Floridaa riivaava ”tappajabakteeri” iski taas – rantalomaa viettänyt mies kuoli 48 tunnissa

Julkaistu:

Yhdysvallat
Suomessakin tavattu lihansyöjäbakteeri on vaatinut lyhyen ajan sisällä kaksi kuolonuhria Floridassa.
Tennesseeläisen miehen rantaloma sai karun päätöksen Floridassa Okaloosan piirikunnassa, kun lihansyöjäbakteeri tunkeutui hänen elimistöönsä ja tappoi hänet vain kahden vuorokauden kuluessa, CNN kertoo. Miehen tytär avautui tapahtuneesta Facebookissa.

– Lihansyöjäbakteeri kuulostaa urbaanilta legendalta, mutta vakuutan teille ettei se ole. Se vei isäni hengen, Cheryl Wiygul kirjoittaa.

Wiygulin mukaan hänen vanhempansa tulivat käymään hänen luonaan Floridassa noin viikkoa myöhemmin, kun tieto 12-vuotiaan tytön bakteeritartunnasta levisi. He olivat viettäneet aikaansa muun muassa vesihiihtäen ja vedessä palloa heitellen.
Hän sanoo kertovansa asiasta julkisesti, jotta tieto vaarasta leviäisi. Hänen mukaansa vesistöissä esiintyvistä bakteereista ei valisteta riittävästi.

– Tytöllä oli jalassaan haava ja tiesin, ettei avohaavojen kanssa kannata mennä veteen. Isälläni ei kuitenkaan ollut avohaavoja, Wiygul kertoo.
Wiygul kertoo suojanneensa isänsä pienimmätkin pintanaarmut ”supertarkasti”. Syöpää sairastaneen isän vastustuskyky oli kuitenkin heikentynyt niin paljon, että bakteeri pääsi hänen elimistöönsä perusteellisesta varautumisesta huolimatta.

– Hän oli taistellut syöpää vastaan vuosia ja ollut useita kertoja vedessä, joten se ei tuntunut millään tavalla riskialttiilta. Perheemme rakastaa vettä ja uimista, Wiygul sanoo.

Bakteeri levisi nopeasti ja täysin yllättäen.

– Illalla isä valvoi myöhään ja katsoi elokuvaa. Hän oli iloinen, puhelias ja vaikutti voivan hyvin. Aamuyöllä, noin 12 tuntia uimisen jälkeen, hän heräsi kuumeeseen, viluun ja kramppeihin, Wiygul kertoo.

Vanhempien oli ollut tarkoitus lähteä samana aamuna kotiinsa Memphisiin, joten Wiygulin äiti halusi viedä hänet tutulle lääkärille.

– Paikalliset lääkärit tunsivat hänet ja tiesivät hänen sairashistoriansa, joten se tuntui järkevimmältä ratkaisulta. Kotimatkalla isän vointi kuitenkin heikkeni rajusti.

Kahdeksan aikaan illalla hänen isänsä pääsi sairaalaan, jolloin selästä löytyi suuri ja turvonnut musta jälki. Wiygulin äiti oli kertonut tyttärensä ohjeistamana lääkärille, että he olivat olleet Floridassa uimassa, joten kyseessä saattoi olla nekrotisoiva faskiitti.

Wiygulin isälle annettiin suonensisäisiä antibiootteja ja hän kärsi kovista kivuista. Aamuyöllä hän sai verenmyrkytyksen, ja hänet siirrettiin teho-osastolle hoidettavaksi. Iltapäivällä Wiygulin isä menehtyi.

– Lääkäreiden mukaan hänen sisäelimensä tuhoutuivat, Wiygul kertoo.

Wiygul kertoo, että tällä viikolla valmistuneiden laboratoriotutkimusten mukaan hänen isällään oli vibrio vulnificus -lihansyöjäbakteerin aiheuttamana nekrotisoiva faskiitti.

Kyseessä on jo toinen lihansyöjäbakteerin aiheuttama kuolintapaus Floridassa lyhyen ajan sisällä. CNN kertoo, että kesäkuun lopussa 77-vuotias Carolyn Fleming kompastui rannalla Anna Marian saarella saaden haavan sääreensä. Hänen jalkansa turposi, ja hän sai sairaalassa kaksi sydänkohtausta. Fleming kuoli lopulta, kun hänen munuaisensa pettivät.

Nekrotisoivaa faskiittia on tavattu myös Suomessa. Bikini fitness -kilpailija Hanna Skyttä kertoi noin vuosi sitten taistelustaan nekrotisoivaa faskiittia vastaan. Skytän paraneminen taudista vei viisi kuukautta, ja hän joutui turvautumaan singaporelaiseen käsikirurgiaan.
Nekrotisoiva faskiitti on A-streptokokkibakteerin aiheuttama harvinainen tautimuoto, jossa potilaan tila voi romahtaa jopa yhden päivän aikana. Pehmytkudoksissa etenevä tulehdus johtaa nopeasti ihon, ihonalaisen rasvan, lihaskalvon ja jopa lihasten kuolioon.

Tyypillisesti A-streptokokkibakteeri aiheuttaa angiinan, joita Suomessa on vuosittain kymmeniätuhansia. Vuonna 2013 uutisoitiin nekrotisoivan faskiitin leviämisestä Ruotsissa.
– A-streptokokin vakavia tautimuotoja on vuosittain noin 200. Määrä on pysynyt samana jo pidemmän aikaa, THL:n tutkimusprofessori Jaana Vuopio kertoi IS:lle tuolloin.

200 vakavasta tapauksesta vain osa johtaa nekrotisoivaan faskiittiin.

– Nekrotisoiva faskiitti on ikään kuin taudin yksi oire. Valtaosalla bakteeri ei etene. Ei ole tietoa, miksi jotkut saavat vakavan taudin, Vuopio sanoo.