Kreetalla murhattu amerikkalaistutkija koki ”hitaan ja tuskallisen kuoleman” – poliisi tutkii yhteyksiä uusnatseihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kreetalla murhattu amerikkalaistutkija koki ”hitaan ja tuskallisen kuoleman” – poliisi tutkii yhteyksiä uusnatseihin

Viranomaiset eristivät nauhoilla bunkkerin alueen Suzanne Eatonin ruumiin löytymisen jälkeen.

Julkaistu: 12.7.2019 23:00

Paikallisten kerrotaan järkyttyneen pahoin saarella konferenssivieraana olleen Suzanne Eatonin kohtalosta.

Saksassa työskennellyt yhdysvaltalaistutkija Suzanne Eaton, 59, löytyi tiistaina kuolleena Kreetan saarelta oltuaan ennen sitä kateissa viikon. Kreikkaan hän oli matkustanut osallistuakseen saarella pidettyyn konferenssiin.

Pian viranomaiset kertoivat epäilevänsä naisen kuolleen rikoksen seurauksena.

Eatonin ruumis löytyi kiivaiden etsintöjen päätteeksi toisen maailmansodan aikaisesta natsien bunkkerista. Kaksi paikallista löysi tuuletuskuiluun vanerisen kannen alle kätketyn ruumiin noin 60 metrin päästä bunkkerin sisäänkäynniltä.

Biologi Suzanne Eaton työskenteli Saksassa Dresdenin yliopiston Max Planck -instituutissa.

Kreikan viranomaisten mukaan Eaton oli surmattu tukehduttamalla. Sitä ei toistaiseksi tiedetä, kuoliko hän bunkkerissa vai vietiinkö ruumis sinne vasta kuoleman jälkeen.

Ruumiille tehtyyn oikeuslääketieteelliseen tutkimukseen osallistunut patologi kertoi CBS Newsille, että Eatonin kuolema oli ”kaikkea muuta kuin nopea”. Kreikan mediassa on liikkunut tietoja, joiden mukaan naisen ruumiissa olisi ollut myös pieniä, veitsellä tehtyjä pistohaavoja ja että häntä olisi kidutettu, mutta tätä patologi Stamatis Belivanis ei halunnut vahvistaa.

Kuten ei myöskään sitä, oliko Eatonille tehty seksuaalista väkivaltaa.

– Se on vielä avoinna. Jatkamme tutkimista, ehkä voimme löytää DNA:ta, Belivanis sanoi.

Hyökkääjä saattoi saada itsekin vammoja

CBS:n mukaan Kreikan poliisi on kuulut useita mahdollisia epäiltyjä ja kerännyt DNA-näytteitä. Viranomaiset eivät kuitenkaan vahvistaneet uutiskanavalle, onko ketään nimetty virallisesti epäillyksi.

Myös Daily Beast -sivusto on ollut yhteydessä Kreikan viranomaisiin. Sivusto kertoi niin ikään saaneensa kuolinsyyntutkijalta tiedon, jonka mukaan Eaton koki ”hitaan ja tuskallisen kuoleman”.

Daily Beastin mukaan ruumiissa ei ollut näkyviä merkkejä seksuaalisesta väkivallasta. Eatonilla oli vaatteet yllään löydettäessä.

Viikon ajan bunkkerissa maannut ruumis oli kuitenkin ehtinyt hajota helleaallon vallitessa pitkälle, ja sen tunnistamiseen jouduttiin käyttämään hammaskarttoja.

Eatonin perhe kertoi etsintöjen aikaan, että naisen uskottiin lähteneen ennen katoamistaan lenkkeilemään. Hänellä oli tapana juosta päivittäin puoli tuntia, ja juoksukengät olivat kadonneet hänen huoneestaan.

Pelastus- ja etsintäpartion jäsenet valmistautuivat tiistaina kuljettamaan Eatonin ruumiin pois maastosta.

Poliisi on ottanut tutkinnassa huomioon myös sen, että hyväkuntoiseksi kuvaillulla Eatonilla oli musta vyö korealaisessa itsepuolustuslajissa taekwondossa.

– Hyökkääjä tai hyökkääjät ovat saattaneet saada vammoja, Kreetan poliisin tiedottaja Eleni Papathanasiou kertoi sivustolle perjantaina.

Bunkkerin sijainti harvojen tiedossa

Tapauksen kerrottiin järkyttäneen pahoin paikallisia, joista monet osallistuivat myös naisen etsintöihin viikon kuluessa.

Poliisin tiedottajan Papathanasioun mukaan mahdollisten epäiltyjen joukossa on henkilöitä, joilla on yhteyksiä uusnatseihin. Kreeta oli natsien hallussa toisen maailmansodan aikaan, ja heidän jälkeensä jättämät bunkkerit ovat vuosien varrella houkutelleet uusnatseja etsimään niistä sodan aikaista esineistöä.

Plataniaksen alueen varapormestari Konstantinos Beblidakis kertoi, että Eatonin ruumiin kätkeneestä bunkkerista tiesivät lähinnä saaren natsimenneisyydestä perillä olevat ihmiset. Bunkkeri ei ole ollut avoinna yleisölle, eikä sen sijaintia ole merkattu mitenkään.

Myös sisäänkäynnin löytämisen on kerrottu vaativan paikallistuntemusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?