Ihmissalakuljettaja ”kenraalina” Italiassa vangittu mies paljastui sittenkin vääräksi henkilöksi – oikeus myönsi virheen kolmen vuoden jälkeen

Julkaistu:

Eritrealainen Medhanie Tesfamariam Behre on kolmen vuoden ajan inttänyt, ettei ole se mies, joksi syyttäjät häntä luulevat. Perjantaina hän vapautui lopulta vankilasta.
Kesäkuussa 2016 Sudan luovutti Italiaan eritrealaisen miehen, jonka epäiltiin johtaneen ja organisoineen laajamittaista Afrikasta Eurooppaan suuntautuvaa ihmissalakuljetusta. Jo tuolloin heräsi kuitenkin epäilyksiä siitä, oliko Italiaan luovutettu mies sittenkään ”kenraali”-lisänimellä tunnettu ihmissalakuljettaja Mered Medhanie.

Britannian yleisradioyhtiö alkoi tuolloin saada yhteydenottoja Mered Tesfamariam -nimiseksi kerrotun miehen ystäviltä, joiden mukaan Italiaan olisi viety Medhanien sijasta Tesfamariam, jolla ei pitänyt olla mitään tekemistä ihmissalakuljetuksen kanssa.

Kansainvälisessä operaatiossa mukana olleet brittiviranomaiset kertoivat tuolloin BBC:lle, että oli liian varhaista spekuloida moisilla väitteillä.


Nyt, yli kolme vuotta myöhemmin, italialainen oikeusistuin on todennut, että kyseessä on tosiaan väärä mies, nimeltään Medhanie Tesfamariam Behre. Kolmen vankilassa viettämänsä vuoden ajan mies on sinnikkäästi väittänyt, että hän ei ole se, keneksi syyttäjät häntä luulevat.

Myös oikeudessa todistaneet ihmissalakuljetuksen kohteet ja heidän sukulaisensa olivat sanoneet, etteivät tunnista miestä Mered Medhanieksi.

Sai silti viiden vuoden tuomion

BBC:n mukaan oikeus myönsi perjantaina virheensä, joskin Behrelle langetettiin siitä huolimatta viiden vuoden tuomio ihmissalakuljetuksessa avustamisesta. Tämä johtui siitä, että hän oli avustanut serkkuaan pääsemään Libyaan Eritreasta.

Asianajajansa mukaan Italiasta turvapaikkaa hakenut mies aikoo valittaa tuomiostaan. Tesfamariam päästettiin saman tien kuitenkin vapaalle jalalle, sillä hänen vankilassa jo viettämänsä aika laskettiin mukaan tuomioon.

– Kolmen vuoden jälkeen tuomari vahvisti lopulta sen, mitä olemme koko ajan sanoneet: farmari on istunut vankilassa ja ihmissalakuljettaja on vapaana, asianajaja Michele Calantropo kertoi Guardianille.


Norjasta tuomiota kuulemaan saapunut Tesfamariamin sisar Hiwett Tesfamariam kuvaili viimeistä kolmea vuotta ”painajaiseksi”.

– Minulla ei ole sanoja kuvaamaan sitä, mitä tunnen, nainen sanoi Guardianille.

Ruotsalaisdokumentti paljasti oikean ”kenraalin” nykyisen olinpaikan

Miestä jahtaamassa mukana olleen Britannian kansallisen rikosviraston NCA:n edustaja oli edelleen sitä mieltä, että Italiaan luovutettiin oikea mies.

– NCA avusti italialaisia kumppaneita tietyn henkilön paikantamisessa. Kyseinen mies on tänään tuomittu merkittävistä, ihmissalakuljetukseen liittyvistä rikoksista. Luotamme edelleen keräämiimme tietoihin ja uskomme, että Italian viranomaisille tarjottu tuki tässä tapauksessa oli linjassa hyvän operationaalisen käytännön kanssa, NCA:n edustaja kertoi.


Myös Palermossa järjestetyssä oikeudenkäynnissä pääsyyttäjänä toiminut Francesco Lo Voi kieltäytyi pyytämästä anteeksi virhettä.

– Ainakin tuomari syytti häntä laittomassa siirtolaisuudessa avustamisesta, hän totesi.

Perheensä mukaan Tesfamariam on eritrealainen pakolainen, joka tienasi elantonsa maitotilalla ja työskenteli toisinaan myös puuseppänä. DNA-testien, todistajanlausuntojen sekä muun muassa äänianalyysin lisäksi miehen syyttömyyteen viittasi Ruotsin yleisradion SVT:n dokumentti, jossa oikean ”kenraalin” paljastettiin elävän Ugandan pääkaupungissa Kampalassa.

Dokumentin mukaan hän tuhlaa siellä ihmissalakuljetuksesta saamiaan rahoja paikallisissa yökerhoissa.