Toistuvasti vapisseelta Angela Merkeliltä penättiin selvitystä terveydentilastaan – vastaus jätti kysymysmerkkejä ilmaan

Toinen selitys voi olla ortostaattinen vapina. Kun ihminen seisoo pitkään paikallaan, asennon ylläpitäminen vaikeutuu.

– Nyt on tehty koeasettelu, että hän istuu hymnin aikana. Tällaista tremblingiä [vapinaa] ei tullut.

Vapinakohtauksia on selitetty Saksassa psykologisilla syillä, mutta Ylikosken mukaan neurobiologiset oireet laitetaan usein Freudin ja psyykkisten oireiden piikkiin, koska mekanismeja ei ymmärretä.

Emeritusprofessori ja korvalääkärin Jukka Ylikoski.

Emeritusprofessori ja korvalääkärin Jukka Ylikoski.

Hän on viime vuodet tutkinut parasympaattista hermostoa eli vagus-hermoa. Sen stimulaatiota voidaan käyttää muun muassa epilepsian hoidossa. On esitetty, että vagus-stimulaatiolla voi estää vanhenemiseen liittyviä negatiivisia seuraamuksia.

– Nämä jotka elää 120-vuotiaiksi, heillä on erityisen hyvä parasympaattinen aktiviteetti.

Saksan 91-vuotiaaksi eläneellä ensimmäisellä liittokanslerilla Konrad Adenauerilla oli erityisen hyvä parasympaattinen hermosto, Hitlerillä taas huono.

– Hän käytti paljon lääkkeitä – 30-vuotiaasta hän käytti noin 30 lääkettä joka päivä ja sen lisäksi kaiken maailman infuusioita. Vähän yli 50-vuotiaana hän oli jo 80-, 90-vuotiaan näköinen.

Ihminen rentoutuu parasympaattisella hermoston avulla. Ylikosken mukaan urheilijoilla on usein – kenties synnynnäisesti – hyvä parasympaattinen hermosto, jolla he kykenevät rentoutumaan tehokkaasti.

Kekkosen parasympaattinen hermosto oli hyvä, arvioi Ylikoski presidentin yleisurheilu- ja hiihtotaustaa miettien.

Tuoreimmat osastosta