Lasse Lehtisen kolumni: Venäjä laajentaa viinitarhoja

Julkaistu:

Kolumni
Venäläisillä lentoyhtiöillä ei heinäkuun alusta alkaen ole ollut lupaa lentää Georgiaan. Putinin mukaan päätöksen taustalla on naapurimaassa leimahtanut ”russofobia”, kirjoittaa Lasse Lehtinen.
Niccolò Machiavellin klassikkoteos Ruhtinas 1500-luvulta on edelleen mainio käyttöohje yksinvaltiaille. Jo firenzeläinen tiesi, ettei sotaa kannata lykätä, se hyödyttää vain vihollista. Hän neuvoi myös, että kun kansa alkaa napista, on aika hyökätä pienemmän maan kimppuun.

Esimerkkinä Machiavelli käytti Espanjan kuningas Ferdinandia, joka kautensa alussa kävi Granadan kimppuun ja käytti aina uskontoa tekosyynä, harjoittaen eräänlaista ”hurskasta julmuutta”. Saman tekosyyn varjolla hän hyökkäsi Afrikkaan, teki sotaretken Italiaan ja kävi vielä Ranskankin kimppuun.

”Ja niin hän on aina puuhannut suuria asioita sekä siten pannut alamaistensa mielet ihmettelystä jännittyneinä odottamaan hänen yrityksensä tuloksia. Ja nämä hänen tekonsa ovat sillä tavoin johtuneet toisistaan, että ihmisille ei ole koskaan jäänyt aikaa hengähtää ja toimia häntä vastaan.”

Vladimir Putin tarvitsee Krimin jälkeen uuden läänityksen kääntääkseen huomion maan sisä- ja talouspolitiikan ongelmista. Ennen yhteenottoa on viisasta tyhjentää vallattava alue Venäjän kansalaisista.

Venäläisillä lentoyhtiöillä ei heinäkuun alusta alkaen ole ollut lupaa lentää Georgiaan. Putinin mukaan päätöksen taustalla on naapurimaassa leimahtanut ”russofobia”. Venäjän on pakko suojella kansalaisiaan, jotta nämä eivät lentäisi niin vaaralliseen maahan.

Hurskaan julmasti Putin edellyttää myös, että georgialaiset yhtiöt eivät saa lentää Venäjälle. On näet huomattu, että niiden koneet uhkaavat ilmaliikenteen turvallisuutta eivätkä pärjää vaikkapa tuiki turvalliselle Aeroflotille.

Georgia kävi Venäjän kanssa lyhyen sodan vuonna 2008. Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat sen jälkeen olleet käytännössä Venäjän asevoimien hallinnassa. Kremlissä kuulemma vitsaillaan, että niistä tulee osa Venäjää aiemmin kuin Georgia liittyy Natoon.

 

Pienet vihreät miehet saattavat auttaa laajentamaan viljelyksiä Georgian suuntaan.

Georgialaisen Josif Stalinin lempiviini oli kotipuolen puolimakea punaviini Khvanchkhara, jota myös Kipianiksi kutsuttiin. Tsaarin hovin viinikauppias Dimitri Kipiani oli voittanut sillä kultamitalin Belgiassa vuoden 1907 eurooppalaisilla viinimessuilla.

Venäjän kuluttajaviranomainen on nyt huomannut, että georgialaisten viinien laatu on Stalinin ajoista heikentynyt. Siksi niiden tuontia Venäjälle pitää kiristää. Näin tapetaan kaksi kärpästä yhdellä lätkäisyllä, isku Georgian perinteisen elinkeinon palleaan ja lisää markkinoita kotimaisille viinintuottajille.

Venäjällä näet pullotetaan myös viinejä, esimerkiksi Moldovian ja Volgan alueilla, nykyään myös vallatulla Krimillä. Krasnodarin viinialue sijaitsee Venäjän maaperällä Sevastopolista etelään. Viinitarhat ovat kaikkialla maailmassa upporikkaiden harrastuksia siinä kuin urheiluseurojen omistaminen. Sekä palmuja että mäntyjä humisevalla Mustanmeren rannikolla on myös toinen toistaan komeampia kartanoita, joita matkustuskiellossa olevat oligarkit ovat rakennuttaneet.

Suomen rikkain venäläinen Gennadi Timtshenko vahvisti vuoden alussa omistuksensa Divnomorskojen viinitarhaan Gelendzhikissa, Sotshin naapurissa. Rypäleet kasvavat 50 hehtaarin alueella. Venäjän ortodoksisella kirkolla on alueella vielä suurempi viinitarha.

Pienet vihreät miehet saattavat lähiaikoina auttaa laajentamaan viljelyksiä Georgian suuntaan. Machiavelli neuvoisi tekemään juuri niin.

Kirjoittaja on kirjailija ja entinen EU-parlamentin jäsen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt