”Katsokaa sieltä, minne enkeli osoittaa” – kaksi hautaa kaivettiin auki Vatikaanissa: 36 vuotta sitten kirkkovaltiosta kadonneen teinitytön kohtalo yhä mysteeri - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Katsokaa sieltä, minne enkeli osoittaa” – kaksi hautaa kaivettiin auki Vatikaanissa: 36 vuotta sitten kirkkovaltiosta kadonneen teinitytön kohtalo yhä mysteeri

Julkaistu: 11.7.2019 15:18

15-vuotias Emanuela Orlandi katosi Vatikaanissa kesäkuussa 1983. Vuosi sitten perhe sai kuvan enkelipatsaasta ja viestin: Katsokaa sieltä, minne enkeli osoittaa.

Italiaa vuosikymmenet kuohuttaneelle kadonneen teinitytön mysteerille toivottiin tänään ratkaisua, kun viranomaiset kaivoivat torstaiaamuna auki kaksi hautaa Vatikaanin Saksalaisella hautausmaalla Rooman yliopiston oikeuslääketieteen professori Giovanni Arcudin kanssa.

1893 kadonneen Emanuela Orlandin perhe ei saanut tänäänkään ratkaisua heitä vuosikymmenet piinanneen tapaukseen. Haudoista ei löytynyt Emanuelan mutta ei myöskään haudoissa kivien mukaan lepäävien prinsessoiden Sophie von Hohenlohen ja Charlotte Frederica von Mecklenburgin jäänteitä.

Saksalaisprinsessojen marmorihaudat paljastuivat tyhjiksi.

Perheen asianajaja Laura Sgro sai viime kesänä nimettömän kirjeen, jossa luki: ”Katsokaa sieltä, minne enkeli osoittaa”.

Ohessa oli kuva marmorisesta enkelipatsaasta. Enkelillä on käsissään kyltti, jossa lukee latinaksi lepää rauhassa.

Enkelipatsas on piskuisella Saksalaisella hautausmaalla Pietarinkirkon kyljessä. Vatikaani antoi luvan avata haudat antropologista tutkimusta varten.

Teinityttö Vatikaanista katosi kuin tuhka tuuleen

15-vuotias Emanuela Orlandi lähti Roomasta huilutunnilta 22. kesäkuuta 1983, eikä häntä ole sen koommin nähty.

Emanuelan katoamisilmoitus vuodelta 1983 kertoo tytön olleen 15 vuotta ja 160 senttimetriä.

Hänen isänsä oli virkamies Vatikaanissa, ja perhe kuului harvoihin kirkkovaltiossa asuneisiin maallikoihin. Emanuelan äiti asuu yhä pikkuvaltiossa vain muutama sata metri Saksalaiselta hautausmaalta.

Emanuela Orlandin isoveli Pietro Orlandi kertoo CNN:lle, että lapsuus Vatikaanivaltiossa oli kuin pikkukylässä. Puutarhat olivat komeat, ja paavi Johannes Paavali II perhetuttu.

– Luulimme että olimme maailman turvallisimmassa paikassa.

Pietro Orlandi oli katsomassa hautojen avaamista.

Vatikaanivaltiossa on nykyään noin 800 asukasta.

Veli kertoi CNN:lle yhä uskovansa, että Emanuela elää ja näin ollen toivoneensa, että haudat olisivat tyhjät. Jos Emanuela on elossa, hän on nyt 51-vuotias.

Jo toiset etsinnät hautausmaalla

Orlandin katoaminen käynnisti suuret tutkinnat Italiassa. Vinkkejä sateli, mutta tapaus ei edennyt. Teinitytön katoamisen on väitetty liittyvän niin paavin salamurhayritykseen kuin Vatikaanissa toimivaan saatanalliseen seksikulttiin. KGB:n ja Bulgarian salaisen poliisin on väitetty olevan katoamisen takana. Myös suhdetta kardinaaliin on väläytelty.

Emanuela ei lepää Saksalaisen hautausmaan kauniissa haudoissa.

Kadonneen teinitytön etsintä lopetettiin 1997, mutta avattiin uudestaan 2008. Uudet vihjeet sitoivat Emanuela Orlandin katoamisen rikollisjärjestö Banda della Maglianaan ja sen pomoon Enrico De Pedisiin.

Kilpailevan jengin vuonna 1990 ampuma De Pedis on haudattu Pyhän istuimen omistamaan Sant’Apollinaren basilikaan paavien rinnalle. Emanuelan omaiset vaativat De Pedisin haudan avaamista, ja Vatikaani suostui siihen 2012. Kryptasta löytyi monia luurankoja, mutta ei etsittyä Emanuelaa.

Paavi Franciscus sanoi Emanuelan veljelle vuonna 2013, että Emanuela on taivaassa. Kuvan nainen esittää t-paidassaan kysymyksen: Jos Emanuela on taivaassa, missä hänen ruumiinsa on.

Viime vuonna Vatikaanin omistaman kirkon kellarista löytyi lähes kokonainen luuranko. Sen epäiltiin kuuluneen Emanuelalle, mutta tutkimukset osoittivat kyseessä olleen vuosien 190–230 välillä kuollut mies.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?