13 ikonista kuvaa: ihminen meni Kuuhun 50 vuotta sitten

13 ikonista kuvaa: ihminen meni Kuuhun 50 vuotta sitten

Julkaistu:

Apollo 11:n kuulento heinäkuussa 1969 tallentui historiallisiin valokuviin. Tässä niistä parhaita.
Se oli järisyttävä hetki. Ihminen astui ensimmäisen kerran vieraalle taivaankappaleelle 20. heinäkuuta 1969.

Kuumoduuli Eaglen lentäjä Edwin ”Buzz” Aldrin kuvaili kokemustaan Kuun pinnalla näin:

– Ensimmäiset sanat, jotka tulivat mieleen vaikutelmistani Kuun pinnalla, olivat suurenmoinen autius.


Se on kaunis kuvaus entiseltä sotilaslentäjältä – alkukielellä magnificient desolation. Autiuden vaikutelma syntyi Aldrinille kylmyydestä, karuudesta, yksinäisyydestä ja maiseman staattisesta muuttumattomuudesta, pysähtyneestä ajasta.

– Siellä oli niin autiota. Maan päällä ei ole ainuttakaan yhtä autiota paikkaa kuin se, jota katselin noina ensimmäisinä hetkinä Kuun pinnalla. Tajusin, että näkymä horisonttiin ja kaikkiin suuntiin ei ollut muuttunut lainkaan satoihin tai tuhansiin vuosiin. Edessäni näin, kuinka pinta kaareutui pois – siellä ei ollut ilmakehää, ainoastaan musta taivas.


Apollo 11:n lento Kuuhun ja takaisin on varmasti parhaiten dokumentoituja historiallisia tapahtumia ihmiskunnan pitkällä taipaleella kohti tähtiä. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa tallensi lennolta kaiken mahdollisen: valokuvat, televisiolähetykset, 16 millin elokuvat, alusten lennolta lähettämät tekniset tiedot eli telemetrian sekä radiokeskustelut.


Suurin osa tästä tiedosta on katsottavissa, kuunneltavissa ja luettavissa Nasan verkkosivuilla. Tämä avoimuus sopii hienosti kuulentojen henkeen. Yhdysvaltain kuuohjelman uskomaton saavutus oli ihmiskunnan yhteinen, ja kuulennolta kerätty tieto on ikään kuin koko maailman yhteistä omaisuutta.

Neil Armstrongin, Michael Collinsin ja Buzz Aldrinin lennon television välityksellä kokeneet muistavat sen ihmeellisen tunnelman, joka Kuusta välittyi. Myöhemmät sukupolvet voivat eläytyä siihen valokuvien välityksellä. Näiden ikonisten kuvien.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt