Salanauhoite sisäministeri Salvinin avustajan neuvotteluista Moskovassa julki – Reutersin lähteet: Italian syyttäjät käynnistivät korruptiotutkinnan

Julkaistu:

Italian sisäministerin ja varapääministerin Matteo Salvinin avustajan käynnistä Moskovassa kerrottiin italialaismediassa jo helmikuussa.
Italiassa syyttäjät ovat käynnistäneet tutkinnan epäillystä kansainvälisestä korruptiosta. Tutkinta on seurausta tiedotusvälineissä julkaistuista tiedoista, joiden mukaan maan valtapuolue Lega pyrki saamaan miljoonien eurojen rahoituksen venäläisten kanssa solmitulla, salaisella sopimuksella.

Tutkinnan käynnistämisestä kertoi Reutersille kaksi asiasta perillä olevaa lähdettä. Legan johtaja, Italian sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvini on kiistänyt puolueensa saaneen minkäänlaista rahoitusta Venäjältä.
Jo helmikuussa italialaislehti L’Espresso kertoi, että Salvinin entinen tiedottaja Gianluca Savoini oli käynyt lokakuussa Moskovassa neuvottelemassa venäläisten kanssa mahdollisesta öljysopimuksesta, jonka avulla varoja voitaisiin kanavoida Legalle.

Savoini kiisti tuolloin asian. Keskiviikkona yhdysvaltalainen verkkosivusto Buzzfeed kertoi kuitenkin saaneensa haltuunsa nauhoitteen Moskovassa käydyistä neuvotteluista.

Sivuston mukaan nauhoitteella on kuultavissa, kuinka Savoini keskustelee venäläisten kanssa sopimuksesta. Torstaina Savoini kertoi italialaismedialle tavanneensa ryhmän nimeämättömiä liikemiehiä, mutta kiisti tehneensä mitään väärää.

Savoinin mukaan Lega ei saanut rahaa venäläisiltä.

”Haluamme muuttaa Eurooppaa”

Reutersin lähteiden mukaan tutkinta käynnistettiin nimenomaan L’Espresson helmikuisen artikkelin perusteella, mutta he kertoivat tutkijoiden olleen tietoisia myös Buzzfeedin hallussa olevasta nauhoitteesta, ennen kuin sen sisältö tuli julkiseksi.

Italian laki kieltää puolueita hyväksymästä lahjoituksia ulkomaisilta tahoilta. Oppositiossa istuva Italian demokraattinen puolue on vaatinut Salvinia vastaamaan väitteisiin parlamentin edessä.

Salvinilla tiedetään olevan tiiviit suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ja viime vuosina hän on myös vieraillut Moskovassa useaan otteeseen. Salvini on myös toistuvasti kritisoinut EU:n Venäjälle asettamia pakotteita ja vaatinut niiden kumoamista.

Viime viikolla Roomassa vieraillut Putin ylisti Salvinia. Hän kertoi paikalliselle medialle myös olevansa ”jatkuvassa kontaktissa” Legaan.

– Salvinilla on lämminhenkinen asenne maatamme kohtaan, Putin sanoi.

Buzzfeedin mukaan nauhoitteella puhuvat venäläiset ylistävät innoissaan Salvinia ”Euroopan Trumpina”. Edellisenä päivänä Salvini – joka ei ollut mukana tapaamisessa, vaikkakin oli Moskovassa – oli pitänyt pakotteita kritisoivan puheen.

– Haluamme muuttaa Eurooppaa. Uuden Euroopan täytyy olla lähellä Venäjää, koska haluamme suvereniteettimme, Savoinin kuullaan sanovan nauhoitteella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt