Kolme sisarta murhasi nukkuvan isänsä Moskovassa – taustalta paljastunut raaka todellisuus sai 230 000 venäläistä vaatimaan syytteiden kumoamista

Julkaistu:

Hatshaturjanin siskosten tapaus on nostattanut Venäjällä kohun ja kiihdyttänyt keskustelua perheväkivallasta.
Venäjällä on käyty jo jonkin aikaa oikeutta viime kesänä moskovalaisessa asunnossa tapahtuneesta perheenisän murhasta. Tapaus on nostattanut Venäjällä laajan kohun, ja tuhannet ihmiset ovat asettuneet tukemaan isänsä murhasta syytettyä sisaruskolmikkoa.

Reutersin mukaan Mihail Hatshaturjan, 57, oli nukkumassa, kun hänen tyttärensä Krestina, Angelina ja Maria hiipivät huoneeseen eräänä viime kesän yönä. Paprikasumutteella, veitsellä ja vasaralla aseistautuneet tytöt hyökkäsivät isänsä kimppuun ja surmasivat hänet.


Tekonsa jälkeen sisarukset soittivat poliisille ja kertoivat tappaneensa isänsä itsepuolustuksena. Myöhemmin rikostutkinnassa kävi kuitenkin ilmi, että totuus oli hieman toisenlainen.

Tutkinnassa selvisi, että nyt 18-, 19- ja 20-vuotiaat nuoret naiset olivat joutuneet vuosikausien ajan perheväkivallan kohteeksi. Isä oli hakannut tyttäriään järjestelmällisesti sekä käyttänyt heitä seksuaalisesti ja väkivaltaisesti hyväkseen.


USA Todayn mukaan kodissa oli koettu väkivaltaa myös murhaa edeltäneenä päivänä. Koska olohuone ei ollut ollut isän mukaan riittävän siisti, tämä oli pahoinpidellyt tyttärensä yksitellen paprikasumutetta käyttäen.

Perheen vanhemmat olivat eronneet jo aiemmin. Tyttöjen äiti Aurelia Dunduk antoi viime vuonna Novaja Gazeta -lehdelle haastattelun, jossa hän kertoi lähteneensä perheen kodista vuonna 2015, koska aviomies oli uhannut tappaa tyttäret, jos hän ei lähtisi.


Samassa artikkelissa naapurit kertoivat kuulleensa huutoa perheen asunnosta ja myös nähneensä, kuinka Mihail Hatshaturjan pahoinpiteli tyttäriään.

Perheväkivaltaa koskevia lakeja lievennettiin

Nyt siskoksia syytetään murhasta oikeudessa. Radio Free Europen mukaan heitä uhkaa 20 vuoden vankeustuomio.

Naisiin kohdistuva väkivalta ja etenkin siihen liittyvä rankaisemattomuuden kulttuuri on puhuttanut venäläisiä viime vuosina. Moni uskoo, että kotonaan väkivallan kohteeksi joutuvien naisten turvallisuus on heikentynyt vuonna 2017 tapahtuneen, perheväkivaltaa koskevan lakimuutoksen jälkeen.


Lakimuutoksen jälkeen jotkut perheväkivallan muodoista eivät ole enää olleet rikoksia. Uusien sääntöjen myötä maksimirangaistus perheenjäseniään pahoinpitelevälle on sakko, mikäli hän ei toista rikostaan useammin kuin kerran vuodessa.

Asianajajansa Aleksei Parshinin mukaan kolmikko kärsi murhan aikaan traumaperäisestä stressihäiriöstä. Parshin kertoi, että perheen naapurit olivat ilmoittaneet poliisille useita kertoja isän väkivaltaisuudesta lapsiaan kohtaan.

Ilmoitukset eivät kuitenkaan koskaan johtaneet syytteisiin. Moskovan poliisi ei vastannut Reutersin kommenttipyyntöön.

”Tämä ei ole yksittäistapaus”

Hatshaturjanin sisarukset ovat saaneet valtavasti tukea venäläisiltä. Yli 230 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan siskosten vapauttamista rikossyytteistä. Reutersin mukaan tukea on tullut, koska monet naiset uskovat, että kuka tahansa voi päätyä samaan tilanteeseen, mikäli järjestelmää ei muuteta.

– Tunnen solidaarisuutta siskoksia kohtaan. Tunnen, että heidän laillaan saatan päätyä hetkenä minä hyvänsä tilanteeseen, jossa kukaan muu ei voi suojella henkeäni kuin minä itse. Ja jälkeenpäin en saa suojelua tai reilua oikeudenkäyntiä, sanoi Anna Sinjatkina, joka osallistui viime viikolla siskosten tueksi moskovalaisessa yökerhossa järjestettyyn runoiltaan.


Lisäksi Moskovassa, muualla Venäjällä sekä ulkomailla Venäjän suurlähetystöjen edustoilla on nähty Hatshaturjanien tueksi järjestettyjä mielenilmauksia.

– Tilanne, jossa tytöt löytävät itsensä asumasta raiskaajaisän kanssa, on tuttu ja pelottava. Monet ihmiset, eivät vain naiset, vaan myös miehet Venäjän federaatiossa, tajuavat, että tämä ei ole yksittäistapaus, sanoi puolestaan vetoomuksen käynnistänyt asianajaja Aljona Popova.


Tapaus on saanut laajaa näkyvyyttä Venäjän mediassa, ja siskosten saamasta tuesta huolimatta se on myös jakanut mielipiteitä.

Moscow Timesin mukaan jotkut ovat olleet sosiaalisessa mediassa sitä mieltä, että Mihail Hatshaturjan ei ansainnut kohtaloaan ja että tyttöjen pitää vastata teostaan oikeudessa. Reutersin mukaan mielenosoituksissa on nähty myös vastamielenosoituksia.

Niihin osallistuneilla miehillä on nähty kylttejä, joissa on lukenut muun muassa ”Tappajilla ei ole sukupuolta” tai ”Miesten valtio”. Jälkimmäinen iskulause on nimenä nationalistiselle liikkeelle, jonka jäsenet uskovat, että miesten tulisi dominoida yhteiskunnassa.