Se oli järisyttävä hetki. Ihminen astui ensimmäisen kerran vieraalle taivaankappaleelle 20. heinäkuuta 1969.
Kuumoduuli Eaglen lentäjä Edwin ”Buzz” Aldrin kuvaili kokemustaan Kuun pinnalla näin:
– Ensimmäiset sanat, jotka tulivat mieleen vaikutelmistani Kuun pinnalla, olivat suurenmoinen autius.
Ennen laskeutumista: Neil Armstrong otti tämän kuvan Buzz Aldrinista kuumoduuli Eaglen sisätiloissa.
Se on kaunis kuvaus entiseltä sotilaslentäjältä – alkukielellä magnificient desolation. Autiuden vaikutelma syntyi Aldrinille kylmyydestä, karuudesta, yksinäisyydestä ja maiseman staattisesta muuttumattomuudesta, pysähtyneestä ajasta.
– Siellä oli niin autiota. Maan päällä ei ole ainuttakaan yhtä autiota paikkaa kuin se, jota katselin noina ensimmäisinä hetkinä Kuun pinnalla. Tajusin, että näkymä horisonttiin ja kaikkiin suuntiin ei ollut muuttunut lainkaan satoihin tai tuhansiin vuosiin. Edessäni näin, kuinka pinta kaareutui pois – siellä ei ollut ilmakehää, ainoastaan musta taivas.
Televisiokamera tallensi Neil Armstrongin historiallisen askeleen kuumoduulista alas.
Apollo 11:n lento Kuuhun ja takaisin on varmasti parhaiten dokumentoituja historiallisia tapahtumia ihmiskunnan pitkällä taipaleella kohti tähtiä. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa tallensi lennolta kaiken mahdollisen: valokuvat, televisiolähetykset, 16 millin elokuvat, alusten lennolta lähettämät tekniset tiedot eli telemetrian sekä radiokeskustelut.
Buzz Aldrin kantaa tieteellisiä tutkimuslaitteita kohti Kuun mustaa horisonttia.
Kuumoduulin lentäjä Buzz Aldrin oli toinen ihminen Kuun pinnalla. Moduulin viereen pystytetty Yhdysvaltain lippu ilmeisesti kaatui rakettimoottorin voimasta, kun astronautit lähtivät paluumatkalle.
Suurin osa tästä tiedosta on katsottavissa, kuunneltavissa ja luettavissa Nasan verkkosivuilla. Tämä avoimuus sopii hienosti kuulentojen henkeen. Yhdysvaltain kuuohjelman uskomaton saavutus oli ihmiskunnan yhteinen, ja kuulennolta kerätty tieto on ikään kuin koko maailman yhteistä omaisuutta.
Neil Armstrongin, Michael Collinsin ja Buzz Aldrinin lennon television välityksellä kokeneet muistavat sen ihmeellisen tunnelman, joka Kuusta välittyi. Myöhemmät sukupolvet voivat eläytyä siihen valokuvien välityksellä. Näiden ikonisten kuvien.
Ihminen on jättänyt jälkensä vieraalle taivaankappaleelle. Buzz Aldrinin saappaanjälki säilynee Kuussa tuhansia tai jopa miljoonia vuosia. Aldrin kuvaili pintaa ”kosteaa talkkia” muistuttavaksi.
Apollo 11:n komentomoduuli oli ahdas. Kuva harjoituksesta ennen kuulentoa: vasemmalta oikealle Armstrong, Collins ja Aldrin.
Ihmiskunta miinus yksi. Komentomoduulin lentäjä Michael Collins otti Kuun kiertoradalta kuvan, johon mahtuvat kaikki maapallon silloin eläneet asukkaat häntä itseään lukuun ottamatta. Kuumoduulissa ovat Armstrong ja Aldrin – loput 3,6 miljardia ihmistä ovat Maa-planeetalla.
Saturnus V oli aikansa suurin ja voimakkain kantoraketti. Heinäkuun 16. päivänä 1969 se kuljetti Apollo 11:n avaruuteen Kennedyn avaruuskeskuksen laukaisualustalta numero 39A.
Neil Armstrong kertoi lennon jälkeen keskittyneensä Kuussa vain työntekoon. Tässä hän on kuumoduulissa vain hetkeä kuukävelyn jälkeen.
Neil Armstrongin ensimmäinen valokuva Kuusta. Etualalla näkyy roskapussi, jonka astronautit jättivät Kuuhun. Yhteensä Apollo 11:lta jäi Kuun pinnalle noin sata erilaista esinettä. Erityisesti ulostepussien noutaminen takaisin Maahan olisi tutkijoille mielenkiintoista, niistä voisi paljastua kuinka mikrobit säilyvät Kuun äärioloissa.
Presidentti Richard Nixon otti karanteeniin laitetut sankarit vastaan lentotukialus Hornetin kannella Havaijin lounaispuolella. Eristetyssä säiliössä istuivat Armstrong, Collins ja Aldrin.
Takaisin Yhdysvaltain kamaralla: Puolisot olivat vastassa, kun Armstrong, Collins ja Aldrin saapuivat Ellingtonin lentotukikohtaan 27. heinäkuuta 1969.