Britannian entisen Yhdysvaltain-suurlähettilään viestejä vuoti jälleen julkisuuteen: Trumpin päätös vetäytyä Iran-sopimuksesta repi kabinettia

Julkaistu:

Sunday Timesin mukaan salaiset viestit vuotanut virkamies on tunnistettu.
Brittimediassa on julkaistu lisää salaisia viestejä, jotka Britannian entinen Yhdysvaltian-suurlähettiläs Kim Darroch oli kirjoittanut Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista.

Darroch arvioi, että Trump vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta, koska sopimus liittyi niin vahvasti hänen edeltäjäänsä Barack Obamaan, Daily Mail uutisoi Suurlähettiläs Kim Darroch kirjoitti viime vuoden toukokuussa, että Trumpin hallinto ryhtyy ”diplomaattiseen vandalismiin” ilmeisesti ideologisista ja henkilökohtaisista syistä.

Samassa kuussa Britannian silloinen suurlähettiläs Boris Johnson matkusti Washingtoniin maanittelemaan Trumpia, jotta tämä ei vetäisi maataan pois Iranin sopimuksesta.

Darroch myös kirjoitti, ettei Trumpin kabinetti ollut yksimielinen vetäytymispäätöksestä. Darroch muun muassa raportoi, että Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo teki pesäeroa vetäytymispäätökseen puhumalla jatkuvasti ”presidentin päätöksestä”.

Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta toukokuussa 2018, minkä jälkeen maiden välit ovat kiristyneet merkittävästi.

Daily Mail julkaisi jo aiemmin salaisia viestejä, joissa Darroch haukkui Trumpia muun muassa taitamattomaksi, epävarmaksi ja epäpäteväksi.

Trump ilmoitti viestien julkaisemisen jälkeen, ettei aio enää asioida Darrochin kanssa. Trump kutsui Darrochia "erittäin tyhmäksi kaveriksi" ja "mahtipontiseksi typerykseksi".

– En tunne suurlähettilästä, mutta hänestä ei pidetä eikä hänestä ajatella hyvää Yhdysvalloissa. Emme aio enää asioida hänen kanssaan, presidentti twiittasi.

Darroch ilmoitti keskiviikkona eroavansa tehtävästään. Alun perin suurlähettilään pestin oli tarkoitus päättyä vasta kuluvan vuoden lopussa.

Daily Mail julkaisi lisää viestejä huolimatta siitä, että Suur-Lontoon poliisitoimen edustaja Neil Basu oli varoittanut aiemmin tällä viikolla, että vuodettujen viestien julkaiseminen voisi johtaa oikeustoimiin.

– Vuodettujen viestien julkaiseminen tietäen niiden aiheuttamasta vahingosta tai siitä, mitä ne mahdollisesti voisivat aiheuttaa, saattaa olla rikosoikeudellinen kysymys.

Kommentit saivat useat poliitikot puolustamaan mediataloja ja lehdistönvapautta.

Britannian hallitus ja Lontoon poliisi ovat aloittaneet tutkinnan viestivuodosta.

Sunday Times puolestaan uutisoi, että tutkinta viestien vuotamiseen olisi edennyt. Lehden mukaan tutkijat ovat tunnistaneet virkamiehen, jonka uskotaan vuotaneen viestit lehdistölle. Lehden mukaan mahdollisuus, että vieraan vallan edustajat olisivat iskeneet tietokoneeseen ja salaiset viestit olisivat siten päätyneet Daily Mailille, on suljettu pois.

Brittilehti pohjaa tietonsa nimettömiin hallituslähteisiin.

– He uskovat tietävänsä, kuka on vuotaja, nimetön lähde kertoi Reutersin mukaan.

– Kyse on nyt siitä, että rakennetaan juttu, joka kestää oikeudessa. Kyse oli henkilöstä, jolla oli pääsy arkistoihin. Hän meni sisään ja otti erilaista materiaalia. Se oli aika karkeaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt