19-vuotias mies söi yllytettynä etanan – seuraukset olivat kauheimmat mahdolliset

Julkaistu:

Rottien keuhkomadot siirtyvät ihmiskehoon usein etanoiden välityksellä. Se voi olla harmiton tai johtaa kuolemaan, kuten surullisessa rugbypelaaja Sam Ballardin tapauksessa.
Havaijilla huolta aiheuttaa Angiostrongylus cantonensis -sukkulamato. Rottien keuhkomato luikertelee ihmisaivoihin säännöllisesti, kertoo tuore American Journal of Tropical Medicine and Hygiene -lehdessä julkaistu tutkimus.

Sairautta esiintyy erityisen paljon Havaijin pääsaaren itäosissa. Tautia on erikseen tilastoitu vuodesta 2007, minkä jälkeen tapauksia on havaittu lähes sata. Tapauksista kaksi johti kuolemaan. Tutkijat ovat yllättyneitä sairauden yleisyydestä.

Tänä vuonna tartuntoja on raportoitu viisi, kertoo Live Science.

Puutarhaletkua pitkin aivoihin

Sukkulamato loisii pääosin rottien keuhkoissa mutta myös etanat, katkaravut, ravut ja sammakot kantavat loista.

Ihmiskehoon loismadot voivat päästä kypsentämättömistä etanoista tai äyriäisistä esimerkiksi sushissa. Myös pesemättömät salaatinlehdet tai muut vihannekset ja hedelmät, joissa etanat ovat madelleet, voivat aiheuttaa tartunnan.

Tutkimuksessa kerrotaan, ettei tartuntahetki ole aina selvä. Loismadot voivat löytää tiensä ihmiseen itse kasvatetuista kasviksista tai paikalliselta torilta mutta myös huolimattomasti säilytetyn lemmikinravinnon kautta.

Eräässä tapauksessa tartunnan saanut oli yllytettynä syönyt etanan. Toisessa tapauksessa kuusi ihmistä joi illanvietossa Havaijilla suosittua kavajuomaa. Juoma valmistetaan tuoreeltaan kavapippurin juurimukulasta. Kävi ilmi, että sekä etanoita oli sekä juoman tarjoilusaavissa että puutarhaletkussa, josta kavaan otettiin vettä. Kaikki kuusi sairastuivat.

Madot eivät voi elää ihmiskehossa kauaa. Ne porautuvat keskushermostoon ja kuolevat siellä nopeasti.

Australialainen rugbynpelaaja Sam Ballard söi 19-vuotiaana etanan kaverinsa yllyttämänä vuonna 2010 ja sai sukkulamatotartunnan. Mies vajosi koomaan yli vuodeksi ja heräsi halvaantuneena. Mies kuoli 28-vuotiaana viime marraskuussa.

Sairaus leviää matkailijoiden mukana

Yleensä sairaus ei aiheuta vakavia oireita, vaan muun muassa päänsärky ja näköongelmia. Tutkijat arvioivat, ettei suurta osaa tartunnoista kirjata ylös. Oireita ovat myös paikallinen halvaus sekä harvinaisissa tapauksissa kooma tai kuolema.

Ensimmäisen kerran tauti havaittiin ihmisessä Taiwanissa 1945, ja perinteisesti sairautta on tavattu nimenomaan Kaakkois-Aasiassa. Globalisaation myötä tautia on alettu havaita enenevissä määrin myös Amerikoissa, kertoo tutkimus. Loiset liikkuvat turistien mukana.

Havaijilla sairaus on endeeminen eli alueelle tyypillinen. Se havaittiin saarilla ensimmäistä kertaa vuonna 1959.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.