Sudanin sotilasjuntta kertoi estäneensä vallankaappauksen – Haavisto: veriset muistot halutaan painaa unholaan

Julkaistu:

Sudanilaiskenraali kertoi televisiossa, että maassa on estetty vallankumousyritys ja siihen liittyen pidätetty parikymmentä upseeria ja sotilasta.
Sudanissa valtaa pitävä sotilasjuntta haluaa osoittaa olevansa kansan ja demokratian puolella, kun se kertoi tukahduttaneensa vallankaappausyrityksen maassa. Näin arvioi Sudanista perjantaina palannut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Kenraali Jamal Omar sanoi Sudanin televisiossa, että vajaat parikymmentä upseeria ja sotilasta on pidätetty vallankaappausyritykseen liittyen. Kenraalin mukaan vallankaappauksen tarkoituksena oli estää sotilasjuntan ja siviilihallintoa vaatineiden mielenosoittajien viime viikolla saavuttama sopu.

Kenraalin lausunnossa jäi kuitenkin epäselväksi, milloin vallankaappausta oli yritetty.

– Vaikea sanoa, onko uutinen tuore asia. He olivat toimistaan kovin ylpeitä ja pitävät armeijaa demokratian takaajana maassa, Haavisto kuvailee sotilashallinnon tunnelmia.

Haaviston mukaan kansalaisyhteiskunnan suhtautuminen hallintoon on kuitenkin epäilevä, sillä armeija on puuttunut väkivallalla rauhanomaisiin mielenosoituksiin. Ulkoministeri sanoo, että mielenosoitusten kauhut nousivat tällä viikolla jälleen pintaan, kun internet alkoi maassa jälleen toimia ja kuvat levisivät verkossa.

– Asetan tämän sotilaiden antaman tiedon siihenkin yhteyteen. Sotilashallinto ei halua, että ainoa kuva on se, että sotilaat käyvät rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun.

Verinen vallanvaihto

Sudanin tilanne on ollut veitsenterällä jo kuukausia. Huhtikuussa sotilasjuntta syrjäytti presidentti Omar al-Bashirin pitkään jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen. Presidenttiä epäillään muun muassa korruptiosta ja sotarikoksista.

Syrjäyttämisen jälkeen valtaan nousseet sotilasjohtajat ovat ennen nyt saavutettua sopua torjuneet mielenosoittajien vaatimukset siviilihallintoon siirtymisestä. Tämä johti verisiin mielenosoituksiin.

Ulkoministeri Haavisto arvelee, että ääni kellossa on muuttunut sotilashallinnon puolella.

– Sotilashallinnosta sanottiin, että ei heitä ole luotu maata johtamaan eivätkä he osaa siviilisektorin asioita. Se on aika totta, jos ajattelee Sudanin hankalaa taloustilannetta. Eivät he sitä saa jaloilleen.

Afrikan unionin edustajan mukaan sotilasjuntta ja mielenosoittajat ovat sopineet aloittavansa tutkinnan viime viikkojen väkivaltaisuuksista.

Vuosikausiin paras yritys rauhalle

Haavisto uskoo, että seuraavat viikot ovat rauhan säilymisen kannalta kriittiset, kun sotilasjuntan ja siviilihallinnon neuvotteluista odotetaan tuloksia.

– Varmaan tulee erilaisia mutkia matkaan. Sudanissa on paljon erilaisia sotilaallisia ryhmittymiä, eikä ole selvää, että kaikki ovat heti mukana, Haavisto sanoo.

– Tämä on paras yritys, jonka olen itse nähnyt viime vuosien aikana Sudanissa. Kun kansalaisyhteiskunta on näin laajasti liikkeellä, se tuo uusia mahdollisuuksia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt