YK:n ihmisoikeuskomitea teettää raportin Filippiinien huumesodasta – tarkkailijat: kuolleita jo yli 20 000

Julkaistu:

Pahapäinen presidentti Duterte haukkui päätöksen ”hulluksi”.
Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusneuvosto teettää raportin Filippiinien huumesodasta. Tarkkailijoiden mukaan presidentti Rodrigo Duterten toimet huumausaineita ja rikollisia vastaan ovat tappaneet kolmessa vuodessa 20 000 filippiiniläistä.

YK:n päätös kattavan selvityksen tekemisestä aiheutti Filippiinien hallinnossa vastareaktion. Hallitus itse arvioi kuolleita olevan vain 5 300.

Filippiinien ulkoministerin Teodoro Locsinin mukaan yksipuolinen päätös perusteluineen ei voisi olla kauempana totuudesta.

– Emme hyväksy poliittisesti ahdasmielistä päätöstä. Tästä koituu seurauksia, sanoo Locsin.

Amnesty vaati tutkimusta

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan kuolemat eivät enää kiinnosta lehdistöä. Samaan aikaan hallinto ei tutki asiaa eikä järjestä riittäviä hoito-ohjelmia huumeiden käyttäjille.

Järjestö vaati viikonloppuna, että YK:n on välittömästi aloitettava tutkimus Duterten huumeiden vastaisesta sodasta ja tuhansista kuolemista. Amnestyn mukaan on mahdotonta tietää tarkkaan, kuinka monta ihmistä on kuollut huumeiden vastaisen kampanjan aikana.

Järjestö syyttää hallintoa tietojen tahallisesta vääristämisestä ja monimutkaistamisesta.

Vuosi aikaa tehdä raportti

Islannin ehdotusta raportin tekemisestä kannatti 18 valtiota. Vastaan äänesti 14 valtiota, kun taas 15 valtion edustajat eivät osallistuneet äänestykseen.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimistolla on vuosi aikaa laatia kattava raportti Filippiinien ihmisoikeustilanteesta. Ihmisoikeusasioiden korkea edustaja on Chilen entinen presidentti Michelle Bachelet.

Duterte itse kommentoi YK:n päätöstä lyhyesti. Hänen mukaansa teksti on ”hullu”, mutta hän aikoi kuitenkin tutustua päätökseen.

– Antaa heidän kertoa asiansa, niin tutustun siihen, Duterte sanoo.

Edellisen kerran YK:n ilmaistessa huolensa Filippiinien tilanteesta vuonna 2016, Duterte haukkui Bacheletin edeltäjän Zeid Raad al-Husseinin ”idiootiksi” ja ”paskiaiseksi”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt