Turistit vyöryvät kiipeilemään Australian ikoniselle Ulurulle ennen kiellon voimaan astumista – käytös herättää paheksuntaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Turistit vyöryvät kiipeilemään Australian ikoniselle Ulurulle ennen kiellon voimaan astumista – käytös herättää paheksuntaa

Uluru sijaitsee Australian keskiosissa.

Julkaistu: 12.7.2019 0:49

Lokakuun jälkeen Ulurun kalliomuodostelmalle kiipeäminen ei ole enää sallittua.

Australian keskiosissa sijaitseva Ulurun kalliomuodostelma eli Ayers Rock on yksi maan tunnetuimpia maamerkkejä. Lokakuun jälkeen sille kiipeäminen ei ole enää sallittua.

Kiellon taustalla ovat aboriginaaliväestön pyynnöt Ulurulle kiipeämisen välttämisestä. Paikka on aboriginaaleille pyhä, ja muodostelmalle kiipeämistä on pidetty epäkunnioittavana heitä kohtaan.

Lisäksi paikalliset ovat valittaneet joidenkin turistien alueelle jättämistä roskista.

BBC:n mukaan närkästystä herättää nyt se, että turistit ovat hakeutuneet sankoin joukoin kiipeämään Ulurulle ennen kiellon voimaan astumista. Sosiaalisessa mediassa on julkaistu kuvia, joissa Ulurun huipulle kulkee pitkä ihmisvirta.

Kävijämäärien kerrotaan kasvaneen tasaisesti sen jälkeen, kun kiellosta päätettiin. Ulurun läheisyydessä olevat leirintäalueet ovat jatkuvasti täynnä.

”Tämä on aika hektistä”

Australian yleisradion ABC:n mukaan osa kävijöistä on liikkunut yksityisalueilla, leiriytynyt laittomasti sekä dumpannut maastoon valtavan määrän jätteitä.

– Tämä on aika hektistä... he haluavat lastensa saavan mahdollisuuden kiivetä Ulurulle, ja sen vuoksi he ovat täällä, sanoi läheistä majataloa pitävä Lyndee Severin ABC:lle.

Myös hän oli pannut merkille turistimassojen mukanaan tuomat lieveilmiöt, myös omalla tontillaan.

– En halua soittaa suutani, emmekä halua sotkea ihmisten lomia, mutta emme myöskään halua tämän kaltaista käytöstä alueellamme, Severin sanoi.

Sosiaalisessa mediassa monet ovat paheksuneet kiipeilijöitä siitä, että he eivät kunnioita aluetta valvovien aboriginaalien toiveita.

– Voisitteko kuvitella, että ihmiset alkaisivat kiipeillä Australian War Memorialin päällä? kysyi muun muassa Sally Rugg -niminen Twitterin käyttäjä.

Australian War Memorial on Canberrassa sijaitseva pyhäkkö ja museo, joka rakennettiin kiitollisuudenosoitukseksi sodissa menehtyneille australialaisille.

– Se on äärimmäisen tärkeä paikka, ei leikkikenttä tai teemapuisto kuten Disneyland. Jos matkustan toiseen maahan ja siellä on pyhä paikka, jonne on rajoitettu pääsy, en kiipeä sille tai mene sisään. Kunnioitan sitä, Ulurun kansallispuistoa hallinnoivan lautakunnan puheenjohtaja, aboriginaaleihin kuuluva Sammy Wilson sanoi vuonna 2017, kun kiipeilykiellosta päätettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?