Liikemies kertoo NYT:lle: Trump järjesti juhlat alaikäisten seksikaupasta syytetyn miljonäärin ja 28 ”kalenteritytön” kanssa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Liikemies kertoo NYT:lle: Trump järjesti juhlat alaikäisten seksikaupasta syytetyn miljonäärin ja 28 ”kalenteritytön” kanssa

Presidentti on ottanut etäisyyttä Jeffrey Epsteiniin, jota epäillään seksikaupasta ja hyväksikäytöstä.

11.7.2019 5:48

Donald Trump on joutunut Yhdysvalloissa ikävään valoon miljonääri-investointipankkiiri Jeffrey Epsteinin pidätyksen seurauksena.

New York Times -lehti kertoo verkkosivuillaan kaksikon välisestä suhteesta. Epsteinia epäillään seksikaupasta ja hyväksikäytöstä, jonka uhreina oli kymmeniä alaikäisiä tyttöjä vuosina 2002–2005.

– Olen tuntenut Jeffin 15 vuoden ajan. Loistava kaveri. Hänen kanssaan on todella hauskaa olla. Sanotaan jopa, että hän pitää kauniista naisista yhtä paljon kuin minä, ja monet näistä ovat nuorempia, Trump kertoi New York -lehdelle vuonna 2002.

Floridalainen liikemies George Houraney sanoo nyt NYT:n haastattelussa, että hän varoitti Trumpia aikanaan Epsteinin käytöksestä.

– Sanoin ”Hei Donald, tunnen Jeffin erittäin hyvin enkä voi sallia hänen jahtaavan nuorempia tyttöjä”. Hän vastasi ”Hei, minä panen nimeni peliin tässä – en panisi nimeäni peliin joutuakseni skandaaliin”.

Houraney kertoo, että hän joutui käytännössä antamaan Epsteinille porttikiellon tapahtumiinsa, eikä Trump välittänyt asiasta. Houraney paljastaa muun muassa järjestäneensä vuonna 1992 ”kalenterityttökilpailun” Trumpin Mar-a-Lagon yksityisklubilla tämän pyynnöstä.

– Järjestin joidenkin kilpailijoiden lennot. Heti ensimmäisissä juhlissa sanoin ”Ketkä ovat tulossa tänään? Olen järjestänyt 28 tyttöä tänne”. Kyse oli vain hänestä ja Epsteinista. Sanoin ”Donald, tämän piti olla VIP-vieraiden juhla, sinun mukaasi vieraat ovat sinä ja Epstein”.

Tiistaina Oval Officessa Trump otti etäisyyttä Epsteiniin. Presidentti totesi tunteneensa tämän samalla tavoin kuin kaikki muutkin Palm Beachissa.

– Koin välirikon hänen kanssaan. En ole puhunut hänelle 15 vuoteen. En ollut hänen faninsa, sen voin kertoa teille.

Epsteinin toimia on kuvattu ”seksuaaliseksi pyramidihuijaukseksi”. Mies sai uhreikseen joutuneet nuoret tytöt tuomaan luokseen lisää tyttöjä ja loi siten laajan verkoston alaikäisiä uhreja.

Osa tytöistä oli köyhistä perheistä ja erityisen haavoittuvassa asemassa. Nuorimmat heistä olivat vain 14-vuotiaita. Epstein tiesi tyttöjen alaikäisyydestä, sillä osa heistä kertoi miehelle ikänsä.

Epsteinin toimintatapa kuvataan 14-sivuisessa syytekirjelmässä. Hän kutsui tytöt kiinteistöihinsä New Yorkin Manhattanilla ja Floridan Palm Beachillä. Joskus hän soitti tytöille itse, joskus hänen alaisensa järjestivät tapaamiset.

Epsteinin puolustuksen mukaan koko asia on käsitelty jo runsas vuosikymmen sitten. Syyttäjällä vaikuttaa kuitenkin olevan uutta näyttöä.

Viranomaisten julkaisema kuva Jeffrey Epsteinista.

Epsteinin vaikutusvaltaiseen ystäväpiiriin tiedetään kuuluvan tai kuuluneen Trumpin lisäksi useita merkkihenkilöitä kuten Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton sekä Britannian kuningashuoneeseen kuuluva prinssi Andrew.

Muita Epsteinin ystäviksi nimettyjä kuuluisuuksia ovat muun muassa näyttelijä Kevin Spacey, koomikko Chris Tucker, entinen valtiovarainministeri Larry Summers sekä ja Mort Zuckerman.

Vox-verkkosivuston mukaan Epsteinin vaikutusvaltaiset ystävät ovat suojassa mahdollisilta syytteiltä, sillä vuoden 2007 sopimuksessa taattiin immuniteetti ”kaikille mahdollisille muille salaliiton jäsenille”. Sivuston mukaan heillä tuskin on halua myöskään ryhtyä yhteistyöhön syyttäjien kanssa tai puolustamaan Epsteiniä tulevassa oikeudenkäynnissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?