Hurja takaa-ajo keskellä merta: Harvinainen salakuljetusalus jäi USA:n rannikkovartioston haaviin – ”Ne ovat kuin valkoisia valaita”

rac

Julkaistu:

Yhdysvallat
– Kun me saamme yhden kiinni, se on merkittävä tapahtuma, tiedottaja toteaa.
Yhdysvaltain rannikkovartiosto on julkaissut dramaattisen videon 18. kesäkuuta itäisellä Tyynellämerellä tapahtuneesta takaa-ajosta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kovavauhtinen jahti kansainvälisillä vesillä päättyi, kun rannikkovartiosto sai suurta kokaiinilastia kuljettaneen niin sanotun puolisukellusveneen kiinni.

– Pysäyttäkää veneenne! Nyt! takaa-ajajien kuullaan karjuvan espanjaksi.

Videolla näkyy, kuinka kypäräkameroin varustautuneet joukot nousevat 12-metrisen aluksen päälle ja yksi miehistä alkaa hakata nyrkillä luukkua. Lopulta joku avaa sen ja nostaa kätensä ilmeisesti antautumisen merkiksi.

Rannikkovartioston Tyynenmeren alueen tiedottaja Stephen Brickey kertoo The Washington Postille, että aluksessa oli noin 7 700 kilon eli 232 miljoonan dollarin arvoinen kokaiinilasti.
Huumeiden salakuljetusta varten rakennetut alukset eivät yleensä sukella kokonaan veden alle. Ne voivat kuitenkin kulkea vedessä lähes huomaamatta, ja niitä havaitaan harvoin.

– Ne ovat kuin valkoisia valaita. Ne ovat aika harvinaisia. Kun me saamme yhden kiinni, se on merkittävä tapahtuma, Brickey sanoo lehdelle.

Rannikkovartioston valvoma alue on pinta-alaltaan suunnilleen Yhdysvaltojen kokoinen. Brickey vertaa sitä tilanteeseen, jossa koko maan alueella partioisi pari poliisiautoa.

Tiedottajan mukaan rannikkovartiosto kohtaa niin sanotun puolisukellusveneen noin kerran vuodessa ja sellaisen kyytiin nouseminen on ”kiharaista”.

Salakuljettajat voivat olla aseistettuja ja jäädessään kiinni he tyypillisesti päästävät aluksen täyttymään vedellä, jolloin huumeet ja todisteet vajoavat merenpohjaan. Rannikkovartioston joukoilla onkin yhdestä kahteen minuuttia aikaa arvioida, ovatko he astuneet alukseen, joka on uppoamassa.

Rannikkovartiosto upotti viime kuussa napatun aluksen. Epäillyt salakuljettajat kuljetettiin maihin syytteiden nostamista varten.

Rannikkovartioston mukaan Meksikon rannikon edustalla on takavarikoitu noin 569 miljoonan dollarin edestä huumeita toukokuun ja heinäkuun 2019 välisenä aikana.